Hlavní obsah

Tipy na víkend: volné dny nabídnou hudební festivaly, jarmarky a slavnosti

Novinky, Klára Fischleinová

Sezóna hudebních festivalů začala, takže už o víkendu se nabízí bezpočet možností, kde si užít svoji oblíbenou kapelu, anebo si prostě jen vyrazit zatancovat pod širým nebem. Kulturní aktivity hradů, zámků a galerií neustávají, i zde tedy návštěvníci naleznou atraktivní program. Jestli trávit víkend venku nebo raději pod střechou, závisí asi zejména na počasí.

Foto: Archiv Divadla Buchty a loutky

Živá ulice nabídne řadu alternativních divadelních představení.

Článek
Praha

United Islands opět zavítá do metropole

Stejně jako každý rok vystoupí v centru Prahy v rámci festivalu United Islands množství českých i zahraničních interpretů. Někteří zahrají popové rytmy, jiní rockové. Zazní ovšem i alternativní muzika. Od čtvrtka do soboty si můžete zdarma poslechnout desítky kapel na několika stanovištích. Vše o akci najdete zde.

Ochutnávka českých vín

Páteční podvečer a večer si můžete zpříjemnit degustací českých vín. Proběhne od 16.00 do 20.00 v Klubu C v areálu České zemědělské univerzity na pražském Suchdole. K ochutnání bude 85 vzorků z vinic Prahy, Kutné Hory, Litoměřic a dalších měst. Vstupné bude ve výši 100 korun.

Sportu zdar

V pražském Paláci Akropolis se bude v sobotu od 10.00 až do večerních hodin bojovat o český pohár ve fotbálku. Soutěžit nebudou jen muži, do týmů se zapojí také ženy a děti. Vstupné je zdarma a večer se můžete těšit na bujarou oslavu. Více informací naleznete zde.

Středočeský kraj

Sobota na Okoři

Pod zříceninou hradu Okoř vystoupí v sobotu od 13.00 řada hudebních kapel. První budou Charlie Straight, následovat budou například Goodfellas nebo ve večerních hodinách Mandrage. Celý program festivalu Okoř se šťávou najdete zde.

Tóny jazzu

Osobitou hudbu zahrají muzikanti na festivalu Jazzohraní v Netvořičích. Vystoupí široké spektrum umělců s originálními a energií nabitými skladbami. Celý program si přečtěte zde.

Jihočeský kraj

Rybičky, rybičky, rybáři jedou!

Náměstí Míru v Blatné se o víkendu promění v ráj všech rybářů a milovníků rybích pochoutek. Ochutnávky gastronomických specialit zpestří řemeslný jarmark i hudební program. Akce začne v sobotu od 9.00. Další informace najdete zde.

Do setmělého kláštera

Máte rádi jedinečnou mystickou atmosféru míst a staveb s hlubokou minulostí? Bývalý cisterciácký klášter ve Zlaté Koruně je bezesporu jedním z takových míst. V sobotu zve návštěvníky do svého interiéru na výjimečnou večerní prohlídku. Bližší informace naleznete zde.

Plzeňský kraj

Kulturní Plzeň

Oba víkendové dny se v Plzni odehrají ve znamení slavnostního zahájení festivalu Živá ulice. Pokud byste se rádi stali jeho součástí, vydejte se do Šafaříkových a Křižíkových sadů. Akce s podtitulem Plzeňská setkání nabídnou lekce tance či loutková představení pro děti i dospělé. Další informace o akci čtěte zde.

Karlovarský kraj

Lidová hudba bez omezení

V sobotu od 17.30 rozezní hrad Loket viola, loutka, akordeon, flétny a trubka. Všechny tyto hudební nástroje se budou podílet na jedinečném prožitku, který si odnesou účastníci putovního Festivalu Mitte Europa. Více o programu se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Obrazy děčínského rodáka

Josef Stegl vytvořil množství úchvatných krajinomaleb mapujících meziválečný Děčín – místo, kde se umělec narodil. Výstava jeho obrazů osídlila už v polovině února chodbu v 1. patře jižního křídla děčínského zámku. Přístupná veřejnosti bude do 1. července, a to denně od 9.00 do 17.00. Více informací o autorovi i expozici se dočtete zde.

Liberecký kraj

Den patří myslivcům

Více o zvěřině se dozví ti, kteří dorazí na Myslivecký den u Kulturního domu v Loužnici. Grilovat se budou zvěřinové speciality, rockovou hudební kulisu obstarají kapely Stand Up a Fernandez. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Bývalá moderna optikou současnosti

Staré modely rádií a televizí, fotoaparátů i žehliček vystavuje ve své nové expozici zámek v Novém Městě nad Metují. Výstava nazvaná Retro v našich domácnostech je k vidění v zámecké Galerii Pod Žebrovkou. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Festival pro trampy

Snad každého, kdo miluje posezení u táboráku s kytarou v ruce, osloví festival Putování za písničkou. Začne v 15.45 v amfiteátru u rozhledny na Křížové hoře v Červené Vodě. V rámci doprovodného programu nejspíš pozornost dětí upoutá pohádková cesta a divadelní představení, dospělí se mohou rozptýlit třeba lukostřelbou. Další informace čtěte zde.

Vysočina

Krajka všude kolem

Snad všechny holčičky alespoň na chvíli obdivovaly babiččina krajková prostírání nebo ubrusy. Právě na paličkování a krajku je zaměřena nová výstava, kterou ve čtvrtek zahajuje Muzeum Vysočiny Jihlava, konkrétně v pobočce v Třešti. Expozice dostala název Současná paličkovaná krajka. Další informace hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Dřevosochání v lázeňském městečku

Turisté, kteří v sobotu zavítají do Lázní Lednice, budou mít šanci přihlížet sochání dřevěných výtvorů. Lázeňské dřevosochání začne v 18.00 a po jeho skončení bude následovat další program – například ohňostrojová show. Bližší informace hledejte zde.

Moravské hodování

Od pátku do pondělí jsou turisté zváni na Chrlické hody v Brně. Na akci propojené s řadou lidových tradic proběhne tombola, atmosféru dokreslí dechovka a pro děti bude nafouknutý skákací hrad. Více o akci čtěte zde.

Olomoucký kraj

Filmy z dílny studentů

Lipník nad Bečvou bude v pátek a v sobotu hostit studentský filmový festival Pod nebesy. Večernímu promítání bude v pátek předcházet hudební koncert a v sobotu divadelní představení. Veškeré informace o události najdete zde.

Zlínský kraj

Hudba napříč Evropou

Ve Valašském Meziříčí budou od čtvrtka až do neděle znít rytmy českých i zahraničních hudebních kapel. Na festivalu Valašský špalíček se představí třeba British Sea Power z Velké Británie, Hangmás z Maďarska, Acollective z Izraele nebo česko-americká trojice Steve Walsh Trio. Celý program na jednotlivých stanovištích si můžete prohlédnout zde.

Moravskoslezský kraj

Dva dny nabité hudbou

V pátek v 15.00 odstartuje festival Budišovské letnice. Pokračovat bude v sobotu od 13.00. Během prvního festivalového dne zazpívá mimo jiné Vladimír Mišík, v neděli zazáří Mňága a Žďorp. Celý program si přečtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám