Hlavní obsah

České hrady a zámky, kam můžete i v zimě

I zasněžená nebo sychravá zimní sezóna může být tou správnou dobou, kdy nahlédnout do historických interiérů hradů a zámků. Zdaleka ne všechny se totiž ukládají k zimnímu spánku. Řada z nich má i během nejchladnějšího ročního období otevřeno, a to téměř po celý týden.

Foto: Archiv CzechTourism (Ladislav Renner)

Elegantní zámek Hluboká nad Vltavou

Článek
Kousek windsorské gotiky na zámku Hluboká

Hledáte-li tip na romantický zimní výlet, je zámek Hluboká nad Vltavou v jižních Čechách ideální volbou. Pohádkový zámek rodu Schwarzenbergů získal své vzezření v 19. století po neogotické přestavbě.

Zimní prohlídka vás zavede například do honosné Lovecké jídelny či soukromých pokojů Dr. Adolfa, kde je raritou splachovací toaleta z počátku 20. století. Od listopadu do konce března je na Hluboké otevřeno od úterý do neděle mezi 10:00 a 16:00.

Za francouzským rodem Rohanů na zámek Sychrov

Okázalý zámek Sychrov nedaleko Turnova, ve skutečnosti pouze venkovské sídlo rodu Rohanů, možná znáte z pohádky Zlatovláska či Nesmrtelná teta. Zámecké pokoje jsou zařízeny původním nábytkem z 2. poloviny 19. století, obrazy a dalšími doplňky.

Foto: Kudyznudy.cz

Interiér sychrovského zámku

Většina místností také vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. V zimní sezóně od listopadu do března je zámek otevřen všem milovníkům historie denně od 10:00 do 14:00.

Na hrad Rožmberk za bílou paní

Jihočeský hrad Rožmberk se na zimu také nezavírá. I v nejchladnějším období roku si zde můžete prohlédnout nádherně zdobené a bohatě vybavené interiéry, zbrojnici i obraz bílé paní – Perchty Rožmberské s tajemným nápisem, který se dosud nepodařilo nikomu rozluštit.

Foto: Kudyznudy.cz

Rožmberský zámek v měkkém večerním světle

Přístupná je také nová expozice šlechtického rodu Buquoy ve druhém patře. Od listopadu do března můžete na hrad vyrazit ve všední dny od 11:00 do 13:00 a o víkendu od 10:00 do 15:00.

Poznejte právo útrpné na Lokti

Na hradě Loket se sice nekonají prohlídky s průvodcem, ale místo toho si můžete celý hrad od sklepů až po půdu projít sami. V několika patrech studených a vlhkých kobek naleznete expozici útrpného práva. Prostory jsou upraveny přesně tak, jak vypadaly mezi lety 1822—1948, kdy tato část hradu sloužila jako vězení.

Foto: Kudyznudy.cz

Na hrad Loket se v zimě vypravte třeba na ponurou prohlídku vězeňských prostor.

V ostatních místnostech hradu se nacházejí ukázky chladných i palných zbraní a v prvním patře markrabství také křehká výstava porcelánu z produkce místních továren. Hrad je všem zájemcům otevřen denně od 9 do 15:30.

Za rokokem i pravým peklem na Dobříš

Zámek Dobříš je jednou ze stálic celoročně otevřených zámků. Mimo pravidelných prohlídek se tu koná také řada kulturních akcí. Po celý rok si zde můžete prohlédnout stálou expozici 11 pokojů ve stylu rokoka a klasicismu, známý je i rozlehlý zrcadlový sál, který je využíván pro pořádání svateb.

Foto: Kudyznudy.cz

Jeden ze zámeckých pokojů v Dobříši

Zámek je otevřen denně od 8:00 do 16:30. Pokud máte nebojácné děti, přijďte s nimi na Dobříš 30. listopadu – to se v pivovarském zámeckém sklepení otevře pravé peklo s čerty a luciferem, nebudou chybět ani hříšné duše či ohnivé a zvukové efekty.

Do Modrého sálu zámku Děčín

Děčínský zámek, ležící nad soutokem Labe a Ploučnice, patří mezi nejvýznamnější historické památky severních Čech. Od listopadu do konce února je pro vás nachystán prohlídkový okruh Zámecké interiéry v někdejším reprezentativním křídle budovy.

Foto: Kudyznudy.cz

Zasněžený zámek Děčín

K nejzajímavějším prostorám patří Modrý sál s dochovanými nástěnnými malbami nebo Věžový kabinet s překrásným výhledem. Zámek má otevřeno každý den, a to od pondělí do pátku od 10:00 do 16:00 a o víkendu mezi 10:00 a 17:00.

Výlet do pohádkové říše Starých Hradů

Hrad a zámek Staré Hrady v Českém ráji je skvělým tipem na výlet s dětmi. Těm se jistě zalíbí atmosféra čarodějné pohádkové prohlídky. Hradem při ní návštěvníky provede spanilá princezna, rozpustilá vodnice nebo dokonce hrozivá čarodějnice. Na děti tu čeká také spousta hádanek, soutěží a her.

Foto: Kudyznudy.cz

Pohádková expozice ve Starých Hradech

Dospělí návštěvníci si mohou projít expozici Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I. s celými kupeckými krámky, barokní kuchyní a spoustou dalších exponátů z doby našich prababiček. Hrad a zámek má v listopadu a prosinci otevřeno o víkendech a od ledna do dubna od středy do neděle mezi 10:00 a 17:00.

Odkryjte tajemství hradu Špilberk

Na brněnském Špilberku je dostupná mimořádná prohlídková trasa, která turisty provádí nedávno opravenými částmi jižního křídla, ale i dalšími prostorami. Uvidíte impozantní interiér Královské kaple, renesanční salónek s portréty panovníků nebo část hradu určenou pro německou armádu. Ve sklepení vás čeká malá ochutnávka vín a prohlídka poddůstojnické jídelny s vyřezávanými trámovými stropy a malovanými kachlovými kamny.

Foto: Archiv CzechTourism

Brněnský Špilberk ozdobený podzimními barvami

Prohlídka končí v původně barokní kapli Nejsvětější Trojice z roku 1693, kde se nachází oltářní výklenek, takzvaná Trenckova kaple. Tato prohlídka je přístupná v listopadu a prosinci od úterý do neděle vždy v 10:30 a 14:30.

V ostatních měsících potom lze navštívit standardní prohlídkovou trasu, která představuje Špilberk jako „žalář národů“ s expozicí kasemat a seznámí vás také s osudy zde vězněných zločinců a politických vězňů. Na tuto prohlídku se pak můžete vydat od středy do neděle mezi 9:00 a 17:00.

Za historií Ostravy na Slezskoostravský hrad

Slezskoostravský hrad v Ostravě nabízí mimo kulturních a společenských akcí také prohlídky stálé expozice historie hradu a města, třicetileté války, období Husitství a unikátní výstavu pracovních krojů.

Foto: Kudyznudy.cz

Slezskoostravský hrad láká turisty na množství akcí i výstavené exponáty.

Na nádvoří hradu se nachází spousta zajímavých exponátů, například ukázky prostředků útrpného práva, jako je klec, pranýř či kláda. Hrad je v listopadu otevřen denně mimo pondělí od 10:00 do 16:00. Od začátku prosince až do 6. ledna sem můžete vyrazit každý den mezi 10:00 a 18:00. Poté se hrad otevírá 14. února ve dnech úterý až neděle od 10:00 do 16:00.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám