Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Do nočních komnat zámku nebo na odchyt netopýrů

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Definitivně poslední víkend před začátkem nového školního roku už potichu klepe na dveře. Ale co potichu, pořádně nahlas. Nabízí další strašidelné noční prohlídky i zábavné jarmarky se soutěžemi. Kromě toho si lákavý program připravily i některé zoologické zahrady.

Foto: Archiv zámku Moravská Třebová

Setmělé a nasvícené okolí zámku Moravská Třebová

Článek
Praha

Cesta kolem světa s pražskou zoo

Kromě akce Melounová sobota (od 13:30) a nočních prohlídek (od 20:30) bude víkend v pražské zoo patřit cestování. Kolem světa za jeden den je celodenní akce pro děti i jejich rodiče. Alespoň zprostředkovaně se tu během soboty podívají do končin, kam při cestování po světě dosud nezavítali a o kterých možná ani nevěděli. Ceny vstupného a další informace naleznete zde.

Divoké loučení s prázdninami

Aby děti nemusely být celý víkend přešlé z toho, že v pondělí opět zasednou ve školních lavicích, zajeďte si s nimi zařádit do Aquapalace Praha. Tam malé plavce čekají soutěže i dárky. Více hledejte zde.

Středočeský kraj

Dětský bál na zámku

V sobotu zahájí organizátoři v 15:00 na zámku Radíč Velký Bál princezen a rytířů. Děti si užijí dvě hodiny tance i společnost klauna. Návštěvníci ve věku do dvou let mají na akci vstup zdarma, od dvou do patnácti let zaplatí vstupné 80 korun. Tak hurá do kostýmů a na taneční parket! Bližší informace čtěte zde.

Noc a den v klášteře na Sázavě

Klášter sv. Prokopa na Sázavě vás zve na netradiční prohlídky v archeologickém duchu. V sobotu od 13 do 20 hodin si zde můžete vyzkoušet práci archeologů s odborníky a další práce spojené se středověkem, například výrobu placek nebo tkaní na tkalcovském stavu. Navazovat budou večerní prohlídky kláštera. Více zde.

Hradozámecká noc a bosý víkend na zámku Loučeň

Noc na zámku ve stylu secese a elegantní první republiky prožijete v sobotu od 17 hodin až do šesté hodiny ráno. Budou vás tam čekat dámy v dobových šatech, dobová kavárna a netradiční oživlé prohlídky zámku. Akci zakončí prohlídka s astronomem při východu slunce. Celý víkend je na zámku nazván jako „bosý víkend“, protože sem můžete vyrazit bez bot na program plný aktivit naboso, a to po oba dny od 14 hodin. Více informací najdete na stránkách zámku zde a zde.

Jihomoravský kraj

Upírská noc

Zámek Rájec nad Svitavou chystá společně s šermířskou skupinou Exulis noční divadelní představení Upírská noc, a to na pátek od 19:00, 20:15, 21:15 a 22:15. Tyto speciální prohlídky jsou vhodné pro děti od sedmi let. Předchozí rezervace vstupenek je nutná. Více zde.

Netopýří noc v Mikulově

Evropská noc pro netopýry se uskuteční u jeskyně Na Turoldu v sobotu od 20 hodin. Těšit se můžete na komentovaný odchyt netopýrů a jejich kroužkování. Více zde.

Bylinkové slavnosti v Čejkovicích

Již čtvrtý ročník bylinkových slavností se koná v neděli od 11 do 18:30 hodin v Čejkovicích u Sluneční brány. Akce bude spojena se slavnostním otevřením bylinkové zahrady sv. Hildegardy, která je postavena ve stylu středověkých klášterních zahrad. Na slavnostech vás dále čeká bio jarmark, ochutnávky, ukázky tradičních řemesel a zajímavé přednášky. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Se soumrakem na Kotnov

Páteční večer se na hradě Kotnov ponese ve znamení speciálních prohlídek. V časech 19:00, 20:00, 21:00 a 22:00 se tu návštěvníci projdou v netradiční atmosféře. Vzhledem k omezené kapacitě je nutné si vstupenky předem rezervovat. Více informací čtěte zde.

V sobotu večer na zámek

Hradozámeckou noc naplánoval pro své návštěvníky zámek Kratochvíle. V zahradách bude plát oheň a po nasvíceném interiéru zámku bude turisty doprovázet průvodce. Cena vstupného bude 130 korun. Více naleznete zde.

Karneval v Jindřichově Hradci

Město Jindřichův Hradec připravilo na sobotu od 13 hodin zábavné rozloučení s prázdninami pro děti všech věkových kategorií, které proběhne v Husových sadech. Děti se budou moci zúčastnit kejklířských vystoupení, lovu obřího pavouka nebo si zatančit v jihoamerických rytmech. Více zde.

Královéhradecký kraj

Zámecké maškarní

V sobotu se mezi 15:00 a 18:00 můžete zúčastnit maškarního řádění na zámku Karlova Koruna. Tančit a soutěžit se bude v krásném Mramorovém sále, k dispozici bude i profesionální fotograf. Další informace čtěte zde.

Pravěké dožínky

Víte, jak slavili dožínky pravěcí zemědělci? Přijeďte o víkendu do Archeoparku ve Všestarech a uvidíte, jak pravěcí zemědělci sklízeli obilí, vyzkoušíte si výrobu mouky a ochutnáte chléb upečený v replice pravěké pece. Po oba dny se akce koná od 9 do 17 hodin. Více zde.

Setkání milovníků páry v Hradci Králové

Akce s názvem Nábřeží paromilů se uskuteční v sobotu od 10 do 18 hodin v Hradci Králové na Eliščině a Smetanově nábřeží a v parčíku na náměstí 5. května. Čekají vás prohlídky vystavené techniky, plavby na parníčcích po řece a jízdy na vláčcích. Více zde.

Pardubický kraj

Tajuplné prohlídky

Noční prohlídku Středověké mučírny a Alchymistické laboratoře mistra Bonaciny můžete v sobotu zažít na zámku Moravská Třebová. Začátky prohlídek budou ve 21:30 a 22:30. Více zde.

Za opatovickými mnichy na Kuňku

Prohlédnout si hrad v netradičním čase můžete v rámci Hradozámecké noci od 20 hodin do půlnoci. Uvidíte nasvícený palác a těšit se můžete i na dramatizaci pověsti o opatovických mniších, kteří tu prý dodnes po nocích hledají svůj ztracený poklad. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Začátek víkendu s netopýry

V pátek v 19:00 začne v Domě přírody u zámečku Kladská akce Netopýří noc. Večerní a noční odchyt netopýrů proběhne v přírodě národní přírodní rezervace Kladské rašeliny (Tajga) a poblíž romantického zámku Kladská u Mariánských Lázní. Účastníci uvidí mimo jiné práci s ultrazvukovým detektorem. Součástí programu bude povídání o životě netopýrů (včetně promítání), soutěže a hry pro děti.

Karlův krok na Božím Daru

Sportovní akce věnovaná modernímu sportu nordic walking se koná v sobotu na Božím Daru. Závody na tratích v délkách 5 a 15 km startují v 11 hodin z náměstí. Od 12 hodin je připraven doprovodný program pro celou rodinu, ve 14 hodin zahraje skupina Yo Yo Band. Více informací zde.

Liberecký kraj

Večer do zoo

Krmení slona a lachtanů, ukázky přírodnin a procházka zázemím zoo, třeba i zvířecí kuchyní, čeká návštěvníky liberecké zoo v pátek od 19:00. Tehdy totiž začnou speciální večerní prohlídky. Více hledejte zde.

Tajemná hladomorna na Lemberku

Přijeďte v sobotu na zámek Lemberk a v rámci Hradozámecké noci zde můžete vystoupit vzhůru na věž nebo dolů do hladomorny. Zámek bude otevřen od 19 do 22 hodin. Více zde.

Olomoucký kraj

Noční čtení dětem

Zámek Tovačov přichystal na pátek speciální program pro děti. Noční čtení za zámku bude zahájeno v 17:30 na nádvoří. Kromě předčítání knih čeká malé účastníky akce také divadlo, hry, opékání buřtů i nocování v zámeckých pokojích. Všechny informace naleznete zde.

Ukončení prázdnin v Jeseníku

Poslední srpnovou sobotu si v Priessnitzových lázních užijí především děti, které se mohou od 10 hodin těšit na soutěže, hry, jízdy na koních nebo nordic walking. V 17 hodin uvidíte seskok parašutistů a večer ve 21:30 hodin zakončí akci ohňová show. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Průvod strašidélek

Ohňostroj na břehu řeky a především strašidelné rozloučení s prázdninami čeká odvážně děti v sobotu v Českém Těšíně. Kdo chce, může na akci přijít v masce. Průvod maskovaných i nemaskovaných vyjde v 18:00 od budovy KaSS „Střelnice“, vydá se podél řeky Olše směrem k Piastovské věži. Tam už bude pro děti připraven zábavný program plný her, atrakcí i soutěží. Na děti v maskách strašidel a pohádkových postav navíc čekají odměny. Přesný harmonogram zhlédněte zde.

Rozloučení s prázdninami ve Starém Jičíně

V sobotu se od 10 hodin koná na hradě Starý Jičín loučení s prázdninami pro děti. Děti se mohou těšit na celodenní pásmo pohádek v čele s šermíři. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Lidová veselice na Bylinkovém panství

V sobotu od 14:00 začne na Bylinkovém panství Rochlov bohatý program, který bude zahrnovat mimo jiné oživlé prohlídky nazvané Ze života zámeckého pána. Návštěvníci se budou moci projít také po řemeslném trhu nebo zámeckém parku. Více čtěte zde.

Ústecký kraj

Indiáni a kovbojové v děčínské zoo

Zoo Děčín se v sobotu zaplní malými indiány a kovboji. Od 14:00 se sem totiž přijdou definitivně rozloučit s prázdninami. Poctiví školáci možná oslaví nadcházející školní rok. Ty, kteří splní úkoly, doputují možná až k truhle s pokladem. Více najdete zde.

Výročí bitvy u Chlumce

Na poslední prázdninový víkend je v Ústí nad Labem připravena akce spojená s 200. výročím bitvy u Chlumce. Kromě rekonstrukce samotné bitvy, které se zúčastní zhruba 1000 vojáků v dobových napoleonských kostýmech, jsou připraveny také pietní akty, pochody a bojové ukázky. Rekonstrukce vyhnání Napoleonových vojsk proběhne v pátek v Ústí od 16 hodin, ukázky vojenského ležení a bojové ukázky se budou konat v Chlumci od 9:15 hodin. Více zde.

Vysočina

Do časů uplynulých

Dějinami žirovnického hradu a zámku provedou návštěvníky v sobotu od 19:00 místní ochotníci. Odhalí zajímavé příběhy z minulosti a představí některé bývalé majitele panství. Více čtěte zde.

Westernový den ve Stonetownu

Ve westernovém městečku Stonetown vás v sobotu čeká kovbojský den. Těšit se můžete na indiánské divadlo, tance, westernové dovednosti a soutěže pro děti i dospělé. Městečko bude otevřeno již od 11 hodin. Více informací zde.

Zlínský kraj

Panenka, kam jen se podíváš

Největší výstavu sběratelských panenek v ČR si můžete přijet prohlédnout do Uherského Ostrohu. Expozice je přístupná v zámecké galerii od úterý do neděle mezi 9:00 do 17:00. K vidění jsou tu panenky různých velikosti a v rozličných oblečcích. Více se o výstavě dozvíte zde.

Skoky do vody v Hulíně

V sobotu ve 12 hodin odstartuje na koupališti v Hulíně akce s názvem Krom Wars, při níž se můžete těšit na skoky na lyžích do vody v centru města. Z patnáctimetrové konstrukce zde bude 18 pozvaných závodníků skákat do vody a předvádět své akrobatické umění. Nenechte si ujít tuto skvělou show. Více informací zde.

Rozloučení s prázdninami v Lešné

V zámeckém parku v Lešné vás v sobotu od 14 hodin čeká loučení s prázdninami. Těšit se můžete na malování na obličej, jízdy na ponících nebo stezku s úkoly. Od 20 hodin pak proběhne ohňová a šermířská show. Další informace najdete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám