Hlavní obsah

Tipy na víkend: Pochutnat si zajeďte do Litoměřic, zasportovat do Ostravy

Den navíc, který v pondělí získáte k víkendu jako bonus, můžete strávit třeba na některém z filmových či hudebních festivalů. Společenskou událostí pak budou slavnostní průvody k příležitosti pondělního státního svátku. Ani tento víkend vás neošidí o kulinářské dobroty.

Foto: Profimedia.cz

V malebných Litoměřicích bude o víkendu gastronomický Food festival.

Článek
Praha

Mezinárodní jazzový festival

Pražský jazzový festival probíhá v nejznámějším pražském jazzovém klubu Reduta až do 7. listopadu. V pátek vystoupí v rámci festivalu East West European Jazz Orchestra a v sobotu se fanoušci tohoto hudebního žánru mohou těšit na koncert Metropolitan Jazz Band. Kompletní program zhlédněte zde.

Záplava orchidejí

Od této soboty až do druhé listopadové neděle vystavuje Botanická zahrada v Praze sbírku orchidejí, a to denně mezi 10:00 a 17:00. Plné vstupné je 100 korun, snížené o polovinu nižší. Středočeský kraj Zakončení sezóny v Solvayových lomech V sobotu bude ve skanzenu Solvayovy lomy zakončena turistická sezóna. Těšit se můžete na spanilé jízdy rozličných strojů. V neděli a v pondělí bude otevřeno dle dosavadní otevírací doby, od 11:00 do 15:00, poté se lom uzavře až do konce dubna.

Ochutnávka zámecké kuchyně ve Žlebech

O prodlouženém víkendu to na zámku Žleby zavoní nejrůznějšími dobovými pokrmy, které budete moci samozřejmě i ochutnat. V provozu bude zámecká kuchyně, kde bude personál v dobových kostýmech připravovat nejrůznější lahůdky. Prohlídky budou probíhat v sobotu, neděli i v pondělí od 9:00 do 16:00 v půlhodinových intervalech. Další informace čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Festival Via Bohemica v Blansku

První ročník festivalu Via Bohemica se uskuteční od pátku do soboty v Blansku a těšit se můžete na farmářský a řemeslný jarmark, ukázky staromaďarských bojových umění, ochutnávku slovenských nebo maďarských specialit a soutěž ve vaření kotlíkových jídel. Více zde.

Festival německých filmů v Brně

Již 8. ročník festivalu německy mluvených filmů se od středy do soboty bude kromě Prahy odehrávat také v brněnském kině Art. Letošní ročník představí snímky věnující se generaci Y, dále velké filmové produkce i nezávislé filmy z Německa, Rakouska a Švýcarska. Program festivalu si prohlédněte zde.

Jihočeský kraj

Světlo v ulicích Písku

Od čtvrtka do neděle se některé historické budovy v Písku rozsvítí speciálními projekcemi. Vrcholem festivalu plného světelných efektů bude sobotní představení na Velkém náměstí od 19:00. Proběhne zde vizuální světelná show s názvem Tagtool, což je jedna z moderních malířských technik. Více čtěte zde.

Zabijačkové hody v Hoslovicích

Na mlýně v Hoslovicích ochutnáte v sobotu mezi 10:00 do 16:00 nejrůznější zabijačkové dobroty. Uvidíte, jak se zpracovává vepřové maso, budete mít možnost pokrmy ochutnat a zakousnout k nim domácí chléb. Více hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Vepřové hody na Starých Hradech

Tradiční lidová slavnost proběhne v sobotu od 10:00 do 17:00 na Starých Hradech. Sbíhat sliny se vám tady budou na guláš, jitrnice, jelita, slivovici nebo posvícenské koláče. Gurmánský program doplní tradiční jarmark a doprovodný program pro děti i dospělé. Další informace naleznete zde.

Hradecké čekání na Václava

Festival velkých malých divadel probíhá až do 29. října v Klicperově divadle v Hradci Králové. Festival je významným setkáním divadelníků a představuje nové premiéry královéhradeckého divadla. V pátek v 17:30 diváci zhlédnou předpremiéru hry Soudce v nesnázích, v sobotu v 19:00 pak premiéru této hry. V neděli od 19:00 můžete navštívit hru Zlatá šedesátá. Kompletní program festivalu najdete zde.

Pardubický kraj

Bubenický festival ve Vysokém Mýtě

Jednodenní bubenická přehlídka představí v sobotu divákům nejen přední české bubeníky, ale také ty z Polska či Maďarska. Akce se koná v M klubu ve Vysokém Mýtě a začíná přesně hodinu po poledni. Více zde.

Výlov Bohdanečského rybníka

Tradiční výlov Bohdanečského rybníka se koná v neděli a v pondělí od 7:30. Součástí programu, který začíná v 9:00, bude prodej ryb stejně jako ukázky přípravy i filetování. Součástí akce je také loučení s ptáky v přírodní rezervaci Bohdanečský rybník, a to po oba dny od 9:00 do 12:00. Bližší informace hledejte zde.

Karlovarský kraj

Noční palba na Horním hradě

V sobotu od 18:00 do 22:00 zaburácí na Horním hradu palné zbraně a šermířská vystoupení. V temném prostředí hradu se dozvíte více o palných zbraních. Závěr večera ovládnou plameny ohňové show. Více zde.

Liberecký kraj

Zakončení festivalu Lípa Musica Festival

Lípa Musica se blíží do finále. Koncert vítězů dvoudenní soutěže Lípa Cantates pro žáky uměleckých škol si můžete poslechnout v pátek od 17:00 v Biberově kapli v České Lípě. Více hledejte zde.

Olomoucký kraj

Užijte si poslední kilometr

V sobotu se vydejte za sportem do Jeseníku, kde se můžete zúčastnit cyklistického závodu Poslední kilometr. Ti, které baví cyklistika, vyrazí na trať z Jeseníku na Rejvíz ve 12:00. Na Rejvízu vás čeká občerstvení a losování o ceny. Akce se zúčastní také veslař Václav Chalupa. Vše o akci naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Ostravská cyklojízda

U příležitosti výročí vzniku Československa se v neděli uskuteční v Ostravě tradiční cyklojízda městem. Osmikilometrová trasa vede centrem a je vhodná pro všechny věkové kategorie cyklistů. Ve spojení s významným datem 28. října se můžete s denním předstihem na trase těšit na tematickou zastávku. Start je ve 14:30 na Náměstí Svatopluka Čecha v Přívozu. Více zde.

Plzeňský kraj

Oslavy vzniku republiky v Plzni

Od neděle do pondělí se můžete zúčastnit Plzeňských oslav vzniku republiky, které budou probíhat po celém městě. Budete moci navštívit Velkou a Starou synagogu, Loosovy interiéry, historické podzemí, vyhlídkovou věž sv. Bartoloměje a další plzeňské památky. Vstup na spoustu míst bude zdarma, na ostatních budou návštěvníci platit zvýhodněné vstupné. V pondělí v 17:30 proběhne na Náměstí T. G. Masaryka slavnostní shromáždění a od 18:30 bude následovat průvod světel, od 19:00 pak také ohňostroj. Vše o akci najdete zde.

Česko – slovenské dny v Plzni

Program na téma „Češi a Slováci společně“ probíhá až do pondělí v Plzni. V sobotu mezi 10:00 a 12:00 si vychutnáte varhanní koncert v kostele sv. Jana Nepomuckého na Chodském náměstí. V neděli od 10:00 můžete navštívit zajímavý workshop, na němž se naučíte vyrobit fujaru, píšťalu nebo drátěné nádoby. Uskuteční se U Branky v Plzni. Více čtěte zde.

Ústecký kraj

Food festival v Litoměřicích

Od pátku do neděle můžete na litoměřickém výstavišti Zahrady Čech navštívit gastronomický festival plný chutí a vůní. Festivalu se zúčastní hvězdy české kuchyně jako například Zdeněk Pohlreich nebo Petr Jonáš. Na akci uvidíte při práci nejen kuchaře, ale také barmany nebo sommeliéry. Pro návštěvníky se otevře také škola vaření. Program jednotlivých dní si můžete prohlédnout zde.

Živé obrazy na zámku Krásný Dvůr

Na zámku Krásný Dvůr se v neděli a v pondělí koná akce s názvem Živé obrazy krásnodvorské. Jedná se o populární kostýmované prohlídky, které tu budou probíhat od 10:00 do 14:40. Celkem návštěvníky čeká devět prohlídek, při nichž potkají třeba básníka Goetha nebo malíře Quida Mánesa. Další informace najdete zde.

Vysočina

Mezinárodní festival dokumentárních filmů

Tradiční festival dokumentárních filmů probíhá v Jihlavě od čtvrtka až do úterý. Jedná se o největší událost svého druhu ve střední a východní Evropě. Soutěž je rozdělena do čtyř tematických částí. Událost bude probíhat na několika různých místech. Kompletní program si prohlédněte zde.

Sobotní koncertování

Extravagantní zpěvačka Jana Kratochvílová v sobotu od 20:00 vystoupí v Kulturním středisku Zámku Polná. Na koncertě ji doprovodí kapela Illuminatica.

Zlínský kraj

Proběhněte se přes Valachy

V sobotu se u hotelu Galík ve Velkých Karlovicích koná poslední díl závodu Valachy Tour. Tentokrát se jedná závod Běhej Valachy. Vybrat si můžete mezi tratěmi v délkách šest nebo 12,5 kilometru. Registrace závodníků začne v 9:30, start kratší tratě je v 11:50, delší startuje v pravé poledne. Časový harmonogram závodu naleznete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám