Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na výstavu cirkusových kostýmů či do zoo bez placení

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Odměňování školáků za dobrý prospěch pokračuje i v průběhu prvního prázdninového víkendu. S pěkným vysvědčením se tak mohou dostat zadarmo třeba do zoo. Velké množství atraktivních aktivit ale nabízejí také zámecké a hradní areály po celé České republice.

Foto: Archiv Petřínské rozhledny

V přízemí Petřínské rozhledny je umístěna výstava miniatur známých staveb ze stavebnice Merkur.

Článek
Praha

Indiánské léto v zoo

Pražská zoologická zahrada připravila na neděli akci Indiánské léto. Od 9:00 do 19:00 se návštěvníci dozvědí více o životě amerických zvířat i o tom, proč jsou bizoni ohroženým živočišným druhem. Po obědě navíc proběhnout křtiny. Více se dozvíte zde.

Velké stavby ze stavebnice

Denně mezi 10:00 a 22:00 máte možnost zavítat na Petřínskou rozhlednu, kde aktuálně probíhá výstava Věže z Merkuru. Pokud by vaše hravá dítka nebavilo jen prohlížení vystavených architektonických miniatur, mohou si v herně sestavit ze stavebnice Merkur vlastní projekt. Více informací naleznete zde.

Středočeský kraj

Do zámku za pohádkou i bitvou

Zámek v Mníšku pod Brdy plánuje na začátek prodlouženého víkendu hned dvě akce. Děti se mohou v pátek těšit na pět speciálních prohlídek, během nichž budou pátrat po známých českých pohádkách. Někde tam zkrátka budou schované. Časy prohlídek najdete zde.

Dospělé by zámecký areál mohl v pátek lákat kvůli rekonstrukci historické bitvy z dob 30leté války. Bojovat se bude se Švédy od 18:00. Ovšem doprovodný program bude zahájen už v 11:00. Více informací čtěte zde.

Jihočeský kraj

Potmě mezi zvířaty

V pátek se od 22:00 koná noční prohlídka zoologické zahrady v Táboře. Společně s průvodci tu návštěvníci uvidí výběhy a jejich zvířecí obyvatele v době, kdy v zoo obvykle moc lidí nebývá. Předchozí rezervace na aktuální termín je nutná. Kontakty a bližší informace hledejte zde.

Koloběžka na Červené Lhotě

Divadélko Koloběžka si pro děti připravilo pohádkové představení v zámeckém divadle Červené Lhoty. Od pátku až do neděle se tu bude hrát Námořnická pohádka, a to vždy dvakrát denně od 12:00 a 15:00. Více se dočtete zde.

Plzeňský kraj

Cirkus Humberto ožívá v Horšovském Týnu

Nenechte si ujít výstavu kostýmů a rekvizit z oblíbeného seriálu Cirkus Humberto na zámku v Horšovském Týnu, kterou můžete navštívit od 9:00 do 17:00. V Erbovním sále zámku jsou k vidění kostýmy, slušivé dámské šaty nebo rudé stejnokroje krotitelů tygrů se zlatými knoflíky. Nechybí nábytek a bezpočet dalších rekvizit ze seriálu. Více informací naleznete zde.

Karlovarský kraj

Řezbářské umění na Hauenštejně

Tradiční akce na Horním hradu Hauenštejně, v jejímž průběhu uvidíte po celý víkend, včetně pátku, na nádvoří přes 40 mistrů řezbářského, keramického, sklářského a kamenořezačského umění. Hotová díla si následně můžete zakoupit na památku. Bližší informace čtěte zde.

Ústecký kraj

S jedničkami do ZOO zdarma

Pokud máte doma jedničkáře, vezměte ho do zoo v Děčíně, kde bude mít vstupné zdarma, stačí předložit vzorné vysvědčení u pokladny. Vstup platí také do oblíbené expozice Rajské ostrovy.

Na Safari do Chomutova

Vydejte se na návštěvu za zubry, muflony, jeleny a mnoha dalšími zvířaty do Podkrušnohorského zooparku. Prázdninový Safari expres vyjíždí každou sobotu ve 20:15 od brány zooparku před restaurací Tajga. Nastoupit můžete i na Kamencovém jezeře, na zastávce u recepce kempu, a to ve 20:30.

Liberecký kraj

O Jeníčkovi a Mařence jinak

Víkendový program hradu Grabštejn potěší hlavně nejmenší výletníky. V pátek a v sobotu se tady totiž bude hrát představení inspirované pohádkou o perníkové chaloupce. Časy představení najdete zde.

Řinčení mečů

Gotický jarmark na hradě Houska ukáže účastníkům kromě jiného mrštnost historických šermířů, a to v průběhu obou víkendových dní za vstupné 10 korun.

Královéhradecký kraj

Za drakem do galerie

Pověst o založení města Trutnov je spojená s postavou draka. Více se o ní návštěvníci dozvědí v místní Galerii Draka, kde malé diváky čeká mechanické divadélko i prohlídka s průvodcem. Zavítat sem je možné denně, kromě pondělka, od 10:00 do 12:00 nebo od 14:00 do 17:00.

Pardubický kraj

Na hradě za svitu svící

Představení Kráska a netvor s tajuplnými zvukovými a dalšími efekty se v pátek od 19:00 představí návštěvníkům hradu Kunětická hora. Právě tam proběhne na začátku víkendu strašidelná noční prohlídka nasvícená pouze plamínky svící. V neděli sem pak můžete zavítat na celodenní výstavu dravých ptáků s loveckých psů. Program zpestří trubači. Více informací najdete zde.

Vysočina

Slavnosti Pernštejnského panství

Na hradě Pernštejn se uskuteční již 12. ročník slavností. Součástí programu budou ukázky řemesel, dobový jarmark a zábavné soutěže pro děti. Víkendové slavnosti budou probíhat po oba dny od 9:30 do 18:00. Kompletní program naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Noc za oponou ve Valticích

V sobotu zažijete netradiční večerní zábavu v Muzeu železné opony ve Valticích, kde čeká bohatý program hlavně děti. Opravdu plná napětí bude stezka odvahy či noční prohlídka muzea za svitu lucerny. Informace o noční prohlídce čtěte zde.

Den otevřených dveří Zbýšov

Den otevřených dveří v Muzeu průmyslových železnic se uskuteční v sobotu. Jízdu vlakem vedeným motorovou lokomotivou si můžete vychutnat každou celou hodinu od 10:00 do 18:00 z areálu Muzea v bývalém dolu Jindřich II. do Babic po aktuálně sjízdném úseku přerozchodované tratě.

Olomoucký kraj

Za soumraku do zoo

Olomoucká zoologická zahrada chystá na páteční a sobotní večer speciální výpravy za nočními zvířecími obyvateli. Průvodce je návštěvníkům postupně představí poutavým vyprávěním. Více informací čtěte zde.

Zlínský kraj

Rožnovské slavnosti

Dny tradiční kultury slovanských zemí proběhnou od pátku až do neděle v Rožnově pod Radhoštěm. Nabitý program bude probíhat nejen ve Valašské dědině a Dřevěném městečku, ale také na rožnovském náměstí. Součástí programu je také soutěž „Kdo vyskočí, ten je chlap!“ Aktivity, které vás na akci zaujmou nejvíce, si můžete vybrat zde.

Moravskoslezský kraj

Prázdninové prohlídky hradu Malenovice

Nová zoologická expozice Zvířata na Zemi a člověk je připravena pro děti na malenovickém hradě. Prohlédnout si ji můžete v rámci speciálních prohlídek v neděli od 15:00 a 16:00. Mimo jiných zajímavostí vás čeká jediná vystavená kostra slona v České republice.

Za vysvědčení do Miniuni bez placení

Začátek prázdnin je malou oslavu pro šikovné školáky, alespoň v Miniuni, světě miniatur v Ostravě. Tam mají vstup zdarma, a to po celý víkend. Využijte tedy výhodné akce a odměňte své dítko za pěkný prospěch super výletem.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám