Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na velkou trampolínu nebo k malým vláčkům

Novinky, Klára Fischleinová

První polovina května přinesla nepřeberné množství jarmarků, trhů a ukázek lidových řemesel v autentickém prostředí hradů a zámků. Takový program nezkazí jistě žádný víkend. Kromě toho se ale nabízí také sportovní aktivity v pražském Lanovém parku nebo prohlídka ondřejovské hvězdárny.

Foto: Archiv Modelové Království Žďár

Jako opravdový. Model železnic a Vysočiny vypadá jako skutečná krajina.

Článek
Praha

Jen tak si zaskákat

Bobová dráha na pražském Proseku otevřela v druhé polovině dubna Lanový park, do něhož zve dospělé i dětské návštěvníky každý víkend a ve dnech státních svátků. Kromě dovádění v parku je dospělým i dětem v areálu Bobové dráhy nově k dispozici také velká trampolína. Neposedné děti skákání na dlouhou chvíli zabaví a nakonec i příjemně unaví. Více o Lanovém parku najdete zde.

Výroba kostýmů v muzeu

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur zve děti společně s rodiči, aby si sem v sobotu od 14:00 přišli vyrobit věrohodný indiánský kostým. Každý tak může přiložit ruku k dílu v přípravách letošní Muzejní noci, která se uskuteční začátkem června. Co byste si měli přinést z domova a co naopak zajistí muzeum, se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Hurá do hvězdárny

Od pátku až do neděle proběhnou dny otevřených dveří v Astronomickém ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. Všechny tři dny sem návštěvníci mají možnost zavítat mezi 9:00 a 17:00. Akce je vhodná pro laiky i rodiny s dětmi. Nejmenší účastníky akce čeká dokonce speciální program, všichni hosté se mohou těšit na drobné občerstvení. Více o akci se dočtete zde.

Večerníček na zámku

Dětmi milovaná postava Večerníčka letos slaví 50 let. V sobotu od 11:00 do 17:00 se některé večerníčkové příběhy připomenou návštěvníkům zámku Loučeň. Akce nazvaná Večerníčkův den zve dospělé i děti na setkání se stále populárními postavami, jakými jsou roztomilý Krteček, krásná Maková panenka, vtipná dvojice Křemílek a Vochomůrka nebo jičínský loupežník Rumcajs. Více o akci hledejte zde.

Jihočeský kraj

Tak trochu jiná olympiáda

Odpoledne plné her a soutěží si pro děti na sobotu nachystalo českobudějovické obchodní centrum Géčko. Ve zdejším dětském koutku se děti utkají ve zvláštních disciplínách, jako je nejpomalejší běh nebo plavání na skateboardu. Soutěžní klání proběhne mezi 14:00 a 16:00. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Pro malé dobrodruhy

Jestli se vaše děti rády bojí, jistě je nadchne expozice Muzea strašidel v Plzni. To má otevřeno denně od 10:00 do 18:00. Samotné umístění muzea do sklepních prostor starobylého domu nahání husí kůži. Tajuplná výstava nadpřirozených bytostí je jako přesun z reality do pohádky. Nebo hororu? Více o muzeu čtěte zde.

Karlovarský kraj

Noční mystifikace na Haeunštejně

V areálu hradu Haeunštejn se návštěvníkům v sobotu večer představí zdejší vojenská garda, která bude předstírat opravdový souboj na život a na smrt. Do labyrintu zvláštních příběhů turisty zavede také průvodce. Jen těžko se z tajuplné atmosféry půjde vymotat, obzvláště pak po setmění a při procházce lesem. Na hrad můžete dorazit ještě za světla, začátek nočních prohlídek je ale až ve 20:30. Více se dočtete zde.

Ústecký kraj

Potrhlý Michal cestuje dál

Veselý Michal z Kouzelné školy nadále putuje po Česku. Tuto sobotu potěší děti od 10:30 v děčínském Kině Sněžník a od 15:00 v Kině Máj v nedalekých Litoměřicích. Michalův nabitý cestovní program si můžete prohlédnout zde.

Zaostřeno na lišku

V sobotu plánuje zoologická zahrada v Ústí nad Labem uskutečnit 9. ročník soutěže pojmenované Po liščí stopě. Na děti budou v areálu zoo čekat nejrůznější úkoly. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Tradiční pouťové veselí

Ve městě Desná se jako každý rok koná i letos šest týdnů po Velikonocích pouť. Děti se tu budou moci vyřádit od pátku až do neděle. Oba víkendové dny vyjde vstupné na 100 korun, v pátek je snížené. Více informací hledejte zde.

Jedinečná prohlídková trasa

Tam, kam veřejnost normálně nesmí, zavedou turisty o víkendu průvodci na zámku Lemberk. V průběhu obou víkendových dní se tu uskuteční speciální prohlídky, v rámci nichž si návštěvníci budou moci projít půdní prostory i domek nočního hlídače. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Interaktivní zámecké prohlídky

Také zámek Karlova Koruna se zapojil do zábavného projektu Otevřte 13. komnatu. V něm jde především o luštění hádanek a přicházení na kloub tajemstvím, které se ukrývají v různých českých hradech a zámcích. Zámkem Karlova Koruna bude tento víkend provádět vtipálek, hrabě Oktavián. Oba dny vyrazí na první prohlídku už v 9:30. Více o vstupném a časech prohlídek naleznete zde.

Pardubický kraj

Velkolepý pouťový program

V Letohradu se koná 300. Kopečková pouť. Na ní mohou účastníci v sobotu vidět ve 21:30 slavnostní ohňostroj v zámeckém parku poté, co přes den zhlédnou lidová řemesla nebo navštíví otevřené Muzeum Járy Cimrmana. Nebude chybět ani tvořivá zábava pro děti. Kompletní program pročtěte zde.

Vysočina

Ráj pro všechny kluky

Žďár nad Sázavou láká tatínky a jejich syny na velký a realistický model Vysočiny, po němž kličkují mašinky. Každý víkend si ho mohou přijít prohlédnout do Modelového Království Žďár od 10:00 do 17:00. Veškeré informace naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Divadélka pro nejmenší

Nedělní dopoledne bude v brněnském Loutkovém divadle Radost patřit těm úplně nejmladším divákům. Na programu je totiž od 10:00 představení Broučci. V hlavních rolích vystoupí jak jinak než Brouček a Beruška. Více už ale prozradí až samotné loutkové představení. Program divadla naleznete zde.

Olomoucký kraj

Hasičská technika na zámku

Jestli se váš syn touží stát hasičem, určitě uvítá menší exkurzi do hloubi tohoto povolání. Ta se nabízí v sobotu v areálu zámku Tovačov, který se zaplní profesionálními hasiči, jejich vozy i technikou. Akce nese příhodný název Železný hasič.

Zlínský kraj

Zahájení lázeňské sezóny

Výletně-vzdělávací program si můžete s dětmi tento víkend naplánovat v Luhačovicích. Tam proběhne od pátku až do neděle Otevírání pramenů spojené s pobytem v přírodě i historickou osvětou. Dozvíte se více o historii těchto známých lázní, v sobotu budou zdarma přístupné zdejší sakrální památky. Vše o několikadenním programu najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Za kovářským uměním

Tajuplný hrad Hukvaldy je otevřen návštěvníkům oba víkendové dny od 9:00 do 18:00. Tuto sobotu se tu navíc chystá zahájení kovářské sezóny, která ukáže talent studentů střední odborné školy kovářské ve Frýdku-Místku. Více informací o akcích hradu čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám