Hlavní obsah

Lidovou architekturu Prahy připomene unikátní výstava

Praha

V rámci Roku lidové architektury, který se letos koná k příležitosti 200. výročí narození tvůrce českého baroka Jakuba Bursy, začíná během druhého zářijového pátku výstava představující architektonické skvosty na území Prahy. Zhlédnout ji návštěvníci mohou nejprve v Domě spokojeného stáří v Troji, a to až do 29. září. Poté se expozice přemístí jinam.

Foto: Profimedia.cz

Zlatá ulička u Pražského hradu

Článek

Takové rychlé toulky metropolí zažijí ti, kteří navštíví výstavu mapující pražskou lidovou architekturu. Do té patří například roubenka v ulici Nový Svět na Hradčanech nacházející se jen několik set metrů od Pražského hradu. Dále lidovou architektonickou vynalézavost připomínají domky známé Zlaté uličky.

Mezi dalšími objekty, které výstava připomene, se objeví Malovanka, Černohouska, Žežulka, Popelka, Spiritka, Pernikářka, Koulka, Jablůňka, Beránka, Hřebenka, Kavalírka, Kuchyňka, Ladronka, Cibulka nebo Bertramka.

Foto: Profimedia.cz

Smíchovská usedlost Spiritka

Kromě samostatných objektů se v Praze nacházejí i místa, která soustřeďují více těchto památek — některá z nich jsou chráněnými územími. Dvěma vesnickými památkovými rezervacemi Prahy jsou Stodůlky a Ruzyně, k vesnickým památkovým zónám patří Stará Hostivař, Střešovičky, Rybáře a Bohnice.

Po 29. září se expozice pražské lidové architektury přemístí z trojského Domu spokojeného stáří do Kotěrova centra v Trmalově vile na Praze 10.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám