Hlavní obsah

Tipy na víkend: Užijte si hudební festival nebo okoštujte dobrá vína

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý červnový víkend bude snad o poznání veselejší než ten první. V českých i moravských krajích se bude hrát, zpívat i tančit. Stačí si jen zvolit, který styl je zrovna vám nejbližší.

Foto: Archiv Slezská lilie

Tento víkend se koná další ročník festivalu Slezská lilie.

Článek
Praha

Alternativní pojetí úklidu

Výstavní prostor v MeetFactory v Praze zaplnila 5. června expozice obrazů Zbytečný úklid. Kdo by si představil luxování nebo mytí nádobí, byl by na omylu. Jedná se totiž o duševní úklid. Alternativní díla různých autorů zavedou návštěvníky galerie do hloubi vlastní duše, zpět k zaštrachaným vzpomínkám i roztříděným myšlenkám. Více informací hledejte zde.

Lidové písně v muzeu

Nedělní večer bude v Českém muzeum hudby na pražském Újezdě patřit upraveným lidovým a duchovním písním v podání Pěveckého sdružení pražských učitelek. Koncert začne v 19:00 a vstupné je dobrovolné. Ke zhlédnutí tady do 18:00 bude také expozice hudebních nástrojů.

Středočeský kraj

Nejsladší sobota

Ti, jejichž jazyku lahodí med a všelijaká cukrátka, si přijdou na své na sobotních slavnostech medu a perníku v historické vesnici umění a řemesel Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem. Program akce se nebude točit zdaleka jen kolem jídla. Organizátoři naplánovali například také zábavnou bublinovou show nebo vystoupení kejklíře. Celý program naleznete zde.

Jihočeský kraj

Protančená sobota

Letní kino ve Strakonicích se v sobotu ponoří do tónů diska i country. Ve 13:30 tady totiž začne Dance Show, přesněji 13. ročník mezinárodní taneční přehlídky nejrůznějších stylů a žánrů. K vidění bude mimo jiné také moderní break dance.

Plzeňský kraj

Veteráni opět v akci

Již 30. ročník Jízdy Saši Kolowrata se v sobotu uskuteční v Přimdě a okolních městech. Přehlídka veteránů různých podob a kategorií začíná v 11:00 na zámku v Boru, povede mimo jiné i do Rozvadova. Více čtěte zde.

Karlovarský kraj

Vzdušné zámky

Netradičně zahájit víkend můžete zhlédnutím expozice Sním, až vím, vytvořené studenty ateliéru Aplikované a reklamní fotografie z Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem. Tu vystavuje karlovarská galerie Supermarket wc. Díla se dotýkají snové romantiky, která může předurčovat směr našich plánů a pozdější reality. Zamyslet nad svými představami se tady můžete do 21. června, kdy výstava končí. Více o výstavě čtěte zde.

A zase ta řemesla

Podívat se na zručné řemeslníky nebo si vyzkoušet vlastní zručnost můžete v pátek od 9:00 do 18:00 nebo v sobotu od 11:00 do 18:00 na veletrhu tradičních řemesel na Statku Bernard v Královském Poříčí. Atmosféru dotvoří dobová hudba. Více o programu naleznete zde.

Ústecký kraj

Litoměřice plné výběrových vín

Hrad Litoměřice bude v sobotu od 10:00 do 22:00 znovu zázemím pro akci Litoměřický hrozen. Ta potěší všechny, kteří rádi ochutnají dobrá česká a moravská vína. V 17:00 se tu uskuteční také křest knihy Litoměřická panoramata. Více informací hledejte zde.

Liberecký kraj

Letní promítání

Divadelní soubor Tyl Slaná naplánoval akci jako dělanou pro fandy letního filmového promítání. V sobotu totiž pustí od 20:00 český film Trhák, a to na sportovním hřišti ve Slaném u Semil. V případě extrémní nepřízně počasí bude vyhlášen náhradní termín. Zatím se ale nezbývá než těšit na sobotu. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Jedinečné mapy a obrazy

V ostrovské Oranžerii Václava Havla je do konce června k vidění série osobitých map a obrazů z dílny Dalibora Nesnídala, rodáka z Karlových Varů. Expozice nese název Orbis Pictus. Další informace hledejte zde.

Pardubický kraj

Noční pevnost

Muzejní noc na Cihelně návštěvníkům poskytne jedinečnou možnost prohlídky podzemních prostor Pěchotního srubu K-S 14 (Vojenské muzeum Králíky) ve večerním a nočním čase. Prostory pevnosti budou po setmění nasvícené. Chybět nebude ani příjemné posezení s občerstvením nebo kulturní program pro děti i rodiče.

Vysočina

Jihlavské průvody v časech minulých

Kavárna Muzeum v Jihlavě ukazuje návštěvníkům tradici havířských průvodů. Na fotografiích si mohou prohlédnout kromě jiného také nejrůznější kroje, a to díky archivu Jihlavského havířského průvodu. Otevírací dobu kavárny naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Dopravní nostalgie v srdci Moravy

V neděli můžete v Brně využít turistickou okružní linku historické tramvaje číslo H4, která zamíří z úvraťové smyčky na Komenského náměstí se zastávkou na náměstí Svobody. Už od soboty bude možné se projet historickými vozy MHD. Vstupenky budou v prodeji u průvodčích. Vše probíhá v rámci festivalu Brno - město uprostřed Evropy.

Olomoucký kraj

Očima architekta

Od konce května do konce června mají zájemci možnost navštívit zajímavou expozici olomouckého Muzea moderního umění. Představuje pohled architekta a urbanisty Petra Daňka na město Olomouc a jeho strukturu. Více se dočtete zde.

Zlínský kraj

Bohatství zemřelých

Poklady, které byly nalezeny na pohřebištích Starého Města a Uherského Hradiště aktuálně vystavuje Památník Velké Moravy ve Starém Městě v Jezuitské ulici. Nálezy svědčí o bohatství zdejších obyvatel a odkrývají kus moravské historie. Další informace hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Sobotní festivalování

Areál Kamenité ve Vyšních Lhotách bude v sobotu od 12:00 hostit 7. ročník Open festu. Účastníci festivalu se mohou těšit na různé hudební interprety. Mezi nimi zazáří například kapela Koblížci nebo Traktor. Detailní informace o akci naleznete zde.

Ostravské hraní

Víkend přináší na Moravě hudebním fanouškům ještě jednu velkou akci. Je jí festival Slezská lilie. Kromě moravských hudebníků tu vystoupí také ti slovenští a polští. Publikum roztančí například kapela Mňága a Žďorp. Celý program si můžete prohlédnout zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám