Hlavní obsah

Novoměstská radnice jako brána do pražské památkové rezervace

Praha

Novoměstská radnice na Karlově náměstí v Praze by se měla znovu stát přirozenou branou do pražské památkové rezervace. Nový ředitel Albert Kubišta chce do této historické budovy, kterou ročně navštíví desítky tisíc lidí, přilákat další návštěvníky. Chystá rozšíření kulturního programu. Nyní je podle ředitele hlavním cílem oživit osiřelé nádvoří venkovním posezením a kavárnou, pro niž radnice hledá nového provozovatele.

Foto: Vít Šimáněk, ČTK

Ředitel Kubišta chce v prostorách radnice udržovat kulturní aktivity a přivábit tím nové návštěvníky.

Článek

Kulturní programy, které dosud radnice nabízela, byly podle Kubišty navštěvovány poměrně málo. „Vždy když jsem procházel kolem, říkal jsem si, jaký je to prázdný, opuštěný dům,“ konstatoval ředitel, který byl jmenován v květnu. To by se mělo změnit.

Foto: Vít Šimáněk, ČTK

Část historického interiéru Novoměstské radnice

„Musím sem přitáhnout projekty, ať už koncertní, nebo výstavní, které si s sebou do jisté míry přilákají své vlastní publikum,“ tvrdí. Zůstane již tradiční jazzový festival, přibudou ale další akce, třeba whisky nebo coffee festival. Rozšířit by se měla i nabídka výstav zaměřená na osobnosti spojené s Novým Městem a Prahou 2.

Prohlédněte si historickou toaletu

V radnici pocházející z doby Karla IV., která kdysi tvořila dominantu Nového Města, si lidé mohou prohlédnout zdobnou kapli nebo prostory mázhauzu. K vidění je Velký sál, který slouží jako sál koncertní, a v neposlední řadě věž, v jejímž posledním patře se nachází malý byt věžníka.

Foto: Vít Šimáněk, ČTK

Další místnost Novoměstské radnice

„Málokdo z příchozích si všimne, že se tu dochovala i původní toaleta,“ upozorňuje při prohlídce zvonice ředitel. Ve věži by se v budoucnu mohl znovu rozezvučet zvon. „Je to ale zatím jen mé zbožné přání,“ říká Kubišta.

Historická budova byla zrekonstruována na počátku 90. let minulého století. Necitlivé zásahy jsou patrné dosud. Nepřehlédnutelné je objemné schodiště, ale i vzduchotechnika. I tyto nyní uzavřené prostory by ale měly ožít.

Foto: Vít Šimáněk, ČTK

Ředitel pražské Novoměstské radnice Albert Kubišta

„Rád bych se domluvil s knihovnami na veřejném čtení pro děti,“ plánuje ředitel. „Třeba četba fantasy knih by měla v takových prostorách autentický ráz,“ říká a zavírá přitom těžké kované mříže šatlavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám