Hlavní obsah

V Milovicích by mělo letos vzniknout středočeské safari

V oblasti Milovic na Nymbursku ještě letos možná vznikne safari s volně žijícími zubry, divokými koni a pratury. Projekt má krajině bývalého vojenského prostoru navrátit přirozenou rovnováhu, zabránit vymírání chráněných živočichů a zajistit vypásání trávy.

Foto: Profimedia.cz

Zubr by měl být jedním ze zvířat, která se zabydlí v plánovaném milovickém safari.

Článek

Zřízení milovického safari připravuje Středočeský kraj ve spolupráci s neziskovou organizací Česká krajina na území bývalého vojenského prostoru, který je ve vlastnictví kraje. „Podobné projekty jsou testovány již desítky let například v Nizozemsku, tam však v porovnání s Českou republikou nemají k dispozici autentickou přírodu,“ vysvětlil hejtmanův náměstek pro životní prostředí a zemědělství Marek Semerád.

Zvířata do safari zajistí organizace Česká krajina. V první fázi se bude stavět asi pětihektarová ohrada, kde si zvířata budou zvykat na nové prostředí. Umístění ohradníků by mělo být řešeno tak, aby nenarušovalo pocit návštěvníků z volné krajiny. Pokud bude aklimatizace bezproblémová, prostor se dále rozšíří.

Podle milovického starosty Lukáše Pilce do zdejší krajiny zubři, divocí koně a pratuři patří. Po tisíce let formovali přírodu Česka, ale i celého evropského kontinentu. Nové safari starosta vnímá jako zajímavou novinku pro turisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám