Hlavní obsah

Krkonošské magnety pro dovolenou

Právo, Dáša Palátková

O české části Krkonoš není třeba se více rozepisovat. Vydejme se proto na dvoudenní výlet do polských Krkonoš. První zastavení čeká na turisty hned za hranicemi. Patří běžeckému lyžařskému areálu v Jakuszycích, kde jsou v zimě výjimečné podmínky pro běžkaře. Úchvatná série vodopádů a park miniatur zaujme nejen děti.

Foto: Dáša Palátková, Právo

Turisté pozorují vodopád Podgórnej v Przesiece.

Článek

Za zastávku stojí také vodopády Kamienczyka a Szklarki v blízkosti Szklarské Poreby. Třetím pěkným vodopádem v této lokalitě je Podgórnej v Przesiece. Zdejší příroda a její členitost v okolí vodních zdrojů je rozmanitá a upravené přístupové cesty jsou ke krátkým výletům vhodné.

Odpolední program věnujte exkurzi do Údolí paláců a zahrad. V době minulé v polském krkonošském příhraničí v Jelenohorské kotlině vyrostla architektonicky mimořádně hodnotná šlechtická a měšťanská sídla. Mnoho let nebyla obydlená, a tudíž ani udržovaná.

Foto: Dáša Palátková, Právo

Lázně Cieplice a jejich nádherná věž.

V posledním desetiletí byly stavby rozprodány soukromníkům. Noví majitelé je nejen opravují, rekonstruují a přistavují, ale vdechují palácům a zahradám nový společenský život. Vznikají hotelové a lázeňské komplexy i restaurace. Tak se zrodil projekt Údolí paláců a zahrad, který pomalu, ale systematicky znovu vlévá polské příhraniční lokalitě krev do žil.

Navštívit nezapomeňte Pakoszów, Pałac Staniszów, Pałac na Wodzie, Pałac Łomnica, Pałac Wojanów či Pałac Mysłakowice. Jsou obklopené rozsáhlými parky s bohatou zelení a pestrým zastoupením starých stromů.

Pomníky historie

Po letech zapomnění a zanedbávání díky intenzívní revitalizaci a obnově vstalo z „popela“ Slezské Elysium a byla založena Nadace Údolí zámků a zahrad. Úsilí zúčastnění završili v roce 2011 zařazením zámeckých komplexů v Jelenohorské kotlině na seznam takzvaných Pomníků historie Polska.

Foto: Dáša Palátková, Právo

Park miniatur v Kowarech

K celkovému počtu 45 objektů z celé země, které dosud získaly tento prestižní titul, se připojilo 11 nejkrásnějších objektů Údolí zámků a zahrad z blízkého příhraničí u českých Krkonoš. Slavnostní ocenění zástupcům nadace předal prezident Bronislaw Komorowski začátkem února 2012 v Prezidentském paláci ve Varšavě. V některém z výše jmenovaných objektů můžete přenocovat.

Druhý den se vydejte ke kostelu Wang, dovezenému z Norska, s vyhlídkou na hřebeny hor. Dalším tipem na výlet je unikátní Park miniatur v Kowarech. Přijíždějí sem lidé z celého světa.

V nedávné době prý majitel Parku miniatur otevřel Park majáků (miniaturních) v přímořské oblasti v Polsku. Na závěr cesty se už na české straně můžete zastavit na prohlídku skanzenu hornictví, respektive někdejšího Dolu Jan Šverma v Žacléři.

Anketa

Už jste někdy navštívili Krkonoše na jejich polské straně?
Ano
30 %
Ne
70 %
Celkem hlasovalo 537 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám