Hlavní obsah

Cyklostezky v Česku, jak je (zatím) neznáte

Léto láká k cyklistickým výletům – vyrazte tedy do míst, kam jste se ještě nepodívali. Zaručené tipy pro cyklistické výlety jsou vždy vítány. Těšte se na několik novinek, doporučení na dálkové cyklotrasy i klidné cyklostezky, kde se není třeba obávat návalu turistů. Nasedejte, vyrážíme!

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Čas prázdnin přeje rodinným výletům na kolech. Ilustrační foto

Článek

Trasy pro pohodáře a milovníky umění

Od poloviny května 2013 je v provozu cyklostezka z Hradce Králové do Kuksu. Součást dálkové Labské stezky měří 26 km a je rájem především pro ty, kteří mají rádi roviny, jezdí na výlety s rodinou anebo chtějí během výletu navštívit památky v okolí. Objevíte jich tady celou řadu, a to od architektonických skvostů Hradce Králové přes barokní zámeckou kapli Zjevení Páně ve Smiřicích až po Heřmanice, rodiště Albrechta z Valdštejna.

Zlatým hřebem trasy je barokní areál Kuks s hospitálem, zámkem, kostelem Nejsvětější Trojice, kolekcí soch Ctností a Neřestí od M. B. Brauna a nedalekým lesním areálem Betlém.

Kuks získal zpět léta ztracené prameny

Domácí

Podobně nenáročné svezení vás čeká také na cyklostezce kolem Baťova kanálu anebo na 37 km dlouhé trase podél Vltavy z Českých Budějovic do Týna nad Vltavou. Cestou zvou k zastavení a odpočinku vesnice s domy ve stylu selského baroka, golfové hřiště či novogotický zámek Hluboká. Téměř čtyřikrát tak dlouhá je cyklostezka Bečva, která vede až z Valašska na střední Moravu.

Zejména závěrečný úsek cyklostezky Bečva, která je 141 kilometrů dlouhá, vede z Hustopečí nad Bečvou do Tovačova a nabízí nenáročný terén bez větších převýšení. Cestou můžete navštívit Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích nad Bečvou a nahlédnout do nejhlubší propasti v Česku.

Romantiku na Baťově kanálu si lze užít až do poloviny října

Cestování

Na kole za hranice

Vydat se můžete také na cyklostezku vedoucí z Domažlic přes Havlovice k rybníku Babylon a dál přes Českou Kubici k hraničnímu přechodu na Folmavě. Rodiny s malými cyklisty se z Folmavy mohou vrátit vlakem.

Zdatnější cyklisté si cestu rádi prodlouží přes Pasečnici kolem jeskyně Salka anebo dál přes hranice k bavorskému městečku Furth im Wald a blízkému Dračímu jezeru. Cestování na téhle trase usnadní také cyklobusy, které jezdí o víkendech a svátcích od první červnové soboty do konce září z Domažlic přes vrchol Čerchova do Waldmünchenu a Furth im Wald.

Na nové příhraniční stezky se cyklisté mohou těšit také v okolí Aše. Nová trasa vedoucí z Doubravy přes saské lázeňské městečko Bad Elster a sousední Adorf bude hotová do konce roku.

Několik tipů, jak dětem zpestřit výlety, aby je ještě více bavily

Děti

Tipy pro zdatné cyklisty

Jizerské a Rychlebské singltreky, určené pro vyznavače horských kol a milovníky technické jízdy po úzkých cestičkách, už zřejmě znáte, ale nechte se pozvat také do Bike parku v Koutech nad Desnou. K místu startu na Medvědí hoře vás vyveze sedačková lanovka. Pak už se musíte rozhodnout, zda zvolíte některou z tras různých obtížností, anebo budete pokračovat dál po lesních „asfaltkách“ a horských úbočích Jeseníků.

Skutečnou výzvou pro vytrvalce je výlet k horní nádrži přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně v nadmořské výšce 1350 metrů. Zdatní cyklisté si samozřejmě osmisetmetrové převýšení poctivě vyšlapají bez pomoci lanovky. Odměnou pro všechny je pak 11 kilometrů dlouhý sjezd kolem dolní elektrárenské nádrže zpět do Koutů nad Desnou.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Více tipů na zajímavé akce a zážitky v Česku na www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám