Hlavní obsah

Na Mezní Louce se pro turisty otevřela nová úschovna jízdních kol

Na Mezní Louce na Děčínsku mají cykloturisté k dispozici novou úschovnu jízdních kol, zřídila ji správa národního parku České Švýcarsko. Turisté odsud často míří na Pravčickou bránu nebo do soutěsek Kamenice, kam cyklisté na kolech nesmějí.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Provozovatel kempu Celnice Jaroslav Suchánek. Úschovna kol se nachází v areálu kempu.

Článek

„Je překvapivé, že navzdory poměrně vysokým počtům cyklistů jsou úschovny kol v obcích národního parku naprostou raritou,“ uvedl ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Návštěvníci podle mluvčího parku Tomáše Salova mohou kola u ubytovacího zařízení Celnice bezpečně uložit a pokračovat k turistickým cílům, které na kole dosažitelné nejsou.

V hlavní sezóně slouží turistům od 7:30 do 19:30, v ostatních měsících od 8:00 do 18:30. Za celodenní uložení kola zaplatí cyklista 20 korun, rodina se dvěma dětskými koly a dvěma pro dospělé zaplatí 50 korun.

„V současné době možnost bezpečného uložení jízdního kola do úschovny využívá denně několik cykloturistů, správa parku však předpokládá, že vytížení úschovny bude postupně narůstat,“ dodal Salov.

Úschovna byl dobrý nápad

Cyklisté, kteří dosud chtěli do soutěsek Kamenice nebo k Pravčické bráně, museli buď kola nechat zamčená před zákazem vjezdu cyklistů, nebo si výlet na nejznámější turistické cíle Českého Švýcarska nechat na jindy a vyrazit sem pěšky.

„Určitě bychom to využili. Kola jsme nechávali zamčená u plotu, ale báli jsme se, jestli tam budou, až se vrátíme,“ řekla jedna z turistek, která po Českém Švýcarsku cestuje pravidelně.

Více o Českém Švýcarsku

Národní park České Švýcarsko patří k nejnavštěvovanějším regionům v Ústeckém kraji. Měřit návštěvnost národního parku přesně není možné. Správa parku k tomu používá automatická tepelná čidla, která počítají počet průchodů určitým místem. V minulých letech prošlo kolem čidla v Edmundově soutěsce kolem 130 tisíc lidí a místem nazvaným U třech pramenů asi 115 tisíc lidí.

Novou službu vítá i starosta Hřenska Jan Havel. „Cokoliv, co pomůže turistickému ruchu, je dobrý nápad,“ uvedl. Cyklisté, kteří přijeli do soutěsek Kamenice, kde obec provozuje jízdu na loďkách, dosud podle něj nechávali kola u pokladny a pak se lodičkou vraceli zpět. Nově, když si nechají kola v úschovně, budou moci projet obě soutěsky až do Hřenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám