Hlavní obsah

Víkendové toulky za Santiniho odkazem

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos je to přesně 290 let od doby, kdy zemřel věhlasný architekt a zakladatel barokní gotiky Jan Blažej Santini-Aichel. První zářijovou sobotu proběhne k této příležitosti Santiniho noc. V rámci této akce budou moci turisté na Moravě navštívit speciální noční prohlídky, přednášky a koncerty, a to jak jinak než na stavbách, za nimiž Santini stojí.

Foto: Archiv Santini.cz

Poutní kostel na Zelené hoře

Článek

V sobotu se návštěvníkům otevřou brány dnešního zámku rodiny Kinských ve Žďáru nad Sázavou, stejně jako bývalý klášterní konvent, kde je ke zhlédnutí expozice o Santiniho životě a díle. Právě zde v 18:00 zazní árie sólistů Jakuba Pustiny a korejské zpěvačky Jennifer Yoon. K prohlídce budou ovšem připravena i další místa.

Pokračovat pak turisté mohou do baziliky minor Nanebevzetí Panny Marie — jednoho z největších kostelů na Moravě, pocházejícího ze 13. století. Začátkem 18. století byla budova Santinim přestavěna do barokní podoby, v níž ji můžeme vidět i dnes. Právě tady zahraje Komorní orchestr města Blansko a představí tak hudební díla barokních skladatelů Antonia Vivaldiho a Jana Václava Stamice.

Foto: Archiv Santini.cz

Bazilika minor Nanebevzetí Panny Marie

Za Santiniho nejvýznamnější dílo je považován poutní kostel Svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Ten je zařazen na seznamu UNESCO. Turisté se k němu v sobotu ve večerních hodinách vydají tradiční poutní cestou. Po výkladu Richarda Biegela z Ústavu pro dějiny umění Karlovy univerzity návštěvníkům zahraje Janáčkovo kvarteto, které se nedávno vrátilo z letního turné v zahraničí.

K návštěvě zvou také klášterní kostel Narození Panny Marie v Želivi, v němž se v sobotu od 19:00 rozezní mariánské poutní zpěvy — Musica Siloensis. O mistrovském díle Santiniho tu pak promluví historik umění Martin Šanda. Zajímavostí tohoto kostela je to, že jeho projekt Santini vytvořil za pouhých 40 dní.

Foto: Archiv Santini.cz

Klášterní kostel Narození Panny Marie v Želivi

Další z možností je pak návštěva takzvané barokní perly Moravy, tedy poutního kostela Jména Panny Marie ve Křtinách u Brna. Od 20:00 si tu poslechnete například zvonkohru.

Foto: Archiv Santini.cz

Zámek Karlova koruna

Mezi 21:00 a 21:30 mohou zájemci zavítat na zámek Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. V tomto čase tu pro ně bude připravena večerní prohlídka jednoho z posledních Santiniho děl.

Reklama

Výběr článků

Načítám