Hlavní obsah

Zlínská zoo otevře nový domov vzácných tapírů

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od neděle 18. srpna se návštěvníci zlínské zoo budou kochat kromě prohlídky dosavadních výběhů také pohledem na jeden zcela nový, který bude patřit tapírům čabrakovým a siamangům. Tapíři dnes patří mezi ohrožené druhy. Chová je jen několik zoologických zahrad v Evropě.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Velká část nového výběhu tapírů je postavená z bambusu.

Článek

Tapír čabrakový se v přírodě vyskytuje už jen poskrovnu. I v evropských zoologických zahradách jich žije málo. V té zlínské se jim ale daří. Co nevidět se sem přistěhuje sameček z Anglie a samička ze Skotska.

Foto: Profimedia.cz

Dvoubarevný tapír čabrakový, někdy také označovaný jako indický

Tapír dorůstá do metrové výšky a zhruba dvojnásobné délky. Ve zlínské zoo bude zvířatům k dispozici výběh na místě, kde dřív pobývali giboni. Ti se přemístili do bývalého výběhu medvědů.

Expozice, postavená povětšinou z bambusu, je nazvaná Hala-Bala podle rezervace v jižním Thajsku, kde žijí společně tapíři a siamangové, asijští primáti. Ti se do nového výběhu s obří vodní plochou přistěhují společně s tapíry. Nad hlavami se jim bude prohánět vodní ptactvo.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Zlínskou zoo zkrášlují orientální sochy.

Zlínská zoo se chce dlouhodobě podílet také na dobročinných projektech, které se zabývají záchranou tapírů v místě jejich přirozeného výskytu. V prodeji budou v zoo například sošky těchto zvířat, vyráběné zlínskými školáky, a výtěžek pak zoo zašle na potřebné účely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám