Hlavní obsah

U Erlebachovy boudy nad Špindlem je moderní kaple a kamenný betlém

Právo, Dáša Palátková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těsné blízkosti Erlebachovy boudy nad Špindlerovým Mlýnem v Krkonoších byla z iniciativy manželů Tomáškových vybudována a vysvěcena kaplička sv. Františka z Assisi. Má prosklenou zvoničku, v ní zvonek Anežka vyrobený v dílně Marie Tomáškové Ditrichové v Brodku u Přerova. V průčelí uvidíte bronzovou sochu sv. Františka od Mariána Grolmuse ulitou ve slavné kremnické dílně.

Foto: Dáša Palátková, Právo

Betlém vytesaný do kamene

Článek

Svatý František, tvůrce prvního živého betléma, ochránce chudých, přítel zvířat, odpůrce násilí a jeden z nejoblíbenějších světců vůbec, byl prohlášen i patronem ekologů a všech, kterým záleží na vztahu k přírodě.

Moderní jednoduchá a velmi působivá kaple z rovnaného zdiva z místního kamene s dřevěnou konstrukcí krovů, štípaným šindelem se vyjímá velikostí a tvarem. Stojí na krásném místě pod Malým Šišákem. Vychází z podoby tradičních staveb tak, jak je známe z Krkonoš.

Foto: Dáša Palátková, Právo

Prosklená zvonice kapličky sv. Františka z Assisi

Architektkou objektu je Zuzana Sceránková, projektantem Martin Havlíček. Kamenické práce provedla firma Stanislava Farského, práce se dřevem firma Jaroslava Jindříška. Kaple uprostřed působivé krkonošské přírody je cílem mnoha poutníků a konají se tu mše svaté.

Netradiční betlém

Reliéf betléma vytesaného do kamene pod Hraničním hřebenem taktéž v těsné blízkosti Erlebachovy boudy a kapličky jako oslava rodiny a touha po harmonickém soužití člověka s přírodou, ve výšce 1150 metrů nad mořem, je z dálky snadno přehlédnutelný.

Přesto se u něj zastavuje mnoho turistů, poutníků i církevních představitelů. V roce 1999 jej z pískovce speciálně pro tento účel dovezeného z lomu nedaleko vsi Betlém u Kuksu vytesal sochař Roland Hantlem z Mladých Buků.

Foto: Dáša Palátková, Právo

Malá kaplička v krkonošských svazích

Kamenný betlém byl vysvěcen 2. října 1999 páterem Jiřím Šlégrem působícím ve špindlerovské farnosti. Toto datum, vytesané na pravé straně kamene, je svátkem Andělů strážných, jejichž pomoc je zejména tady v horách nanejvýš potřebná.

Betlém je přibližně 110 centimetrů vysoký a 150 centimetrů široký. Spodní polovinu tvoří podstavec, který zároveň představuje kolébku pro Ježíška. V těchto místech dosahuje tloušťka díla kolem 90 centimetrů.

Zdobí jej latinský nápis: „Gloria in excelsis – Deo et in terra pax hominious bonae voluntatis“ – „Sláva na výsostech Bohu a na Zemi pokoj lidem dobré vůle“. V horní polovině je na levé straně vyobrazen svatý Josef, napravo Panna Maria. Siluety doplňují na levém boku ležící ovečka a na pravém kráva s další ovečkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám