Hlavní obsah

Muzeum rekordů vystavuje uniformy z jedinečné sbírky stejnokrojů

Novinky, ČTK, Klára Fischleinová

Dvě uniformy z unikátní sbírky 505 lesnických a mysliveckých stejnokrojů brněnského podnikatele Jaroslava Pospíšila se do konce letošní turistické sezóny staly novými exponáty pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit.

Foto: ČTK

Jaroslav Pospíšil zvedající klobouk od uniformy automobilového závodníka Karla Lopraise.

Článek

Sbírka uniforem byla v roce 2010 zapsána do České knihy rekordů a představuje stovky exemplářů ze 40 zemí světa. Nejstarší uniforma expozice pochází z roku 1790.

Sbírka Jaroslava Pospíšila vzniká od roku 1989. „Tehdy jsem většinu stejnokrojů našel ve zdevastovaném stavu na zámku Hluboká. Zrenovoval jsem je, aby se daly vystavovat,“ popisuje Pospíšil.

Výrobou lesnických stejnokrojů, ale i oblečení a doplňků pro pracovníky v rybářství a ochraně životního prostředí se zabývá i jeho rodinná firma. Část sbírky představují uniformy zhotovené pro výjimečné osobnosti.

Mezi unikátní kousky šité na míru známým tvářím patří například prezidentská lesnická uniforma nebo uniforma závodníka Karla Lopraise, se kterou vyhrál závody Rallye Dakar. V loňském roce byly některé obleky vystaveny na hradě Veveří, kde si návštěvníci mohli prohlédnout třeba osobní uniformu Josefa Wágnera, zakladatele královédvorského Safari.

TIP: V pátek 7. června a v sobotu 8. června se koná 23. ročník festivalu Pelhřimov — město rekordů. Účastníci se mohou těšit na králičí dostihy, šaty z rybích šupin, obří model stíhačky nebo velké vzduchové dělo.

Kdy a za kolik do Muzea rekordů a kuriozit

Otevřeno je denně (včetně svátků) od 9:00 do 17:00, a to celoročně. Poslední prohlídka začíná v 16:30.

Děti do šesti let mají vstup zdarma, plné vstupné vychází na 120 korun. Rodinné vstupné stojí 300 korun. Tyto ceny platí v případě návštěvy Muzea rekordů a kuriozit včetně expozice Zlaté české ručičky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám