Hlavní obsah

Na britském pobřeží můžete narazit na King Konga i Harryho Pottera

Novinky, Klára Fischleinová

Kousek od moře u britského Weston-Super-Mare zakotvil letošní ročník Festivalu písečných soch. Jsou zde k vidění nezapomenutelné filmové postavy, které dokonale naplňují aktuální téma - Hollywood z písku. Díla předních světových sochařů tu jsou k vidění od konce března.

Foto: Profimedia.cz

Postavy z filmových dílů Harryho Pottera jsou jedním z velkých taháků letošního Festivalu písečných soch.

Článek

Na pláži u Weston-Super-Mare v anglickém hrabství Somerset vznikaly od druhé poloviny března sochy z neuvěřitelných 4000 tun zlatavého písku. Pracovalo na nich 20 uznávaných umělců, kteří v rámci letošního festivalového tématu vytvořili světoznámé hvězdy i oblíbené filmové postavy.

Foto: Profimedia.cz

Každý, kdo viděl alespoň jeden díl Pirátů z Karibiku, dobře ví, o kterou postavu se jedná.

Organizátoři festivalu vyvracejí spekulace o tom, že by do písku bylo přidané lepidlo nebo jakákoliv hmota, která by nepřirozeně napomáhala tomu, aby sochy lépe držely. Prý jsou vážně jen z písku a vody a celé kouzlo tkví ve správném poměru a zacházení.

Foto: Profimedia.cz

Němá postava King Konga budí respekt, i když ji tvoří pouze tuny písku.

V nadživotní velikosti tu návštěvníci mohou obdivovat například děsivou hlavu zlostného žraloka z filmu Čelisti, herce Roberta De Nira nebo naopak zmenšeného King Konga. Pánské návštěvníky jistě zaujme i mistr Yoda z Hvězdných válek, dámy nejspíš křehký půvab písečné Marilyn Monroe.

Foto: Profimedia.cz

Kdo by to byl řekl, že Marilyn bude krásná i z monotónní hmoty, jakou je písek.

V minulých letech byl festival na téma džungle, oceán, světadíly nebo pohádky. Letos zobrazuje zcela evidentně současnou i minulou tvář filmového Hollywoodu. Turisté sem mohou zavítat až do konce září.

Zajímavost

Na „tesání“ písečných soch se podíleli umělci jako Pedro Mira, který z písku zhmotnil například hereckou legendu Audrey Hepburn nebo Niall Magee, jehož šikovné ruce vdechly skoro až život postavám z filmového zpracování Harryho Pottera. Svým dílem přispěl také Radovan Živný s písečným Glumem z trilogie Pána prstenů.

Za plné vstupné zaplatí 3,5 libry (zhruba 106 korun), za dětské 2 libry (asi 60 korun). Rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti stojí 10 liber (přibližně 303 korun). Děti do tří let mají vstup zdarma. Expozice je otevřená denně od 11:00 do 17:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám