Hlavní obsah

Turistické magnety východní Moravy

Právo, Mirka Paloncy

Východní Morava není jen skvělé lyžování, krásná příroda a lahodná kuchyně. Na své si přijdou i milovníci zážitků a poznání. Pozornosti tuzemských turistů by neměla ujít alespoň ta největší lákadla.

Článek
Kovozoo ve Starém Městě

Východní Morava se může pyšnit tím, že jsou zde hned tři zoologické zahrady – ta pravá Zoo Zlín-Lešná je nejnavštěvovanějším místem na Moravě. Dřevěnou „zoo“ má město Slavičín, zdejší Pivečkův lesopark je osázen dřevěnými sochami zvířat. Třetí a nejvíce originální je tzv. Kovozoo v prostorách průmyslového areálu ve Starém Městě u Uherského Hradiště.

Z kousků kovového odpadu několik let vznikají kovová zvířata v životní velikosti. K vidění je lví výběh, gorila, gepardi, koně, nosorožci, pštros, želvy, ale i labuť, lama a další, celkem již přes 50 kousků.

Expozice je spojena s nabídkou dalších zážitků i poučením. Navštívit lze i rozhlednu v majáku Šrotík či stát se námořníkem na lodi zvané Naděje. V letošním roce si unikátní Kovozoo prohlédlo přes 20 tisíc návštěvníků.

Živá voda – zábava i poučení

Ojedinělý projekt navštivte v obci Modrá nedaleko Velehradu. Jedinečné spojení zábavy a poučení představuje význam a koloběh vody v přírodě v přímém a vizuálním kontaktu s krajinou, s živočichy a rostlinami nad a pod vodou. Dozvíte se, jak fungoval ekosystém řeky Moravy v dobách, kdy v jejím toku žili jeseteři a lososi.

Foto: Archiv Živá voda Modrá

Návštěvníci mohou ve velkých akváriích v obci Modrá nahlédnout do podvodního života.

V proskleném podvodním tunelu můžete sledovat život v potoce a chladnomilné ryby, například pstruhy či mníky. V tůni s teplejší vodou uvidíte život v rybníce se sumci, kapry, líny, candáty, štikami, ale také šest druhů jeseterovitých ryb, jimž vévodí dvoumetrová vyza velká. Prohlédnete si také život v mokřadech se želvami, žábami a čolky.

Projekt má vlastní výukové programy pro různé věkové skupiny dětí, pro zrakově postižené jsou na stěnách umístěny hmatové makety ryb v reálné velikosti s popisem v Braillově písmu. Multimediální projekce doprovází návštěvníky slovem, obrazem a autentickými zvuky z přírody. V zimním období, kdy je voda průzračná a ryby se pohybují pomaleji, je ideální čas si je důkladně prohlédnout.

Baťův institut ve Zlíně

Nově otevřené prostory 14/15 Baťův institut vznikly konverzí dvou továrních hal bývalého Baťova továrního areálu. Vzniklo moderní kulturní centrum, které se řadí svým konceptem a expozicemi k evropským unikátům. Součástí jsou Krajská galerie výtvarného umění, Muzeum jihovýchodní Moravy (budova 14) a Krajská knihovna Františka Bartoše (budova 15).

Stálá expozice – Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost – zahrnuje také muzeum obuvi, kabinet filmu a výstavu o cestovatelské dvojici Hanzelka a Zikmund. Jádrem expozice Krajské galerie výtvarného umění je zlínská architektura a urbanismus.

Expozice nabízí práce českých umělců z poloviny 20. století, mimo jiné Emila Filly, Bohumila Kubišty, Václava Špály, Josefa Čapka, Toyen či Alfonse Muchy. Ve vazbě na architekturu nezapomněli autoři expozic ani na průmyslový design, jehož kolébkou je právě Zlín.

Česko-slovenský pohyblivý betlém

Novinka v nabídce atraktivit jižního Valašska byla zprovozněna v roce 2011 v obci Horní Lideč. Nový betlém je v mnohém specifický. Příběh je zasazen do realit Zlínského a sousedního Trenčínského kraje, které jsou představeny dřevořezbami 40 nejzajímavějších míst obou krajů.

Foto: Archiv Betlém Horní Lideč

Betlém, který je skoro jako živý.

Mezi zdejší skvosty patří Svatý Hostýn, Velehrad, hrad Buchlov, zámek Buchlovice, Radhošť, Trenčínský hrad, zámek Bojnice atd. Část betlému je vyhrazena také dřevěným stavbám z Horní Lidče.

Dalším specifikem je filmová a multimediální projekce. Ve 30 minutách návštěvníkům představí nejzajímavější historické momenty, události, zvyky a stará řemesla. K betlému nerozlučně patří pohyblivé figurky, jejichž prostřednictvím ožívá. Pohyblivých postaviček je 75, dalších 230 statických scénu dotváří.

Valašský mikulášský jarmek

Jednou z hlavních prosincových událostí na východní Moravě je každoročně Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. Letošní, již 22. ročník odstartuje v sobotu 7. prosince a bude opět oslavou valašské kultury plné chutí a vůní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám