Hlavní obsah

Tipy na víkend: Budějovice se promění v labužnický ráj, Pardubice v říši iluzí

V pondělí budou Martinové slavit svátek. Česko ho ovšem s předstihem začne oslavovat už během víkendu. Svatomartinské průvody doprovodí většinou lahodné tradiční občerstvení i hudební kulisa. Probíhat budou také cestovatelské, hudební i další festivaly.

Foto: Archiv Gastrofestu

Na Gastrofestu v Českých Budějovicích budou k ochutnání slané i sladké dobroty.

Článek
Praha

Podzimní jarmark na Václaváku

Ještě než centrum Prahy obsadí tradiční vánoční trhy, proběhnou ty podzimní. Na Václavském náměstí potrvají až do 18. listopadu. Součástí podzimního jarmarku budou ukázky nejrůznějších řemesel a také ochutnávky tradičních dobrot. Tržiště bude vyzdobeno v barvách podzimu. Více čtěte zde.

Festival Pozdní sběr

Jednodenní charitativní festival plný koncertů proběhne v pražském klubu Rock Café v sobotu od 15:00. Hlavní hudební scénu, na které vystoupí Monika Načeva, The Prostitutes nebo Atlantic Cable, doplní také divadlo, výtvarné dílny nebo autorská čtení. Celý program si prohlédněte zde.

Výstava korunovačních klenotů

Obchodní centrum Šestka připravilo výstavu replik českých korunovačních klenotů. Ta potrvá až do pátku 15. listopadu. Speciálně vybudovaná korunovační komnata s hradní stráží je přístupná o víkendu od 9:00 do 20:00. Každou hodinu probíhají komentované prohlídky, při nichž se návštěvníci dozvědí spoustu zajímavostí. Další informace čtěte zde.

Středočeský kraj

Pivní a vinné slavnosti v Lysé

V Lysé nad Labem jsou pro vás od pátku do neděle mezi 9:00 a 17:00 připraveny pivní a vinné slavnosti. Ochutnáte nejrůznější druhy piva a vína z Čech i Moravy. Atmosféru zpříjemní hudební program a ochutnávka gastronomických lahůdek. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Cesta kolem světa za tři dny

Milovníci dobrodružství a dálných krajin budou o víkendu ve svém živlu. Od pátku do neděle se totiž v Kongresovém centru v Brně uskuteční cestovatelský festival Kolem světa. Už v pátek v podvečer se návštěvníci podívají z Indie do Česka na motorce, v sobotu se přenesou na audienci u Dalajlámy a v neděli se vydají za mořskými želvami na Borneo či s rodinou do Austrálie. Doprovodný program nabídne ukázku orientální tanců i poslech rytmů mongolských písní. Kompletní program si pročtěte zde.

Svatohubertské slavnosti v Boskovicích

V areálu zámku v Boskovicích se v sobotu od 12:00 uskuteční tradiční podzimní Svatohubertské slavnosti. Uvidíte vystoupení trubačů, dřevorubeckou show a výstavu loveckých trofejí nebo historických mysliveckých uniforem. Nejmenší návštěvníci se vyřádí v dětském koutku. Více informací najdete zde.

Svatomartinský Mikulov

Město Mikulov ovládnou od pátku až do neděle 17. listopadu oslavy spojené se svátkem sv. Martina. V sobotu od 13:30 do 16:00 bude na náměstí probíhat svatomartinský rej s dobovou hudbou, tanci a ohňovou show. Podrobný harmonogram akce naleznete zde.

Jihočeský kraj

Gastrofest v Českých Budějovicích

Od čtvrtka do soboty proběhne na Výstavišti v Českých Budějovicích gastronomická událost Gastrofest. Připraveny jsou exhibice kuchařů, pekařská nebo cukrářská soutěž, prezentována budou i vína a své umění ukážou také barmani. Program plný gurmánských specialit si prohlédněte zde.

Festival Město v pohybu

Festival s podtitulem Mimo mísu proběhne v Českých Budějovicích od čtvrtečního večera až do neděle. Letošní ročník se zaměří na experimentální současný tanec a pohybové divadlo. Vstup na většinu představení je zdarma. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Jazz Nights v Hořicích

Jazzový festival v Hořicích se koná od pátku do soboty a bude rozdělen na jazz „dámský“ v pátek a „pánský“ v sobotu. Vystoupí řada různých interpretů včetně zpěváka Dana Bárty. Více se dočtete zde.

Divadelní přehlídka Symposion 2013

Na divadelní přehlídku ochotnických souborů Symposion 2013 můžete vyrazit až do 23. listopadu v Třebechovicích pod Orebem. V sobotu je od 19:00 na programu Pygmalion od G. B. Shawa v podání souboru Jiráskova divadla Hronov. Více zde.

Pardubický kraj

Show iluzionistů v Pardubicích

V neděli od 19:00 vás v ČEZ Areně v Pardubicích čeká jedinečná show plná kouzel, magie a iluzí. Sedm světových kouzelníků předvede své umění, nad kterým se tají dech. Diváci se stanou svědky mizení osob, čtení myšlenek nebo záhadného létání. Vystoupení zpestří hudební doprovod a světelné efekty. Více informací se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Vítání zimy na hradě Loket

V pátek od 20:00 do 23:30 můžete vyrazit na hrad Loket za kulturou na koncert skupiny Vltava, který bude symbolickým vítáním zimy. Skupina, která existovala již od roku 1986, obnovila svou hudební činnost v roce 2010. Více čtěte zde.

Šňůra tour Karlovarskem

Hudební kapela Mig 21 vystoupí v pátek ve 21:00 v hudebním clubu Na Rampě v Mariánských Lázních, v sobotu pak od 20:00 v karlovarském lidovém domě Stará Rokle. Tento koncert uzavře podzimní klubové turné kapely.

Liberecký kraj

Freestyle motorky v Liberci

Mistrovství světa ve Freestyle motokrosu proběhne v liberecké Tipsport Areně v pátek od 19:00. Součástí programu bude BMX show, soutěž Freestyle MX ve skoku do výšky nebo show nejlepších freestyle jezdců na kolech. Více zde.

Svatohubertské slavnosti v Hejnicích

Tradiční podzimní Svatohubertské slavnosti se uskuteční v pátek v Hejnicích. Slavnostní zahájení proběhne od 9:30 za loveckého doprovodu i za účasti sokolníka, trubačů, psovodů a přátel myslivosti. Následovat bude Svatohubertská mše a večer Svatohubertská veselice. Více zde.

Olomoucký kraj

Město čte knihu

V Šumperku se až do 12. listopadu můžete vydat na akci s názvem Město čte knihu. Tématem letošního ročníku je tvorba spisovatele Karla Poláčka. Těšit se můžete na nejrůznější čtení jeho děl nebo dokonce komentovaný fotbalový zápas na místním gymnáziu v sobotu od 17:00. Kompletní program akce naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Cestovatelský festival v Ostravě

Cestovatelský festival Podzimní ozvěny se koná v sobotu od 14:00 do 23:00 v Domě kultury K-Trio v Ostravě. Ať už cestujete raději pěšky, na kole nebo po vodě, tak právě pro vás je festival jako stvořený. S cestovateli se vydáte na koni do Arménie, embéčkem kolem světa nebo na Zakarpatskou Ukrajinu. Více si přečtěte zde.

Plzeňský kraj

Den veteránů v Rokycanech

Oslavy Dne veteránů se konají v neděli od 9:00 v Rokycanech. Součástí programu bude svěcení praporů a mše za padlé v kostele na Masarykově náměstí, poté budou následovat hlavní oslavy na Masarykově náměstí. Uvidíte také výstavu historických vozidel. Více informací hledejte zde.

Ústecký kraj

ZlounFest v Lounech

Hudební festival ZlounFest proběhne v sobotu ve sportovní hale v Lounech. Těšit se můžete na kapely Portless, Wohnout, Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Rybičky 48 nebo Joe Purple. Více najdete zde.

Vysočina

Fest Jazz v Havlíčkově Brodě

Od pátku až do příští soboty můžete navštívit jazzový festival v Havlíčkově Brodě. Zázemím mu bude hlavně místní Skaut klub. Open party proběhne v pátek od 19:00 v Metro cafe baru. Na zahajovacím večeru, který se koná v sobotu od 20:00, zazpívá Klára Vytisková. Další informace čtěte zde.

Za svatým Martinem s lampióny

Počátky na Pelhřimovsku chystají na neděli od 16:30 lampiónový průvod k příležitosti oslav svátku svatého Martina. Průvod projde ulicemi Tyršova, Stodolní, Žižkova a Horní, poté dojde do letního amfiteátru Kulturního zařízení města. Bližší informace hledejte zde.

Zlínský kraj

Folklórní slavnost v Napajedlech

Nechte se zlákat na výlet do Napajedel, kde se od pátku do soboty bude oslavovat 60. výročí Radovanu a 10. výročí Pozdního sběru. Páteční vystoupení Radovanu, Radovánku a Pozdního sběru začíná v 19:30, sobotní pak v 16:00. V sobotu od 20:00 zahraje cimbálovka Rováš. Veškeré informace naleznete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám