Hlavní obsah

Tipy na víkend: Okoštujte podzimní Česko zalité burčákem

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Jestliže máte v oblibě víno a především pokud vaše chuťové buňky dokážou ocenit kvalitní burčák, budete na tento víkend ještě dlouho vzpomínat. Celé Česko se od pátku až do neděle promění v řetězec vinařských akcí s lahodnými ochutnávkami i nabitým doprovodným programem. V pozadí nezůstanou ani svatováclavské oslavy.

Foto: Archiv Burčákfestu

Ať už upřednostňujete tmavý nebo světlý, poslední zářijový víkend nabídne bezpočet ochutnávek burčáku.

Článek
Praha

Vinobraní na Grébovce

Slavnost vína na Praze 2 proběhne v pátek na Náměstí Míru a v sobotu poté naváže hlavní program v Havlíčkových sadech od 14:00. Vystoupí Pavel Dobeš, Kamil Střihavka nebo skupina Progres. Vstup na vinobraní je zdarma a těšit se můžete na nově zrekonstruovaný park. Kompletní program si prohlédněte zde.

Vysočanské vinobraní

O víkendu si na vinici Máchalka u Bobové dráhy pochutnejte na produktech Vysočanského vinobraní, a to od pátku od 15:45 do nedělního podvečera. K dobrému pití zahraje kvalitní muzika. Program doplní také šermířská představení a atrakce pro děti. Ty si budou mimo jiné moci zdarma zařádit na skákacím hradě v areálu Bobovky.

Běh Praha - Běchovice

V neděli v 11:00 odstartuje v pražských Běchovicích nejstarší silniční běh v Evropě. Jedná se o 117. ročník běhu Běchovice - Praha. Jedná se o Mistrovství ČR v silničním běhu na deset kilometrů. Start je na 13. kilometru ulice Českobrodské v Běchovicích a cíl na křižovatce ulic Koněvovy a Za Žižkovskou vozovnou. Více si o závodě přečtěte zde.

Středočeský kraj

Podblanické Vinohraní

Farma Blaník chystá na sobotu bohatý program spojený se svatováclavskými oslavami i burčákem. Vinohraní slibuje ochutnávky mutěnického burčáku, svatováclavská slavnost zase rytíře, průvod i cimbálovou muziku. Do areálu farmy můžete dorazit už od 10:00. Celý program včetně časového harmonogramu naleznete zde.

Mělnické vinobraní

Tradiční vinobraní v Mělníku proběhne od pátku do neděle v centru města. Kromě ochutnávek burčáku a vína se můžete těšit na bohatý hudební program. Na čtyřech scénách – hudební, historické, vinné a country – se rozhodně nebudete nudit. Páteční zahájení proběhne v 15:00 za doprovodu zvonů a trubačů. V sobotu projde městem historický průvod Karla IV., který dorazí na náměstí v 19:30. Od 20:30 uvidíte ohňovou show a poté i ohňostroj s hudebním doprovodem. Více zde.

Vinobraní na Karlštejně

Na hradě i v podhradí proběhne o víkendu tradiční vinobraní. Po oba dny ve 14:30 dorazí na hrad Karel IV. s chotí Eliškou. Poté proběhne bohatý program, jehož součástí bude žonglování, šerm, historické tance a zpěvy. Vinobraní zakončí v neděli v 17:00 vystoupení ozvučené středověkou hudbou. Více informací hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Burčákfest ve Znojmě

Znojemská slavnost vína přinese v pátek a v sobotu řadu hudebních vystoupení a vinařských a gastronomických lahůdek. Užijete si koncerty skupin Čechomor, a to v sobotu ve 20:00 nebo Děda Mládek Illegal Band v pátek od 19:00. Vystoupí také Ivo Jahelka (sobota 16:30). V rámci vinařského programu se můžete těšit na unikátní podívanou šlapání hroznů bosýma nohama, která proběhne v sobotu od 15:00 u historického kládového lisu. Vše o akci najdete zde.

Slavnosti vína v Brně

Vinařská slavnost bude probíhat na Náměstí Svobody v Brně od posledního zářijového pátku až do prvního říjnového. K ochutnávce bude připravena stovka vín z produkce tuzemských vinařství. Těšit se můžete i na ukázky řemesel, která jsou spojena s vinařstvím. Doprovodný program bude probíhat na náměstí každý den od 14:00 do 18:00. Více informací hledejte zde.

Jihočeský kraj

Vinobraní v Třeboni

Na louce u Zlaté stoky v Třeboni proběhne od pátku do neděle Znovínské vinobraní. V pátek se tu stavte mezi 12:00 a 23:00, v sobotu od 10:00 do 23:00 a v neděli mezi 10:00 do 17:00. Ochutnáte nejen burčák a víno, ale i třeboňské pivo. Kromě toho je na sobotu připraven soutěžní program pro děti. Více zde.

Gastrotour v Budějovicích

Od pátku do soboty bude českobudějovické Náměstí Přemysla Otakara II. plné nejrůznějších gastronomických lahůdek připravených v rámci festivalu Gastrotour. Těšit se můžete na kuchařské show Zdeňka Pohlreicha, Ivana Vodochodského nebo koncert skupiny Monkey Business. Akce začne v pátek ve 14:00. Kompletní program si prohlédněte zde.

Královéhradecký kraj

Slack festival na Kosti

Setkání nejlepších provazochodců z ČR, Polska, Německa a USA proběhne o víkendu na hradě Kost. V prostorách hradu a jeho okolí budete moci sledovat jejich umění na lanech natažených vysoko nad zemí. Odvážlivci z řad veřejnosti si vyzkouší chůzi na níže napnutých lanech. Zároveň si budete moci volně projít hrad bez průvodce. Další informace hledejte zde.

Krakonošův guláš pod Sněžkou

Tradiční soutěž o nejlépe uvařený guláš proběhne v sobotu od 8:30 v Peci pod Sněžkou na parkovišti u Kapličky. Kromě guláše a hudebního programu se můžete těšit i na doprovodný program v podobě ukázek hasičské techniky a práce horské služby. Více čtěte zde.

Pardubický kraj

Lubenská šťopička

Pro milovníky destilátů je určena akce Lubenská šťopička věnovaná ochutnávkám, ale i ukázkám výroby. Událost začne v sobotu od 10:00 před Lubenskou pálenicí. Prohlídka samozřejmě bude spojena s ochutnávkou. Kulturní program bude probíhat od 14:00 v kulturním zařízení Skalka. Bližší informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Svatováclavské setkání na Božím Daru

V kostele sv. Václava v Rýžovně na Božím Daru proběhne v sobotu slavnost věnovaná právě sv. Václavu. Začíná v 10:00. Kromě svatováclavské mše a hudební kulisy, se můžete těšit také na celodenní ukázky řemesel. Více se o programu dozvíte zde.

Liberecký kraj

Bramborové setkání s Krakonošem

Ukončení sezóny na zubačce v Tanvaldu proběhne ve znamení brambor v sobotu od 10:00 do 18:00. Dva páry ozubnicových vlaků vyrazí na trať z Tanvaldu do Harrachova přes Kořenov, kde budou na nádraží připraveny bramborové hody. Ochutnáte jizerskou bramboračku, krkonošské sejkory nebo bramborové placky. Na vše bude po celý den dohlížet sám Krakonoš. Jízdní řád a další informace čtěte zde.

Svatováclavské trhy na Tanvaldském Špičáku

U rozhledny na Tanvaldském Špičáku proběhnou v sobotu od 10:00 do 20:00 svatováclavské trhy. Na programu budou nejen trhy s regionálními výrobky, ale i prodejní výstava obrazů a podvečerní hudební program, na němž vystoupí kapely Alanis Morissette revival, Kabát revival a další. Děti se během dne budou moci projet na koních nebo si zasoutěžit. Více zde.

Olomoucký kraj

Světelná show v Olomouci

Mezinárodní soutěž ve videomappingu probíhá tento týden od úterý do soboty v Olomouci. Na olomouckém Dolním náměstí se můžete těšit na osvětlené domy plné příběhů. Hlavní videomappingový program proběhne v pátek a v sobotu od 19:45 na Dolním náměstí. Těšit se samozřejmě můžete na bohatý doprovodný program, celý si prohlédněte zde.

Moravskoslezský kraj

Filmový festival v Ostravě

Filmový festival se zaměřením na kameramanskou tvorbu Ostrava Kamera Oko probíhá od pátku až do čtvrtka 3. října v Ostravě. Zahájení proběhne v areálu Dolní oblast Vítkovice v pátek od 19:00. Filmy se budou promítat v jednosálových kinech města Ostrava: Art, Minikino, Luna, Studiu Karel (Stará Aréna) a nově i v Multižánrovém prostoru Cooltour. Rozpis promítání naleznete zde.

Plzeňský kraj

Den železnice v Plasích

V sobotu od 10:00 se uskuteční oslavy 140. výročí zahájení železniční dopravy na trase Plzeň – Žatec. Po celý den bude v zámeckém sále vystaven model železnice. V 10:20 dorazí na nádraží v Plasích parní lokomotiva a během dne bude možné svezení na trase Plasy – Mladotice a zpět. Připraven je také hudební program. Veškeré informace jsou připraveny zde.

Ústecký kraj

Historická orba pod Řípem

Všem, které by zajímala historická zemědělská technika, je určen sobotní program na poli vedle letiště Aeroklubu v Roudnici nad Labem. Jeho začátek bude v 11:00. Těšit se můžete na ukázky historických traktorů a pluhů. Více hledejte zde.

Žernosecké vinobraní

Tradiční vinobraní ve Velkých Žernosekách proběhne od pátku od 17:00 do soboty 23:00. Těšit se můžete nejen na víno, ale i na bohatý kulturní program. Jeho součástí bude vystoupení folkových, country a cimbálových kapel, průvod v čele s žernoseckým bohem vína Bakchusem, dražení hroznů nebo finální ohňostroj u přívozu. Děti si tady budou moci nechat pomalovat obličej. Více informací objevíte zde.

Vysočina

Dýňová show

V sobotu v 9:00 bude na Statku u Pipků v Golčově Jeníkově slavnostně otevřen Dýňový svět. Tam bude pro návštěvníky připravena Dýňová carvingová show neboli umělecké vyřezávání dýní, a také bohatý doprovodný program v podobě tvořivých dílen. Dýňový svět bude otevřen až do neděle 3. listopadu. Více čtěte zde.

Zlínský kraj

Svatováclavské slavnosti v Napajedlích

Slavnosti sv. Václava aneb doba ohňů a mečů proběhnou v Napajedlích v sobotu od 13:00 do 22:00. Hned na úvod dorazí do Napajedel kníže Václav. Jeho uvítání proběhne ve 13:00 na kostelních schodech. Poté bude probíhat další program, jehož součástí bude kostýmovaná mše s dobovými zpěvy (v 15:30), kostýmovaný průvod městem s pochodněmi (v 19:00) nebo scénické divadelní ukázky. Více zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám