Hlavní obsah

Luhačovicemi znějí tóny folklórního festivalu

V Luhačovicích na Zlínsku začal v pátek mezinárodní festival dětských folklórních souborů Písní a tancem. Akce potrvá do neděle, součástí bude i sobotní vyhlášení výsledků celostátní soutěže Vesnice roku.

Foto: Archiv města Luhačovice

Lázeňské město Luhačovice prožívá hudební víkend.

Článek

Návštěvníkům Luhačovic se předvedou soubory z České republiky i zahraničí, přijedou folklóristé z Polska, Ruska, Slovenska a Maďarska. Vystoupí také finalisté 19. ročníku celostátní soutěže dětských zpěváků lidových písní Zpěváček.

Festival se koná na několika místech — na lázeňském náměstí či kolonádě, také v sousedních Pozlovicích a Uherském Brodu. Jeho součástí je také krojovaný průvod či řemeslný jarmark. Impulsem ke vzniku festivalu bylo v roce 1992 výročí narození Jana Amose Komenského. Děti výročí tehdy oslavily představením toho, co se v souborech a uměleckých školách naučily.

Vyhlášení Vesnice roku

Vítěz 19. ročníku soutěže Vesnice roku bude znám v sobotu odpoledne. Loni zvítězila obec Řepice na Strakonicku, na druhém místě skončila obec Tvarožná Lhota z Hodonínska, třetí příčka patřila Křižánkám z okresu Žďár nad Sázavou.

Cílem soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale také rozvíjejí místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Folklórní sdružení České republiky v sobotu také oznámí vítězné obce s nejvýraznějším programem dlouhodobé péče o místní lidové tradice. V hale Vincentka na lázeňském náměstí jsou od 9. září prezentováni držitelé ocenění Zlatá stuha za vítězství v krajských kolech soutěže.

Reklama

Výběr článků

Načítám