Hlavní obsah

Trasy dolnorakouského cykloráje se táhnou tisíce kilometrů

Novinky, Klára Fischleinová

Ať už turista fandí spíše odpočinkové jízdě nebo naopak touží po vyčerpávajícím sportovním výkonu, na cyklostezkách Dolního Rakouska si svůj terén vybere snad každý. Spolková země Rakouska zve cestovatele do své rozmanité přírody i na gurmánské speciality.

Foto: www.niederoesterreich.at

Turisté se v Dolním Rakousku proplétají třeba mezi malebnými vinicemi.

Článek

Dolní Rakousko, prošpikované asi 4200 kilometry cyklostezek, leží na severovýchodě Rakouska. Zdejší regiony se těší hlavně zájmu cestovatelů, kteří holdují cyklo či pěší turistice. Každý si může zvolit terén i zastávky podle toho, co ho zajímá, ať už jde o přírodní, či historické bohatství země.

Foto: www.niederoesterreich.at

V údolí podél říčního toku, nebo v horských lesích - Dolní Rakousko nabízí terén pro více i méně náročné cestovatele.

Dolnorakouský region Waldviertel vede cestovatele zalesněnou krajinou i mezi jezery, v nichž se během léta lze příjemně osvěžit. Zdejší trasy jsou vhodné i pro malé cyklisty, potažmo tedy pro rodinnou dovolenou. Podél trasy cyklostezek jsou kromě přírodních parků také desítky hradů a zámků. V rámci odpočinku si pak turisté mohou pochutnat na zdejších makových specialitách. Těmi je region proslulý.

Dobrodružství v horách i v blízkosti vinic

Oblast Mostviertel, rozprostřená asi 120 kilometrů od Vídně, vybízí nejen k výletům v sedle kola, ale také k těm s pohorkami na nohách. Vyrazit se tady dá na pastviny vrcholu Ötscher nebo na průzkum okolí Moststrasse (Moštové cesty). Zdejší příroda nezklame ani náročné turisty přivyklé drsnému vysokohorskému terénu. V mostviertelských Alpách se nebudou nudit ani horolezci.

Foto: www.niederoesterreich.at

Ve Weinviertelu turisté poznají přírodu i kulturu místních měst a vesniček.

Region Weinviertel je přímo posetý vinnými sklípky. Cesty po tomto území si tedy užijí především gurmáni. Těm se tu nabízí spojení kulinářských a cestovatelských prožitků. Mezi vinicemi se táhne například cyklotrasa Kampa-Dyje-Morava. Vede údolími podél řek v délce 420 kilometrů a spojuje Weinviertel s regionem Waldviertel. Stezka nabízí bezpočet úchvatných zastávek. Ať už v národním parku Thayatal, nebo u hradů, jejich zřícenin či v muzeích a klášterech.

Další doporučovanou trasou je Dunajská cyklostezka. Ta se vine v délce 260 kilometrů mimo jiné údolím Wachau, které bylo v roce 2000 zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. U romantického městečka Traismauer se Dunajská cyklostezka propojuje se stezkou Traisental, nazvanou podle údolí Traisen, z něhož vede do štýrského města Mariazell. To je významným poutním místem nejen pro Rakousko, ale pro celou střední Evropu. Na této trase se střídá jednodušší terén, který obklopují vinice a lužní lesy, s tím náročnějším v alpské horské krajině.

Foto: www.niederoesterreich.at

Pohled na město Krems v překrásném údolí Wachau.

Menší námaha, větší relaxace

V dolnorakouské kopcovité oblasti Bucklige Welt funguje systém půjčování elektrokol. Pro ty se tu nabízejí asi 140 kilometrů dlouhé trasy lemované stanicemi na výměny či dobíjení baterií poskytující i servisní služby.

K vypůjčení jsou tu také elektrická horská kola nebo populární segwaye. Pohodlně na elektrokolech lze vyrazit mimo jiné na již zmíněné cyklostezky Traisental či Moštovou cestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám