Hlavní obsah

Zámek v Náměšti představí turistům apartmán hraběte Haugwitze

Už v sobotu se návštěvníci zámku v Náměšti nad Oslavou seznámí s novou prohlídkovou trasou, která nese název Apartmán hraběte Haugwitze. Odráží způsob života posledních majitelů zámku, tedy Jindřicha Haugwitze a jeho manželky Alice.

Foto: ČTK

Pracovna hraběte Haugwitze je jednou z místností, které turistům přiblíží život šlechty na přelomu 19. a 20. století.

Článek

Současná podoba osmi místností v přízemí jižního křídla náměšťského zámku není podle slov Zuzany Vaverkové z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích dokonale přesnou rekonstrukcí původní podoby interiéru. „Vychází však z dobových fotografií a popisů z období před přestavbou zámku na letní sídlo prezidenta Edvarda Beneše,“ uvedla.

Foto: ČTK

Portrét hraběte Jindřicha Haugwitze.

Apartmán hraběte Haugwitze zahrnuje předpokoj, malou jídelnu, hudební salón, ložnici a pracovnu, klubový a kulečníkový salon. „Zajímavostí je koupelna, jejíž zařízení vybavila vídeňská firma Grammlick. Ta byla dvorním dodavatelem sanitárního zařízení pro rakouský císařský dvůr," upozornil kastelán Marek Buš.

Foto: ČTK

Návštěvníci náměšťského zámku od soboty mohou nahlédnout i do intimních prostor života na zámku. Mezi taková místa patří například koupelna.

V místnostech byly obnoveny původní dřevěné parketové podlahy a původní skleněné vypínače a zásuvky. Prostory zdobí stolní i užitkové sklo a porcelán, psací a kuřácké náčiní, rodinné fotografie, sportovní trofeje, ale také ložní prádlo s hraběcím erbem či vybavení koupelny. Lidé uvidí i kulečníkový stůl, který si Haugwitzové přivezli v 19. století z Ruska.

Co nepřehlédnout

Dosavadní prohlídková trasa zahrnuje zámeckou kapli, vnitřní arkádové nádvoří a reprezentační prostory prvního poschodí. Kromě unikátního barokního mobiliáře kaple mohou lidé obdivovat hlavně ojedinělou kolekci tapisérií z doby od první poloviny 16. po polovinu 19. století.

Foto: ČTK

Takto vypadal zámecký hudební salónek.

Nový prohlídkový okruh zámkem završuje zámecká knihovna s čítárnou, která byla dosud součástí první prohlídkové trasy. V knihovně návštěvníci letos mimořádně najdou první šestidílné vydání Bible Kralické. Zámek se tím připojuje k oslavám 400. vytištění jejího jednodílného vydání. V zámecké kapli si lidé navíc po několikaletém restaurování budou moci prohlédnout oltář svatého Lukáše.

Foto: Archiv zámku Náměšť nad Oslavou

Náměšťský zámek je obklopen zelení.

V loňském roce zavítalo na zámek v Náměšti nad Oslavou zhruba 16 tisíc turistů. Letos by jich díky nové atraktivní prohlídkové trase, ukazující soukromé prostory dřívějších majitelů, mohlo podle kastelána Buše přibýt.

Více o zámku

Původní hrad ze 13. století byl moravskými pány ze Žerotína v druhé polovině 16. století přebudován na honosné renesanční sídlo, které se zachovalo v téměř nezměněné podobě dodnes. Součástí areálu jsou budovy v předzámčí, anglický park a malá francouzská zahrada. V roce 1752 jej koupili Haugwitzové a zůstali tam až do roku 1945. V roce 2001 byl zámecký areál prohlášen Národní kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám