Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na pirátskou bitvu či po západu slunce na hrad i zámek

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend se nebude cestovat jen z místa na místo, ale také časem ze současnosti do minulosti a z reality do pohádky. Klíčem k těmto zvláštním výletům budou především akce pořádané hrady a zámky po celé ČR.

Foto: Archiv zámku Slatiňany

Zámek Slatiňany pořádá tento víkend tajemné noční prohlídky.

Článek
Praha

Husité na Vítkově

Ideální příležitostí, jak s dětmi nenápadně během prázdnin trochu procvičit dějepis, je rekonstrukce husitských bojů, a to v Praze na Vítkově. Akce s bohatým doprovodným programem, v němž nebude chybět tanec, hudba, divadlo ani soutěžení, začne v sobotu v 10:00. Vše o události naleznete zde.

Středočeský kraj

Jen pro nebojácné výletníky

Zřícenina hradu Okoř zve turisty v sobotu od 22:00 na speciální noční prohlídku, která proběhne pouze za světel baterek. Jestli mají vaše ratolesti pro strach uděláno, tenhle dobrodružný výlet je jistě nadchne. Zatímco jsou některé jiné noční prohlídky pro děti nevhodné, tato se na ně specializuje.

Parním vlakem na Kolešovku

Projížďka parním vlakem mezi Lužnou u Rakovníka a Kolešovicemi se uskuteční v sobotu. Vlak odjíždí z Lužné v 9:52 a v 13:52, jízda trvá zhruba 50 minut. Více informací o jízdním řádu najdete zde.

Jihočeský kraj

Roztančené nádvoří

Oba víkendové dny zpestří rodinný výlet na hrad Landštejn odpolední vystoupení skupiny Růže z Hradce, která vždy ve 12:00 a v 15:00 předvede umění dobových tanců. Více informací hledejte zde.

Borůvkové hody v Borovanech

Kolem lahodných borůvek se bude točit vše o víkendu v Borovanech. Program bude probíhat na nádvoří a v areálu klášterní zahrady. Borůvkový a řemeslný jarmark bude probíhat po celý víkend od 10 do 18 hodin. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Anča a Pepík na špagátech

Loutkové postavy pojmenované hezky česky Anča a Pepík zabaví malé i velké diváky v neděli od 15:00 na nádvoří hradu Rabí. Organizátoři doporučují příchod s půlhodinovým předstihem kvůli koupi vstupenek. Další informace hledejte zde.

Prázdninová štafeta v Plzni

Soutěžní putování po atraktivitách Plzeňského kraje probíhá po celé léto a je určeno dětem do 18 let. Pokud navštívíte alespoň 12 ze 46 vybraných turistických míst, máte šanci vyhrát zajímavé ceny. Více o soutěži zde.

Karlovarský kraj

Znovu na Hauenštejn

Zřícenina hradu Hauenštejn tento víkend znovu ožije přílivem natěšených návštěvníků. Čekají je totiž další tajemné prohlídky plné mystifikace, soubojů a ohňů. Více o dobrodružném programu čtěte zde.

Ústecký kraj

Pirátská sobota v Úštěku

Páteční večerní program zahájí úštěckou akci Piráti na jezeře. Sobota už pak bude od 9:00 patřit výhradně mořským vlkům. Tentokrát se ale nebudou plavit po rozbouřených vlnách moří a oceánů, nýbrž se pokusí dobít jezero Chmelař. Nenechte si ujít napínavou bitvu ani kulturní a dobový doprovodný program. Více informací naleznete zde.

Projížďka lodí v Ústí nad Labem

Užijte si léto na lodi při projížďce lodí Marie na Pišťanské jezero nebo katamaránem mezi obcemi Cirkvice a Dolní Zálezly. V červenci vyplouvá loď Marie každou sobotu a neděli. V 11:25 navazuje ve Velkých Žernosekách na Marii loď Porta Bohemica 1, která pluje směrem na Litoměřice.

Liberecký kraj

Šermíři se smyslem pro humor

V sobotu i v neděli si návštěvníci hradu Bezděz užijí humorná vystoupení scénických šermířů, a to vždy od 11:00, 12:30, 14:00 a 15:30 na II. hradním nádvoří. Výlet na Bezděz si tak můžete zpříjemnit trochou nadsázky a umění.

Řemeslná sobota v Semilech

V sobotu vás v zelené roubence v Semilech čeká „háčkovaný“ den. Od 10 do 16 hodin zde uvidíte, jak se ručně háčkují klobouky a čepice za použití kovového háčku a bavlněné příze.

Královéhradecký kraj

Černá paní místo průvodkyně

V pátek a v sobotu proběhnou od 21:00 noční prohlídky s Černou paní na zámku Náchod. Návštěvníci se dozvědí nejen historická data a fakta, ale budou svědky scének odrážejících minulost tohoto místa.

Mistrovství Evropy závodů vozítek s pedály

Mezinárodní závod šlapacích vozítek se pojede v sobotu na Eliščině nábřeží v Hradci Králové a v neděli v Náchodě. Vedle posádek z Česka se zúčastní i šest posádek z Francie. Více informací o závodu zde.

Pardubický kraj

Do zámku po setmění

Setmělý zámek Slatiňany uvítá v sobotu i v neděli návštěvníky nočních prohlídek. Oba dny od 21:00. Organizátoři malým zájemcům radí, aby si nezapomněli zabalit baterku i odvahu.

Vysočina

V Telči za pohádkou

Znají vaše děti pohádku Jak se budí princezny? Pokud ano, jistě je zaujme výstava na zámku Telč, která představuje kostýmy a rekvizity právě z tohoto filmového příběhu. Veškeré informace o zámku i jeho expozici naleznete zde.

Hračkobraní v Kamenici nad Lipou

Festival hraček z přírodních materiálů proběhne o víkendu na zámku v Kamenici nad Lipou. Setkáte se s výrobci hraček a sami si můžete jednoduché hračky vyrobit. Součástí doprovodného programu bude divadlo, folklór a vystoupení kejklířů. Více o hračkobraní zde.

Jihomoravský kraj

Nedělní pánská jízda

Hlavně tatínky a syny zaujme nedělní hasičský program ve strážnickém skanzenu. Uvidí tu nejen techniku, ale také praktické ukázky zásahů. Dozví se navíc i něco z historie této hrdinské práce. Další informace hledejte zde.

Pálavský festival dračích lodí

Na Pálavu se nejezdí jen za kvalitním vínem, ale i za draky. Lépe řečeno na vyhlášený festival dračích lodí. Sobotní závod startuje v 10 hodin na Mušovském jezeře. Ve 14 hodin se pojedou finálové jízdy grand prix. Večerní Dragon party strávíte ve společnosti skupiny Big Papa.

Olomoucký kraj

Pohádková sobota

Letní soboty probíhají na hradě Bouzov kulturně. Promítají se tu totiž filmy a pohádky, které se natáčely přímo v prostorách zdejšího hradu. Tento víkend návštěvníci zhlédnou pohádku Království potoků. Bližší informace čtěte zde.

Do ZOO Olomouc za levharty

Olomoucká ZOO otevřela na začátku léta nový pavilon levhartů mandžuských, který má podobu jeskynního útvaru s vyhlídkou. ZOO můžete navštívit o víkendu od 9 do 18 hodin.

Zlínský kraj

Mistři černého řemesla

V sobotu i v neděli předvedou na hradě Buchlov své šikovné ruce kováři, a to pokaždé od 10:00. Dorazí sem dokonce i řemeslníci ze zahraničí. Více informací hledejte zde.

Dobytí Kroměříže

Rekonstrukce bitvy, v níž Švédové dobyli Kroměříž, proběhne v sobotu od 15 hodin v Podzámecké zahradě v Kroměříži. Doprovodný program začíná již v 10 hodin, uvidíte historické přehlídky a ukázky.

Moravskoslezský kraj

Hrad Starý Jičín pod dohledem strašidel

Projít si hrad za doprovodu bílé paní, čerta, hořícího muže a upíra? To můžete zažít na hradě Starý Jičín v sobotu od 20 hodin. Čeká vás i ukázka mučení ve středověku nebo katovo umění.

Rekonstrukce bitvy se Švédy

Před 370 dobyla Sovinec švédská vojska. Právě to připomene víkendová akce na zdejším hradě. K vidění budou šermířská a kaskadérská vystoupení a oba dny od 13:00 také rekonstrukce bitvy. Vše o programu čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám