Hlavní obsah

Tipy na víkend: Prahu zaplaví růžová vína, Hradec Králové bruslaři

Novinky, Klára Fischleinová

Nadcházející sobota vybízí nejen k odpočinkovým aktivitám, kterými jsou třeba výlety do malebných zámeckých zahrad, ale motivuje také k výzvám v podobě dlouhých pochodů. Příkladem za všechny je třeba ten mezi Prahou a Prčicemi. Po celý víkend se českým turistům nabízí k poslechu hudební program festivalů i žánrových vystoupení a ke zhlédnutí desítky fotografií a obrazů s bezpočtem námětů.

Foto: Archiv organizátorů akce Růžový Máj

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze proběhne stejně jako loni degustace růžových vín.

Článek
Praha

Z metropole přímo do Prčic

Komu se nelení, tomu se zelení. V sobotu bude tohle přísloví platit dvojnásob, protože ti, kteří dají přednost aktivnímu odpočinku před válením na gauči, uvidí při pochodu z Prahy do Prčic opravdu mnoho zeleně. Přece jen trasa není nejkratší. Pochod startuje brzy ráno, skončí v podvečerních hodinách. Kompletní informace hledejte zde.

Růžová Praha

Teprve druhý ročník degustačního festivalu výhradně růžových vín a klaretů nazvaný jednoduše Růžový Máj 2013 se odehraje v sobotu na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Na akci se představí 20 českých vinařů. Kdo se chce zúčastnit od samého začátku, musí na místo dorazit už v 10:00. Žádný spěch ale není na místě, událost se protáhne až do večerních hodin. Bližší informace naleznete zde.

Středočeský kraj

Výstava odvážných žen

Už jen do konce května mají zájemci možnost zhlédnout putovní výstavu Památníku Lidice. Ta nese název Ženy ve válce a ukazuje, jak se něžné pohlaví muselo vypořádat s důsledky 2. světové války. Život se změnil a ženy se musely přizpůsobit drsným podmínkám. Ty odvážnější se podílely na odboji nebo vstupovaly do armády. Více o výstavě čtěte zde.

Jihočeský kraj

Muzejní noc se světcem

V Písku bude páteční večer patřit slavnosti a pouti. Zdejší Prácheňské muzeum přichystalo od 18:30 sraz na Kamenném mostě u sochy svatého Jana Nepomuckého a následné procesí na nádvoří muzea. Tak započne v 19:00 Muzejní noc, kterou budou doprovázet kejklíři, jarmark i hudební vystoupení. Více se dočtete zde.

Plzeňský kraj

Historie s humorem

S nadsázkou vypráví o prvorepublikovém životě a obchodu v Česku výstava Muzea jižního Plzeňska v Blovicích. Expozice nazvaná Koloniál u pana Blajzy aneb historie obchodu a obchodování je inspirovaná seriálem Bylo nás pět i jeho knižní předlohou Karla Poláčka. Zájemci ji mohou navštívit do 26. května. Muzeum je otevřené od úterý do neděle vždy od 10:00 do 17:00. Poslední návštěvníci mohou vejít hodinu před koncem otevírací doby. Vše naleznete zde.

Karlovarský kraj

Na hradě v zajetí hudby

Třetí ročník hudebního festivalu Jarní slunohrad se uskuteční na zřícenině hradu Hauenštejn, a to od sobotní 11. hodiny. Vystoupí kapely El Checo, Korjen, El Tenere, Sníh na schodišti a další. Kompletní informace dohledáte zde.

Ústecký kraj

Dřevo jako zámecké umění

Možná už jste někdy slyšeli o sochaři Pavlu Lakomém. Právě on je autorem dřevořezeb z bukového a dubového dřeva, doplněných o díla z opracovaného kanadského topolu. Tyto umělecké kousky aktuálně zdobí nádvoří zámku Duchcov. Výstava potrvá až do 24. června. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Zbrusu nová mozaika ze skla

Pokud byste o víkendu měli namířeno do Jablonce nad Nisou, zastavte se ve zdejším Muzeu skla a bižuterie. Jeho brána je otevřená od úterý do neděle od 9:00 do 17:00. Ve vestibulu muzea je nově umístěná velká skleněná mozaika z dílny malířky Elišky Rožátové. Dílo zhotovené už před 21 lety zdobilo původně pražský kostel Povýšení svatého Kříže. Další informace najdete zde.

Malující bratři

Za výtvarným uměním můžete vyrazit na městský úřad v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Tam v sobotu v 17:00 bude zahájena výstava bratrů Pavla a Petra Wohlových, kteří jsou profesí lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze. Více o výstavě zde.

Královéhradecký kraj

Bruslařský rej

Celý víkend bude v Hradci Králové patřit hlavně in-line bruslařům. Bruslit se bude ráno i po obědě na uzavřených tratích města. Chybět nebude na programu akce ani večerní zábava. Veškeré informace naleznete zde.

Jedinečná napodobenina

Muzeum Police nad Metují vystavuje od začátku do 25. května unikátní maketu Codexu gigas, tedy největší ručně sepsané knihy na světě. Protože nápadně vyobrazuje satana, říká se jí také Ďáblova bible. Od pátku do neděle mohou zájemci výstavu navštívit v časech od 9:00 do 12:00 nebo mezi 13:00 a 16:30. Další informace naleznete zde.

Pardubický kraj

Do muzea bez placení

Protože je sobota Mezinárodním dnem muzeí, rozhodlo se svitavské Muzeum esperanta umožnit návštěvníkům odpolední vstup zdarma. Na neděli tady pak proběhne mezi 13:00 a 17:00 Den otevřených dveří. Více o muzeu čtěte zde.

Vysočina

Večer v Peru

Skvělým tipem na příjemné zahájení víkendu je bezesporu přednáška zoologů Kláry a Pavla Bezděčkových nazvaná Báječné Peru. Ta proběhne v rámci Muzea Vysočiny v pobočce Třešť v pátek od 17:00. Kromě samotného vyprávění bude součástí besedy promítnutí stovek fotografií a řady krátkých videí, hlavně z cest po Amazonii a pobřeží Tichého oceánu. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Cesta k osmitisícovkám a zpět

Pokud je vaším snem se někdy podívat do Nepálu a máte strach, že by se nemusel vyplnit, zajděte si prohlédnout alespoň sérii fotografií, díky kterým jako byste se ocitli v nitru tamní přírody. Snímky vystavuje Městské muzeum a galerie Břeclav v prostorách zdejší synagogy. Obrázky návštěvníkům výstavy přiblíží kulturu, styl života i krajinu Nepálu. Více čtěte zde.

Olomoucký kraj

Lidé na plátnech

Osobitá figurativní díla, která vytvořil výtvarník Jakub Stretti, krátce vystavuje Muzeum moderního umění v Olomouci. Expozice je nazvaná Na cestě a návštěvníkům bude k dispozici do 21. května. Více čtěte zde.

Zlínský kraj

Muzeum jako místo činu

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zahájilo v Baťově institutu poutavou výstavu s názvem Místo činu. Muzeum na přípravě expozice spolupracovalo s místní policií. K vidění jsou uniformy, zbraně, pouta, ale i fotografická dokumentace a další předměty, které jsou nedílnou součástí policejního vyšetřování. Vše o výstavě se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Motoroví krasavci

Srazu veteránů se můžete zúčastnit v sobotu od 9:00 na zámku Hradec nad Moravicí. Zhruba šestihodinová přehlídka proběhne před zámeckým areálem. Další informace hledejte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám