Hlavní obsah

Z Kraví hory do vesmíru: Brněnské digitárium se otevřelo veřejnosti

Právo, Petr Kozelka

Lidé mohou od víkendu navštívit nový klenot jihomoravské metropole. Na Hvězdárně a planetáriu na brněnské Kraví hoře se totiž otvírá Přírodovědné digitárium vybavené jedním z nejlepších projekčních systémů v Evropě. Návštěvníci se tak mohou z hvězdárny na oblíbeném „Kraváku“ během několika sekund ocitnout v hlubokém vesmíru.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Srdcem celého digitária je projektor, jehož chod řídí 21 počítačů.

Článek

„Technologická kouzla digitária přenesou návštěvníky z Kraví hory přímo do vesmírného prostoru, umožní jim v něm cestovat a podívat se na cizí planety, a to s mnohem dokonalejší prostorovou iluzí, než kdy bylo možné,“ pochvaloval si digitárium brněnský primátor Roman Onderka.

Vedení hvězdárny, do jejíž modernizace bylo za poslední roky investováno přes 150 miliónů korun, počítá, že prostor digitária využije i ke kulturním aktivitám. Na návštěvníky čeká téměř 200 polohovatelných sedadel, z kterých mohou nad sebou pozorovat projekční plochu o průměru 16,76 metru.

Ta má kvůli akustice 48 miliónů milimetrových dírek, obraz obstarává unikátní projektor řízený 21 výkonnými počítači, v jejichž databázi je zaneseno 1,64 miliónu skutečných hvězd. Projekční plocha dorazila až ze Spojených států a její pořízení přišlo na 10 miliónů korun, projektor dodala japonská firma za 12 miliónů korun.

Všestranné využití

„Naši návštěvníci se v následujících měsících dočkají celé série nových představení pro školní výpravy, rodiny s dětmi i odborníky. Podstatné přitom je, že se nebudeme omezovat výhradně na astronomická témata, ale budeme se věnovat i jiným přírodovědným oborům nebo ryze uměleckým počinům. Proběhnou koncerty moderní i vážné hudby,“ prohlásil ředitel Hvězdárny a planetária Jiří Dušek.

Technologií, které by umožňovaly podobné zážitky, je na evropském kontinentu jako šafránu. Srovnatelnou technikou disponují jen hvězdárny ve Varšavě, Hamburku a Paříži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám