Hlavní obsah

Oborou novogotického zámku Žleby se prohánějí bílí jeleni

Právo, Eva Martínková

O tom, že je zámek Žleby nedaleko Čáslavi romantickou novogotickou stavbou, napovídá zatím především jeho menší část s věží. Všechno ostatní je ukryto za lešením či plachtami. Právě totiž probíhají čilé stavební úpravy exteriéru. Ty však nebrání turistickým prohlídkám. Po vstupu na nádvoří se návštěvník náhle ocitne v době dávno minulé.

Foto: Profimedia.cz

Romantický zámek Žleby

Článek

Původně byly Žleby (jméno vzniklo působením říčky Doubravy, která ve zdejší krajině vyhloubila jakýsi „žleb“) středověkým hradem, jehož začátky se datují od roku 1289. Hrad nechal postavit Jindřich z Lichtenburka.

Časem ho odkoupil sám císař Karel IV. a hrad byl zastavován dalším držitelům. Ke zvučným jménům 19. století se tak řadí Lobkovicové, Auespergové a Trautmansdorfové, kteří měli objekt v držení do roku 1945. Pak byl zámek zestátněn a je tomu tak dodnes.

Kuchyň stále slouží

Objekt několikrát změnil stavební styl (renesance, baroko), dnešní podobu novogotického zámku získal v 19. století za knížete Auesperga. Jde o čtyřkřídlou budovu s vnitřním nádvořím lemovaným renesančními arkádami. Nad nimi můžeme pozorovat četné erby významných žen neméně významných rodů, které se na Žleby přivdaly.

Foto: Eva Martínková, Právo

Vnitřní nádvoří žlebského zámku je lemované renesančními arkádami.

Na samém počátku prohlídky lze obdivovat sbírku zbraní a množství brnění až ohromující hodnoty. Historické zbraně včetně nevídaného asi dvoumetrového klu z narvala neboli „mořského jednorožce“ lemují celou vstupní chodbu až do patra zámku. Prý je to po Hluboké a Konopišti třetí největší sbírka. Interiéry vděčí za svůj vzhled knížeti Auespergovi.

Všechny místnosti jsou obložené dřevem a díky těžkým závěsům jsou i značně temné. Ovšem díky úžasnému vynálezu, jakým je žárovka, se stalo bydlení na zámku určitě příjemnějším.

Foto: Eva Martínková, Právo

Po výstupu do Velké věže, která k žlebskému zámku patří, se návštěvníkům nabízí úchvatný výhled do okolí.

Velkým překvapením je původní barokní zámecké divadlo. Zajímavá je i knihovna, která čítá úctyhodnou řádku významných tisků své doby. Největším zážitkem, zvláště pro ženy, je určitě zámecká kuchyň.

Obrovité kachlové monstrum překvapí i dobovým grilem, v jiné části kamen se mohly zlehýnka ohřívat pokrmy stejně dobře jako v dnešní mikrovlnce.

V těchto dokonale vymyšlených a rozložitých kamnech zakoupených ve Vídni se dalo ve stejné chvíli vařit, péct chleba či koláče, sušit, udit, ohřívat vodu na mytí nádobí i grilovat. Prostorná a účelná kuchyň slouží svému účelu dodnes.

Obec plná zajímavostí

K zámku patří rozsáhlý anglický přírodní park o rozloze 24 hektarů, který vznikl současně s proměnou zámku v 19. století. Jeho součástí je minizoo s oborou čítající kromě dalších dravců i četnou partu orlů. Asi největší raritou jsou ale bílí jeleni.

Foto: Eva Martínková, Právo

Součástí přilehlého parku je minizoo, do níž patří i skupina oslů.

Pokud budete mít štěstí, jeleny lze pozorovat při krmení, které probíhá ve 12:00 a v 15:30. Kromě jelenů je možné spatřit muflony, daňky a srny.

Foto: Eva Martínková, Právo

Zvířecí ozdobou žlebské zámecké obory jsou bílí jeleni.

Vidět tu můžete četná divadelní představení, například v rámci divadelního festivalu Žleby 2013. Zámek zve také na večerní a noční prohlídky obohacené o detektivní zápletku, při nichž se divák aktivně zapojí do vyšetřování třeba bestiální vraždy.

Foto: Profimedia.cz

V přilehlé stejnojmenné obci nepřehlédněte dřevěnou zvonici.

Kromě zámku stojí za pozornost i stejnojmenná obec, kde najdete starou hrobní kapli Auespergů, kapličku Nejsvětější Trojice, zvonici, sochu svatého Jana Nepomuckého, mariánský sloup a starobylé městské domy.

AKCE VE ZBYTKU ROKU 2013

28. až 29. 9. – Svatováclavské prohlídky s oživenou kuchyní: otevřeno od 9 hod. Václavové mají slevu ze vstupného.

26. až 28. 10. – A zámeckou kuchyní to zavoní...: sváteční prohlídky žlebského zámku spojené s návštěvou oživené zámecké kuchyně plné tradičních dobrot podle starých receptur.

30. 11. až 1. 12. a 7 až 8. 12. – Adventní prohlídky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám