Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na slavnosti chleba nebo v noci do Telče

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše ratolesti mají za sebou první týden nového školního roku. Pro mnohé to byl úplně první školní týden. Za odměnu si tedy jistě zaslouží odreagování v podobě her, soutěží a další zábavy. Přesně takové se nachází například v Praze na Vyšehradě, na zámku v Telči nebo v Hradci Králové.

Foto: Archiv zámku Telč

Na telčském zámku proběhnou o víkendu další noční prohlídky.

Článek
Praha

Festival VyšeHrátky

Minifestival VyšeHrátky je tak trochu jiným způsobem zábavy. Až do neděle můžete navštívit probíhající festival na Vyšehradě. Festival vybízí k chytrému trávení volného času a snaží se propojit program s českou kulturou a historií. Součástí programu jsou různá divadelní a hudební představení nebo tvořivé dílny. Páteční program začíná již v 9:00, sobotní v 11:00 a nedělní v 10:30. Celý program k nahlédnutí zde.

Středočeský kraj

Den horníků v Kladně

Město Kladno bude od pátku do neděle hostit setkání hornických a hutnických měst. Kladenské fedrování bude slavnostně zahájeno v pátek v 18:00. V sobotu v 10:45 hodin projde městem průvod a od 13:00 je připraven kulturní program. Souběžně bude probíhat Den horníků ve skanzenu Mayrau s prohlídkami a doprovodným programem. Veškeré informace najdete zde.

Hrnčířské trhy v Berouně

Víkend bude na Husově náměstí v Berouně věnován všem hrnčířům a milovníkům tohoto řemesla. Připraven je bohatý kulturní program na náměstí. Trhy můžete navštívit v sobotu od 8:00 do 18:00, v neděli od 9:00 do 17:00. Více se o události dočtete zde.

Jihomoravský kraj

Slavnosti chleba na Slupi

V sobotu od 10:00 do 19:30 proběhnou u vodního mlýna na Slupi slavnosti chleba pořádané Technickým muzeem v Brně. Těšit se můžete na prohlídky mlýna, pečení chleba, řemeslnický jarmark a další kulturní program. Bližší informace k akci naleznete zde.

Jihočeský kraj

Letecký den ve Strakonicích

Velký letecký den je v sobotu od 10:00 připraven ve Strakonicích pro všechny milovníky letadel. Těšit se můžete na letové ukázky současných i historických letadel nebo akrobatická vystoupení. Letové ukázky začnou ve 14:00. Více hledejte zde.

Den s integrovaným záchranným sborem na Lipně

Netradiční dětský den je připraven v sobotu na Lipně nejen pro děti, ale i pro dospělé. Uvidíte ukázky a zásahy policie, hasičů, horské služby nebo zdravotnické záchranné služby. Ukázky budou probíhat nejen na zemi, ale i ve vodě a ve vzduchu. Program začíná v 10:00 u Stezky korunami stromů a souběžně v 10:30 hodin na centrálním parkovišti Active Parku Lipno. Časový harmonogram čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Slavnosti královny Elišky

Tradiční historické slavnosti proběhnou od pátku do soboty v Hradci Králové. Páteční program zahájí jarmark od 17:00, okolo 20:30 vás čeká ohňový průvod a ve 21:00 ohňová show. Hlavní sobotní program bude probíhat od 10:00 na Velkém náměstí a těšit se můžete na středověký jarmark, dobové ležení, historickou hudbu, kejklíře a šermíře nebo ukázky jezdeckého umění v Žižkových sadech. Královna Eliška přijede se svou družinou na Velké náměstí ve 13:45. Celý program si prohlédněte zde.

Nostalgická jízda pod Orlickými horami

Projeďte si v sobotu parním vlakem Kladské pomezí z Jaroměře do Náchoda. Vlaky odjíždějí z nádraží v Jaroměři v 8:52 a v 13:52. V čele vlaku pojede parní lokomotiva s názvem Kafemlejnek. Na trase můžete navštívit zámek Ratibořice v České Skalici nebo dojet až na zámek do Náchoda. Vlaky z Náchoda odjíždějí zpět do Jaroměře v 10:36 a v 15:41. Kompletní jízdní řád najdete zde.

Pardubický kraj

Jiřinky v Pardubicích

Kouzelná květinová výstava vás čeká na zámku v Pardubicích od pátku do neděle. Výstava bude zahájena v pátek v 10:00 a ukončena v neděli v 16:00. Prostory rytířských sálů nádherně provoní jiřinky. Bližší informace hledejte zde.

Karlovarský kraj

Pohled pod pokličku muzejní práce

Sobota bude v Muzeu Cheb Dnem otevřených dveří v Centrálním depozitáři, kde si návštěvníci budou moci mezi 13:00 a 17:00 prohlédnout místnosti, kde jsou uložené muzejní sbírky. Více se o nich dozvědí z výkladu, stejně jako o muzejní práci všeobecně. Více naleznete zde.

Liberecký kraj

Jarmark na Malé Skále

Maloskalský jarmark slibuje v sobotu od 10:00 do 18:00 zábavu pro celou rodinu. Kromě kulturního programu a tematických přednášek, se můžete těšit na soutěž o nejlepší Maloskalskou marmeládu nebo ochutnáte výborné sousedské koláče. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Hradní kejkle na Helfštýně

Přehlídka kejklířů, žonglérů a dalších umělců proběhne v sobotu od 11:00 do půlnoci na hradě Helfštýn. Těšit se můžete na nejrůznější workshopy po celý den a od 21:00 na galashow. V neděli pak případně navštivte hrad Helfštýn zcela zdarma v rámci Dnů evropského dědictví. Více hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Městská slavnost v Novém Jičíně

Nový Jičín letos slaví 700 let od svého založení. Letošní slavnosti budou trvat celé tři dny. Účastníci si tak na nich užijí pestrý program od čtvrtka do soboty. Připraveny jsou výstavy, rekonstrukce bitvy v pátek od 17:00 na Skalkách na tzv. seníkové louce, kostýmovaný průvod v sobotu v 15:00 nebo koncert Lucie Bílé v sobotu od 20:00 přímo na náměstí. Více čtěte zde.

Fajne léto v Ostravě

V sobotu se koná od 14:00 do 18:00 další zajímavý program, který po celé léto putuje po jednotlivých místech Technotrasy. Sobotní zastávka v Landek Parku slibuje koncerty pro dospělé, ale také spoustu soutěží a hraní pro děti. Můžete si také vyzkoušet vyprošťování osob ze štoly plné kouře nebo dopravu zraněného horníka k vrtulníku. Více naleznete zde.

Plzeňský kraj

Pod křídly netopýrů

Na závěr prvního školního týdne se malí školáci mohou přijít odreagovat od domácích úkolů do Lochotínského amfiteátru v Plzni. Od 17:00 tu proběhne Mezinárodní noc pro netopýry. Více se o těchto tvorech účastníci dozvědí nejen z výkladu odborníků, ale také z výstavy Podivuhodný svět netopýrů. Veškeré informace najdete zde.

Ústecký kraj

Mariánská pouť v České Kamenici

Mariánská pouť proběhne v sobotu od 10:00 v parku u Mariánské kaple a na Náměstí Míru v České Kamenici. Čeká vás dobové tržiště, mušketýři, dělostřelecká show, hudba a tanec nebo loutkové divadlo pro děti. Zároveň bude probíhat i dětský doprovodný program pro děti se soutěžemi. Vrcholem večerního programu bude ohňostroj a ohňová show ve 21:10. Program si prohlédněte zde.

Den horníků v Bílině

Hornický den proběhne v sobotu od 10:00 v areálu Lázní Kyselka. Program bude probíhat v letním amfiteátru a na scéně u altánu, dětský program pak od 11:00 na Růžovém paloučku. Těšit se můžete na koncerty, dřevorubeckou soutěž, divadlo a zábavné aktivity pro děti a výstavu hornických strojů. Další informace čtěte zde.

Vysočina

Posvícení na Veselém Kopci

Tradiční posvícení proběhne v sobotu od 10:00 do 15:00 ve skanzenu na Veselém Kopci. Čekají vás ochutnávky nejrůznějších dobrot, výborné pečivo a zábavný kulturní program. Více hledejte zde.

Noční prohlídky na zámku v Telči

V setmělém zámku v Telči se od pátku do neděle potkáte se Zachariášem z Hradce, Kateřinou z Valdštejna nebo s Perchtou z Rožmberka známou jako Bílá paní. Divadelní prohlídky, které doprovodí také písničkář Ivo Jahelka, budou probíhat v 19:30, 20:30, 21:30 a ve 22:30. Prohlídky si raději předem rezervujte. Více zde.

Zlínský kraj

Noční pochod Hostýnskou magistrálou

Na netradiční turistickou akci můžete vyrazit v sobotu do Bystřice pod Hostýnem. Dobrodružná výprava za Yettim startuje v 19:00 na Trojáku a čeká vás výlet na vrchol Bludný. Kdo preferuje cestu za šera, vyrazí v 19:00, noční výprava odstartuje ve 23:00 z Bludného do Rajnochovic. Na akci i zpět vás pohodlně odveze Yetti bus. Nezapomeňte si teplé oblečení a baterku. Informace o události a registraci najdete zde.

Valašské záření ve Vsetíně

Od pátku do soboty vás ve Vsetíně čeká multikulturní festival s podtitulem Škola základ života plný hudby nejrůznějších žánrů. Program začíná už v pátek v 9:00 aktivitami pro děti, v 15:00 naváže programem pro dospělé. Kromě hudby je toho ale připraveno mnohem více. Úplný program čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám