Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: S princeznou po Zákupech, za pohádkou do Ctěnic

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První srpnový víkend nabídne opravdu rozmanitý program. Kromě pravidelných ukázek šermu na hradech a zámcích se nabízejí například ovčácké či indiánské slavnosti, výstava světel i projížďka motoráčkem.

Foto: Archiv Muzea Prahy

Výstava zaměřená na dětský svět pohádek probíhá v zámeckém areálu Ctěnice.

Článek
Praha

Noční prohlídky Zoo Praha

Sobotní večer můžete strávit večerní prohlídkou pražské zoo. První skupina vyjde ve 20:30. Tato prohlídka je určena převážně dětským návštěvníkům. Další proběhnou ve 21:00 a ve 21:30. Ty jsou určené dospělým. Jestli vás zajímá, co se děje v zoo po zavírací době, program v doprovodu zkušených průvodců si jistě užijete. Další informace najdete zde.

O tom, kdo všechno se krmí hmyzem, se více dozvíte v pražské zoo, a to v neděli od 10:00 do 16:00. Konec víkendu tady totiž bude patřit hmyzožravcům. Více se o akci dočtete zde. Každou prázdninovou sobotu si navíc v pražské zoo pochutnávají želvy na čerstvých melounech, a to ve 13:30.

Jako v pohádce

Výstava Večerníček Chaloupka na vršku a jiné pohádky z ateliéru Šárky Váchové, která nadchne snad každé dítě, probíhá v zámeckém areálu Ctěnice. Celkem 150 loutek a dekorace ze zhruba 25 českých pohádek tady bude ke zhlédnutí až do poloviny září.

Ve víkendových tvořivých dílnách, které se otvírají v soboty i v neděli vždy v 11:00, můžou děti i jejich rodiče otestovat svoji šikovnost. Vstupenky je dobré si předem zarezervovat. Veškeré informace naleznete zde.

Středočeský kraj

Chotkové zpátky na zámku Kačina

Na zámku Kačina, někdejším sídle rodu Chotků, to v sobotu v zámeckých komnatách bude vypadat jako v dobách, kdy tu šlechtici ještě žili. V rámci divadelní prohlídky se návštěvníci přesunou v čase do roku 1822 a setkají se s hraběcí rodinou. Prohlídky začínají v 18:00 a ve 20:00. Více hledejte zde.

Knedlíky na Konopišti

Na zámku Konopiště to v sobotu zavoní ovocnými knedlíky a švestkovým pivem. Právě švestkové knedlíky byly totiž oblíbeným jídlem arcivévody Františka Ferdinanda d´Este. Slavnostní uvítání jeho rodiny proběhne na nádvoří zámku v sobotu od 11:00. Každý, kdo navštíví dva zámecké okruhy, navíc dostane porci knedlíků zdarma. Více čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Motoráčkem do Lednice

Projížďku historickým motoráčkem si můžete užít mezi Břeclaví a Lednicí. Historický motoráček z 50. let minulého století, nazvaný Hurvínek, jezdí v sobotu i v neděli až do konce září. První vlak odjíždí z Břeclavi v 9:10 hodin, poslední vlak zpět z Lednice do Břeclavi v 16:25 hodin. Bližší informace naleznete zde.

Expozice plná světel

Tento víkend bude v centru Freeport v Hatích na Znojemsku zahájena výstava věnovaná světlu. Návštěvníci tu budou moci zhlédnout sbírku sirek či historických svítidel. Výstava začne v pátek a skončí až 3. září. Zájemcům bude k dispozici v čase otevírací doby centra, takže denně mezi 10:00 a 21:00.

Jihočeský kraj

Šermíři na Landštejně

Do doby 18. století se ve společnosti šermířů přenesete v sobotu na hradě Landštejn. V hradním příkopu bude dokonce k vidění i dobové ležení. Večer pak jistě o poznání více oceníte svoji postel. Historické představení „Nová Francie“ začne od 15:00. Více hledejte zde.

Ovčácké slavnosti

V neděli od 10:00 do 16:00 se v areálu kláštera v Borovanech, proslavených borůvkami, uskuteční ovčácké slavnosti. Návštěvníky čekají ukázky dojení, pasení ovcí, střihání i zpracování ovčí vlny. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Do kempu za indiány

V sobotu od 14:00 odstartuje ve westernovém kempu na Potštejně program, který zabaví všechny členy rodiny. Účastníci indiánského odpoledne nahlédnou pod pokličku indiánské kultury, večer se navíc budou moci vyřádit na country bále. Více naleznete zde.

Pardubický kraj

Zámek Litomyšl s paní Kajetánou

V neděli od 14:00 se na zámku Litomyšl uskuteční dětská prohlídka za doprovodu paní Kajetány. Vydáte se s ní proti času do roku 1828, kdy na zámku šlechtična se svou rodinou trávila léto. Prohlídku je lepší si předem rezervovat. Další informace hledejte zde.

Karlovarský kraj

Autovláčkem po Varech

Třívagonový autovláček s kapacitou 36 pasažérů bude zájemce celý víkend vozit po lázeňském centru Karlových Varů. Autovláček jezdí v sezóně denně v hodinových intervalech od 10:00 do 17:00. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Grabštejnské létohrátky

Hrad Grabštejn ožije o víkendu divadlem, pohádkami a hudbou. Součástí programu, který začíná v sobotu i v neděli v 10:00, bude vystoupení šermířů, komediantů, klaunů a kejklířů. Podrobný harmonogram akce si prohlédněte zde.

Pohádkové prohlídky na Zákupech

V průběhu celých letních prázdnin se od úterý do neděle, vždy ve 14:30, koná na zámku Zákupy prohlídka s princeznou. Jelikož prohlídky tohoto typu jsou velmi oblíbené, je lepší vstupenky předem zarezervovat - potřebný kontakt naleznete zde.

Olomoucký kraj

Mumraj na Bouzově

O víkendu proběhne na hradě Bouzov řemeslný jarmark doplněný šermířskými vystoupeními a dobovými soutěžemi. Program začíná po oba dny v 11:00. Vstup na akci je zdarma. Více hledejte zde.

Akční Bunkr Cup

Přijďte si v sobotu od 10:00 porovnat své síly se soupeři v netradičních disciplínách na samotě Splav mezi Brannou a Ostružnou. Čeká vás prohlídka plně vybaveného objektu lehkého opevnění s průvodcem, který vám působivě povypráví o jeho historii. Organizátoři slibují zábavu pro ženy a děti. Veškeré informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Na příkaz císaře

Rytířský turnaj v seku mečem se v sobotu a v neděli odehraje na hradě Sovinci. V sobotu večer se účastnici mohou těšit mimo jiné na středověkou tancovačku. Po oba dny je připraven celodenní doprovodný program, v sobotu je hrad otevřen od 9:00 do 23:00 a v neděli od 9:00 do 18:00. Více o události čtěte zde.

Plzeňský kraj

Purkrabím či hradní paní na Kašperku

Netradiční prohlídky pro děti od 6 do 11 let na téma „Staň se purkrabím nebo hradní paní“ se konají v sobotu od 14:00, v pátek a v neděli od 11:00 na hradě Kašperk. Děti si vyzkouší, jak se v dobách středověku žilo na hradě, a to včetně tance v dobových kostýmech na historickou hudbu. Prohlídku je dobré předem rezervovat - kontakt naleznete zde.

Divadlo na Velharticích

Na hrad Velhartice zavítá v neděli komediant Vítězslav Marčík. Od 16:00 se tu odehraje pohádka Princ Bajaja a od 20:00 divadelní hra Labyrint Světa. Více informací čtěte zde.

Ústecký kraj

Za Afrikou do Klášterce

V rámci Zámeckého kulturního léta se na zámku Klášterec nad Ohří v sobotu od 17:00 odehraje pohádkový divadelní příběh Průzkumníci v Africe, v němž se děti dozví více o zvířatech tohoto kontinentu a o něco blíže poznají zdejší život. Více hledejte zde.

Vysočina

Kámenské hradohraní

Po oba víkendové dny se od 10:00 do 18:00 bude na hradě Kámen hrát a zpívat v rámci Kámenského hradohraní. Doprovodný program bude zahrnovat šermířská vystoupení, divadlo či skákací hrad. Bližší informace najdete zde.

Zlínský kraj

Slavnosti skla

Ve sklárnách Květná v sobotu od 8:00 do 13:00 proběhne den otevřených dveří, kde si prohlédnete prostory skláren a uvidíte třeba zhotovování foukaného skla. Na děti čekají nejrůznější atrakce, a když se vydaří počasí, vzlétne ráno mezi 8:00 a 9:00 i horkovzdušný balón. Další informace hledejte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám