Hlavní obsah

Statek Otradovice: Oáza klidu kousek od Prahy

Právo, Jana Hanušková

Původně chtěli jen vést klidný hotýlek, teď ale Čech Petr a Angličan Tom provozují společně statek Otradovice nedaleko středočeských Votic. Chovají tu domácí zvířata, pěstují ovoce i zeleninu a prodávají vlastní potravinářské výrobky.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Otradovický statek

Článek

„Chceme našim návštěvníkům a hostům ukázat, že se dá žít v souladu s přírodou. V jídle nemusí být chemie, zvířata se mohou chovat ve svém přirozeném prostředí. Chemii u nás nepoužíváme ani na hubení plevele, prasata, ovce i drůbež léčíme homeopatiky,“ říká Petr Kříž a ukazuje záhony plné bylinek uprostřed rozlehlého objektu.

Z jedné strany rámují obdélníkovou plochu hotel a apartmány, kde se může ubytovat až 30 lidí, kratší strana patří školicímu středisku, hned vedle jsou stáje a hospodářské budovy.

Zvířata téměř na každém kroku

Statek Otradovice se může pochlubit opravdu početným odchovem selátek – ročně jich tu vyprodukují kolem 200. Kromě typicky růžových prasat jsou tady i ta přeštická. Všechna mají zajištěný, stejně jako třeba husy nebo ovce, volný přístup do venkovních výběhů. Na hrdě si vykračující pávy narážíme všude.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Pestrobarevní pávi jsou také pyšnými obyvateli Otradovic.

„Máme tu i takzvanou slepičí zahradu, kde si mohou děti v domečcích samy vzít vajíčka. Kurníky chrání před prudkým sluncem ovocné stromy. Všichni tu žijí v symbióze: slepice svým trusem hnojí půdu okolo stromů, a když spadne nějaké ovoce na zem, nemá šanci shnít. Slepice ho hned zlikvidují,“ upozorňuje Kříž.

Vaření pro děti

I když provozovatelé statku přiznávají, že by je v budoucnu měly živit hlavně akce pro velké firmy, jsou Otradovice skutečným rájem pro děti, kterým je zde vše přizpůsobeno. Přijet mohou kdykoliv třeba jen proto, aby se podívaly na zvířata.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Děti se v Otradovicích dostanou do kontaktu se zvířaty.

Víkendové programy jsou malým návštěvníkům šité na míru. Jednou se maluje, podruhé se připravuje pizza a pak zase pravá česká zabijačka. Kdo chce, může si z malého obchůdku odnést med, zavařeniny či kečup domácí výroby. V nabídce je čerstvá či mražená drůbež, jehněčí i vepřové maso.

O víkendu jsou obědy určené především dětem. Dospělé možná překvapí, že je jídlo většinou úplně neslané – dosolit si prý může každý. Ani s bylinkami to tady nepřehání, protože na ně prý děti z města, a těch sem jezdí nejvíc, nejsou zvyklé.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Restaurace na statku Otradovice působí útulným dojmem.

My jsme ale ochutnali cottage pie, zapečené maso s bramborami, kde nechyběla cibule, celer, mrkev, trocha červeného vína a nastrouhaný muškátový oříšek, a byli jsme nadšení. V kuchyni navíc Tomovi, který má vaření na starosti, pomáhal připravovat anglické klobásky kamarád, jenž je sice Angličan, ale rodinu má v jižních Čechách.

„Klobásky se neudí, musí se dávat do pravých střívek, patří do nich hodně šalvěje, zázvor, nové koření, bílý a černý pepř. Dělám dvě varianty – ta pravá je z vepřového, ale moje žena ho nejí, proto budou i kuřecí klobásky,“ říká Mike Robinson.

S úrodou chtějí i do metropole

A co se na statku Otradovice chystá v budoucnu? Kromě klasických akcí pro děti, jako je Mikuláš či Vánoce, by se měli hosté už tuto zimu projíždět na krásných saních zatím schovaných ve stáji.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Děti vaří společně s rodiči.

Nově se provozovatelé chystají chovat krávy, aby nemuseli mléčné výrobky kupovat, a Petr plánuje i prodej přebytků ze zahrady v Praze. Vrhnou se i na pěstování chřestu, zatím jsou záhony spíš zarostlé rebarborou.

„To až se nám farma pořádně rozjede a budeme mít víc pracovníků. Zatím fungujeme spíš na bázi dobrovolnického programu, kdy nám pomáhají lidé z celého světa. Teď tu máme Ira, byli tu Američané. Přihlásit se ale může každý, včetně Čechů. Pomáhá se za stravu a ubytování,“ láká Kříž do tichého kouta středních Čech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám