Hlavní obsah

Patnáct let zavřená Liberecká výšina znovu otevírá brány návštěvníkům

Novinky, Klára Fischleinová

Vyhlídka spojená s restaurací, stavba připomínající středověký hrad – to je Liberecká výšina umístěná v lesích za městem Liberec. Budově z počátku 20. století vdechla znovu život rozsáhlá rekonstrukce. Obnovena je restaurace, vodní příkop i zapomenuté jezírko. Vše čeká na nové návštěvníky už tuto sobotu.

Foto: Bořivoj Černý / MAFRA, Profimedia.cz

Budova Liberecké výšiny prošla rozsáhlou rekonstrukcí za desítky miliónů korun. Návštěvníkům ale díky tomu nabídne příjemnější výletní zážitky.

Článek

Liberecká výšina chátrala zhruba od poloviny 90. let. Rekonstrukce, která obnovila její funkci a znovu odkryla i svéráznou tvář stavby, se vyšplhala na 63 miliónů korun, z nichž 38 miliónů pokryla dotace od Evropské unie. Budovu Liberecké výšiny, rozšířenou o malý hotýlek s ubytováním asi pro 14 hostů, najdou výletníci v lesích nad Lidovými sady u Liberce.

Už v sobotu 2. února se bude možné přijít podívat na okolí z 25 metrů vysoké vyhlídky nebo se po výšlapu na kopec posilnit v místní restauraci. Ta rozšířila svoji kapacitu z původních 35 na přibližně 100 míst. K budově připomínající středověký hrad přiléhá umělý vodní příkop, most i obnovené jezírko, které bylo poslední roky schované pod obří skládkou.

Historii stavby sahající až do roku 1901 si tu návštěvníci budou moci prohlédnout na fotografiích i přečíst. Dopravit se sem lze pěšky, v sobotu dokonce speciálním historickým traktorem od konečné tramvaje v Lidových sadech. Na programu bude maškarní ples hraběte Drákuly, zabijačkové hody i šermířská vystoupení. Nejmenší návštěvníky čeká od 16:00 dětský karneval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám