Hlavní obsah

Dovolená za mřížemi: přespání ve vězeňské cele je moderní

Novinky, Klára Fischleinová

Jestli toužíte po nezapomenutelných zážitcích a baví vás poznávat historii míst, na která vyrážíte, možná vás zaujme jeden z neotřelých cestovních cílů. Kousek smutných dějin různých států se skrývá za zdmi bývalých věznic. Právě ty otevírají své brány turistům buď jako muzea, nebo ubytovny.

Foto: Profimedia.cz

Některé pokoje slovinského hostelu jsou podobně strohé, jako bývaly vězeňské cely.

Článek

Otrlejší cestovatelé si obvykle libují v extrémních zážitcích a chtějí vyzkoušet vše, co jim daná lokalita nabízí. Ať už jde o nechutné gastronomické speciality či nebezpečné výlety. Soustředěné posluchače si ale jistě získá i vyprávění vzpomínek z cest po bývalých věznicích. Nahlédněte do odvrácené tváře světových dějin.

Bizarní hostel ve Slovinsku

Bývalá věznice ve slovinském městě Lublaň byla přeměněna na ubytovací zařízení už před deseti lety. Na této transformaci se podílela řada umělců, jejichž zásah je tu znát dodnes. Z původně trochu kontroverzní myšlenky se stal trend. Hostel Celica je doporučován řadou cestovatelských serverů i cestovními kancelářemi.

Foto: Profimedia.cz

Bez zamřížovaných oken by simulace vězeňského prostředí nebyla dokonalá.

Přestože mříže místo dveří a za okny velmi autenticky připomínají společně se strohým nábytkem původní účel zdejších prostor, v hostelu Celica se můžete i příjemně odreagovat. Zbožní hosté se mohou jít pomodlit do některého z výklenků v prvním patře. Ti, kteří dávají přednost zábavě, se mohou těšit na některý z pravidelných koncertů nebo na některou z mezinárodních uměleckých výstav, na čtení poezie či tvořivé dílny. Jak se žije vězňům za kovovými mřížemi si můžete přijet vyzkoušet do jednoho z 20 pokojů.

TIP: Za přespání ve dvojlůžkové cele zaplatí v hostelu Celica jeden nocležník od 25 do 32 eur (zhruba 647 až 828 korun). Ceny se mění podle sezóny. Nejlevnější je ubytování od začátku listopadu do konce března, nejdražší naopak od června do konce srpna.

Kilmainham Gaol: věznice irských hrdinů

Pokud netoužíte vyloženě po přespání v ponurých prostorách bývalých vězeňských cel, po celém světě je bezpočet věznic, které můžete navštívit alespoň v rámci výletu. Jednou takovou je Kilmainham Gaol stojící asi 3,5 kilometru od centra Dublinu. Pro Irsko má zde vzniklé muzeum velký význam, protože tu trpěla spousta představitelů boje za nezávislost. Mezi nimi tu byl vězněn i bývalý irský prezident Éamon de Valera.

Foto: Profimedia.cz

Přibližně hodinová prohlídka nechá turisty pocítit chlad a nevlídné prostředí dublinské bývalé věznice.

V prostorách věznice, kde na návštěvníky výrazně dýchne pochmurná atmosféra minulosti, se natáčela například komedie Loupež po italsku nebo film Ve jménu Otce. Zamřížované pavlače přede dveřmi stísněných cel i temné kamenné chodby jsou pro většinu turistů silným zážitkem.

TIP: Věznice je otevřena celoročně. Od dubna do září denně v časech 9.30 až 18.00. Od října do března jsou prostory věznice přístupné pondělí až sobota mezi 9.30 a 17.30, v neděli od 10.00 do 18.00. Poslední prohlídka začíná vždy hodinu před koncem otvírací doby. Plné vstupné vyjde návštěvníka na 6 eur (155 korun), dětské a studentské na 2 eura (52 korun), rodinné pak vychází na 14 eur (362 korun).

Peklo na Ďábelském ostrově

O věznicích na Ďábelském ostrově spadajícím pod Francouzskou Guyanu se dodnes vyprávějí hrůzu nahánějící legendy. Území fungovalo jako trestanecká kolonie od dob Napoleona až do poloviny 20. století. Mučení a hlad tu byly každodenní rutinou. Zdejším terorem prošly desítky tisíc vězňů, jejichž mrtvá těla skončila v čelistech žraloků. Ti podle jedné z legend číhali u pobřeží pokaždé, když se ozval umíráček.

Foto: Profimedia.cz

Dříve obávanou věznici, odkud se málokdo vrátil zpět, postupně pohlcuje příroda.

Dnes začíná zdi věznic pohlcovat džungle. Vzniklo tu temné prostředí opředené tragickými a ne tak vzdálenými dějinami. Toto místo nepatří k příliš turisticky frekventovaným. O to nerušeněji a hlouběji mohou dobrodruzi a cestovatelé toto dříve prokleté místo poznávat.

TIP: Ďábelský ostrov je skvělým místem na pozorování exotických živočichů. Běžně tu potkáte líné želvy i hbité opice. Zdejší oblíbenou činností je také rybolov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám