Hlavní obsah

Tajuplná místa Česka nahánějí hrůzu

Někdo hledá při výletech romantiku či zábavu, jiný dobrodružství v tajemných zákoutích. O mnoha místech v Česku se proslýchají pověsti o přízracích a nadpřirozených jevech. Hrady a zámky jsou hrůznými historkami opředené už odnepaměti. Záhadná místa jsou ale ukrytá i mimo budovy, hluboko v přírodě.

Foto: Archiv Thinkstock

Pro nebojácné výletníky je výzvou třeba Branišovský les.

Článek
Les Bor: Tudy obchází přízrak

Les Bor zvaný též Branišovský les leží jihozápadně od Českých Budějovic. Patří k místům, kam se bázliví výletníci příliš nehrnou. Právě tady se totiž nejvíc stávají divné události z celého okolí. Toto místo provází tajemná minulost. Vyprávějí se o něm prapodivné děsivé příběhy.

Lidé, kteří se sem vydají, prý slýchají za zády zvuky a kroky, anebo je po lese honí temný přízrak s rudě planoucíma očima. Na fotografiích se objevují zvláštní průhledné siluety, a dokonce tu kdysi stával strom oběšenců. Na tom ukončilo svůj život hned několik lidí.

Ostaš: Skály se tu topily v krvi

Jen málokterá hora v Česku je opředena tolika legendami jako právě Ostaš v Broumovské vrchovině. V nepřehledném terénu s množstvím malých skalek, štěrbin a úzkých cestiček se před nutkavým pocitem nebezpečí není kam schovat.

Foto: Kudyznudy.cz

Skály na kopci Ostraš

Nad krajinou prý dodnes zní nářek lidí, kteří se na Ostaši schovávali v květnu 1421 před slezským vojskem. Všichni tehdy byli ve zdejších skalách povražděni. Nejděsivějším místem je Mohyla smrti, skála připomínající lidskou lebku. V dolíku pod ní se prý po masakru vytvořilo krvavé jezero.

Drábovna: Pozor na pád do Foukaných děr

V maličkém skalním městečku zvaném Drábovna poblíž Malé Skály na území Českého ráje nacházejí turisté zbytky středověkého hrádku, vyhlídky a spousty skalních roklí s názvy probouzejícími fantazii i desítky dalších bezejmenných.

Foto: Kudyznudy.cz

Skalní městečko Drábovna

V jedné rokli zvané Foukané díry prý můžete propadnout do hlubokých skalních puklin a děr zavátých listím. A protože se Foukané díry nedají najít na mapě, procházet Drábovnou vcelku nahání strach. Tady si člověk ani na rovině nemůže být ničím jistý.

Heiligen: Lesní zámek u Tachova

Aglajino údolí nacházející se západně od Tachova dovede cestovatele ke skvostné novogotické jízdárně ve Světcích. Milovníky tajemna ale mnohem víc zajímá, co se skrývá za ní – zdi rozlehlého zámku Heiligen.

Foto: Kudyznudy.cz

Zámek Heiligen na Tachovsku

V 17. století tu majitel tachovského panství Jan Filip Husmann z Namedy nechal vybudovat klášter, jehož zbytky se o 200 let později pokoušeli Windischgrätzové proměnit v romantické rodinné sídlo. Mohutná stavba dnes ale spíše nahání strach. Za prohlídku stojí i zmíněná půvabná jízdárna.

Jeskyně Býčí skála: Obětiště z doby bronzové

V obrovském kamenném vnitřku Býčí skály v srdci Moravského krasu odkryl lékař a významný archeolog i speleolog Jindřich Wankel takzvaný Halštatský pohřeb z 5. století před naším letopočtem. Zesnulého velmože tu provázelo na cestě do říše mrtvých hned 40 lidských a bezpočet zvířecích obětí.

Foto: Kudyznudy.cz

Nálezy v Býčí skále vypověděly drastický příběh.

Tělo nebožtíka bylo spáleno na hranici, oběti byly umučeny. Na kamenném oltáři i ve zbytku jeskyně se našly kusy lidských i zvířecích ostatků. Býčí skála není běžně přístupná, občas se tu ale konají koncerty a další akce. Některé návštěvníky od vstupu do jeskyně ještě dnes odrazuje nepříjemná atmosféra tohoto místa.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám