Hlavní obsah

Tipy na víkend: Přivoňte si k zámeckým zahradám, posviťte si na noční prohlídky

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do série letních hudebních festivalů přibývají další, takže hudební nadšenci se ani tento víkend nudit nebudou. Stejně jako fandové historie, protože hrady a zámky zahájily prázdninovou sezónu ve velkém. Chystají tajuplné noční prohlídky, instalují výstavy a otevírají zahrady.

Foto: Profimedia.cz

Rej bruslařů se o víkendu prožene Brnem. Pokud neholdujete kolektivnímu sportování, vyrazte na bruslích do přírody.

Článek
Praha

Černobílé obrázky barevné minulosti

Nová budova Národního muzea vystavuje historické snímky v expozici Člověk ve fotografii. Výstava se váže k cyklu Monarchie a snaží se ukázat snahu člověka zvěčňovat svět a dění kolem sebe. Vystavené snímky pocházejí z období mezi roky 1848 až 1948. Více se dočtete zde.

Přeshraniční umění

V Salmovském paláci můžete až do začátku září navštívit výstavu, která se ohlíží za holandským a belgickým uměním 19. století. Národní galerie expozicí připomíná některé zapomenuté umělce, jejichž jména neprávem zavál čas. Bližší informace naleznete zde.

Středočeský kraj

Pastelková malířka v akci

Od pátku až do neděle, vždy v časech 10:00 až 17:00, bude malířka Marie Brožová dokončovat svůj nový obraz Víla Vrchlice, a to před očima diváků před Kaplí Božího těla u Chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře. V kapli si zájemci navíc mohou prohlédnout díla z její aktuální výstavy Andělé na každý měsíc roku. Více o malířce, která tvoří pastelkami, aby ukázala jejich skutečný význam pro umění, čtěte zde.

Magistr Kelly ožívá na Křivoklátě

Sobotní noc bude na hradě Křivoklát patřit magistru Kellymu, který vás provede nočním hradem. Prohlídky začínají ve 20:00. Konají se v rámci prázdninové akce Léto na Křivoklátě. Kvůli velkému zájmu organizátoři doporučují rezervaci míst předem. Více hledejte zde.

Jihočeský kraj

Básně a hra na kytaru

Na hradě Landštejn proběhne v sobotu od 14:00 zhruba hodinové čtení poezie doprovázené hrou na kytaru. Neobyčejný kulturní zážitek od 15:00 doplní folkové hudební vystoupení na nádvoří hradu. Také nedělní odpoledne bude od 15:00 ve znamení folku. Bližší informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Zpět do časů minulých

Akční program si na páteční a sobotní večer přichystal vodní hrad Švihov. Uskuteční se tady šermířská vystoupení i rekonstrukce bitvy. Program nabízí výlet zpátky do minulosti, kde boje a války nebyly ničím výjimečným. Více o akci naleznete zde.

Slavnosti topinek na hradě Rabí

Máte rádi topinky a jazz? Pokud vás zaujala tato kombinace, přijeďte v sobotu na zříceninu hradu Rabí. Ochutnat zde můžete bretoňský cider Kerloick a poslechnout si jazz v podání skupiny Old Steambout od 14 hodin.

Karlovarský kraj

Nostalgické vzpomínání

Kolekci historických kočárků vystavuje od konce června zámek Valeč. Expozice bude přístupná veřejnosti až do konce října. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Hurá do zámeckých zahrad

V pátek se ve 14:00 slavnostně otevřou zahrady zámku Děčín. Odpolední program zpestří ochutnávka vín, hudba či procházka po zámeckém areálu. V létě budou moci návštěvníci do zámeckých zahrad zdarma denně od 9:00 do 20:00.

Liberecký kraj

Ve jménu módy

Na zámku Hrubý Rohozec se návštěvníci tento víkend vypraví zpět časem po proudu módy. V pátek a v sobotu totiž budou mít možnost prohlídky historických kostýmů, a to přímo v autentickém prostředí zámku. Více o akci hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Umělecké nábřeží v Hradci

Od pátku do neděle bude procházka po Eliščině a Tylově nábřeží v Hradci Králové kulturním zážitkem. Svá díla tu totiž vystaví studenti a absolventi uměleckých škol nejen z Česka, ale i ze sousedního Polska a Slovenska. Více o akci Nábřeží malířů čtěte zde.

Přehlídka veteránů ve skanzenu

Milovníci starých motorových vozidel i dalších strojů, by si neměli nechat ujít setkání veteránů. Podorlický skanzen Krňovice jedno takové v sobotu pořádá. Potkají se tu nejen majitelé a sběratelé, akce je přístupná veřejnosti. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Procházka po arboretu a rosariu

V pátek, v sobotu i v neděli se můžete připojit ke komentovaným prohlídkám zámeckého arboreta a rosaria ve Slatiňanech. Začátek bude vždy ve 14:00 na nádvoří zámku.

Vysočina

Trhy na zámeckém nádvoří

Už od čtvrtka budou do konce víkendu trvat řemeslné trhy na nádvoří zámku v Telči. Přijít nakupovat či sledovat ukázky tradičních řemesel můžete vždy mezi 9:00 a 18:00.

Jihomoravský kraj

Víkend na bruslích

Na kolečkách můžete v Brně strávit celý víkend na akci In-line pro život. V sobotu večer od 20:00 událost odstartuje velká In-line Party, v sobotu bude od 9:00 následovat volné bruslení a celodenní závodění. Vše o akci naleznete zde.

Divadlo v zámeckých komnatách

Neopakovatelnou atmosféru divadelního představení v historickém interiéru zámku zažijí v pátek diváci představení Hrbáč v Rájci nad Svitavou. Ve zdejším zámku se hodinová divadelní adaptace románu Paula Févala uskuteční hned ve čtyřech časech, a to od 19:00, 20:00, 21:00 a 22:00. Nutná je předchozí rezervace míst. Další informace hledejte zde.

Dámy na rájeckém zámku ocení od čtvrtka do neděle speciální výzdobu z letních květin. Více o akci Svatojánské kvítí čtěte zde.

Olomoucký kraj

Večerní prohlídky zámku Velké Losiny

Vydejte se do míst, která proslula čarodějnickými procesy, a vstupte do jejich temného příběhu. Noční prohlídka zámku za svitu baterek možná aspoň ve vaší mysli probudí dávnou historii. Přijďte se bát od 20:00 do 23:00 na zámek ve Velkých Losinách. Další informace naleznete zde.

Zlínský kraj

Květinová výzdoba plná růží

Dobu baroka a první republiky připomene o víkendu výzdoba buchlovického zámku, jejímž ústředním motivem bude ženami zbožňovaná růže. Obzvláště návštěvnicím zámku se takto zkrášlený interiér bude zamlouvat. Více informací hledejte zde.

Czech Press Photo ve Valašském Meziříčí

Nejnovější expozici novinářských fotografií si můžete až do konce srpna prohlédnout v Galerii Sýpka ve Valašském Meziříčí. Výstavu lze navštívit od 13:00 do 17:00.

Moravskoslezský kraj

Festival Beats for Love

Festival elektronické a taneční hudby proběhne o prvním červencovém víkendu v ostravském areálu Dolních Vítkovic. Na pěti pódiích zde vystoupí špičky taneční světové scény. Dobrou zprávou také je, že nemusíte platit vstupné. Součástí festivalu bude také doprovodný program v podobě ohňostrojů, světelné či laserové show. Program a kompletní informace zde.

Janáčkovy Hukvaldy ve Frýdku

Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy se dočkal svého 19. ročníku. V sobotu se v rytířském sále zámku ve Frýdku-Místku uskuteční Koncert pro čtyři ruce, který zahrají Jan Michiels a Inge Spinette z Belgie. Vše o festivalu najdete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám