Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Reje masek, kreativní dílny i zimní koulovačky

Novinky, Klára Fischleinová

Začíná období masopustů a soutěží o nejlepší masku. Kdo ale převlékání a průvodům neholduje, může vyrazit buď na hory a kluziště za zimními sporty, nebo do sálů muzeí a galerií. Tam na víkendové návštěvníky totiž čekají hravé workshopy i úchvatné expozice.

Foto: Profimedia.cz

Masopustní průvody budou už tento víkend v plném proudu.

Článek
Praha

Nekonečná fantazie

Popustit uzdu fantazii mohou, respektive spíš musí, velcí i malí účastníci workshopu Nekonečný příběh. Ten přichystala pražská Galerie Gud, která je galerií pro děti. Ty tady umění mohou vnímat všemi smysly a dokonce ho vlastními nápady také dotvářet. Expozice pracují s teorií, že když se dítě setká s uměním už v raném věku, bude se o něj zajímat i v dospělosti. Více o galerii a víkendovém workshopu najdete zde.

Hlubočepský masopustní zástup masek

Kdo se chce zúčastnit velkého masopustního průvodu, ať dorazí v sobotu před 13.30 na nádraží v Praze-Hlubočepech. Obzvlášť vítaní budou ti, kteří si s sebou přinesou řehtačky, bubínky a další hudební nástroje. V průvodu bude pořádně veselo, kromě hraní se bude i zpívat. V průvodu půjdou například masky medvědů, kominíků, šašků i čertů.

Středočeský kraj

Sobota plná kouzel

Každého malého kouzelníka potěší tento víkend návštěva Hry kouzel a magie v líbeznickém Divadle kouzel. Hlavní hvězdou bude jak jinak než iluzionista Pavel Kožíšek. Představení plné překvapení a zážitků začne ve 14:00. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Soutěž o nejvtipnější masku

Masopust nemine tuto sobotu ani rybníky vyhlášenou oblast Třeboňska. Účastníci se mohou těšit na dvouhodinový průvod za zvuků dechovky a rodiče s dětmi také na následné zapojení do soutěže o nejvtipnější masopustní masku. Bližší informace najdete zde.

Oslava vysvědčení na Hřišti BezBot

Se spacákem, karimatkou a pyžámkem mohou malí dobrodruzi z pátka na sobotu nocovat v prostorách oblíbeného českobudějovického Hřiště BezBot. Akci pro ně organizátoři připravili jako odměnu za pololetní vysvědčení. Nejde totiž zdaleka jen o přespání. Večer si děti užijí maškarní rej, společně povečeří a ráno před vyzvednutím i posnídají. Více o programu akce čtěte zde.

Plzeňský kraj

Velkolepá koulovačka na Špičáku

Tento víkend bude program v lyžařském areálu Ski Špičák ve znamení soutěží a atrakcí pro děti i jejich rodiče. Vyzkoušet si tu rodiny mohou třeba koulomet, což je velký prak, jehož střelivem jsou sněhové koule, dále se bude běhat na tandemových lyžích nebo hrát obří mikádo. Na posilněnou se tu bude rozdávat horká čokoláda i čaj, odpočívat bude možné v relaxační zóně na lehátkách. Více informací o víkendovém dovádění na Špičáku najdete zde.

Karlovarský kraj

Zabijačkový masopust

Chodov v okrese Sokolov pořádá v neděli bohatý masopustní program pro celou rodinu. Kromě reje masek, soutěží a her tu proběhne také zabijačka. O hladu tedy účastníci rozhodně nezůstanou.

Ústecký kraj

Prázdninová diskotéka na ledě

Odměnou za pololetní vysvědčení může být i zábavná diskotéka na ledě v rámci pátečního prázdninového bruslení, které bude doplněno i občerstvením. Akci pořádá Chomutovský zimní stadion od 16:00 do 18:00. Informace o ceně vstupného a adrese stadionu čtěte zde.

Liberecký kraj

Maškarní párty v Babylonu

Divoký program v maskách si připravilo na neděli Centrum Babylon v Liberci. Těšit se děti můžou na taneční rej masek, malování na obličej, výtvarné dílny i klaunské vystoupení. Po nedělním obědě tedy hurá do víru Babylonu. Akce potrvá od 15:00 do 17:00. Více informací naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Atrakce pro malé dějepisáře

Jestli vaše školáky baví hodiny historie, přijdou si na své i na výstavě keramických unikátů v muzeu v Hradci Králové. Ta je otevřena teprve druhý týden. Čerstvou expozici lze navštívit i o víkendu mezi 9:00 a 17:00. K vidění tady jsou díla pravěkých hrnčířů. Jedním z nich je například figurka prasete, která toto zvíře, jak ho známe dnes, připomíná jen vzdáleně. Podrobnější informace o výstavě najdete zde.

Pardubický kraj

Všude samé loutky

Už jen poslední dva víkendy můžete své ratolesti vzít do světa pohádkových loutek Gabriely Podroužkové ve Vysokém Mýtě. Mezi přibližně osmdesáti loutkami uvidí vodníky, čarodějnice, princezny a další pohádkové bytosti. Více o výstavě najdete zde.

Vysočina

Čtyřlístkové dobrodružství

Kina v Jihlavě a Žďáru nad Sázavou si připravila na tento víkend odpočinkový program pro celou rodinu. Čtyřlístkoví hrdinové – Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík totiž účinkují ve filmu Čtyřlístek ve službách krále. Ten nadchne jak děti, tak i dospělé, kteří na příbězích seriálu Čtyřlístek vyrostli. Více o filmu a promítání čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Poslední víkend s hračkami ze skříně

Jihomoravské muzeum ve Znojmě přichystalo už loni v prosinci zajímavou výstavu s názvem Hračky ze skříně. Panenky, kočárky, plyšoví medvídci, ale i hračky ze dřeva jako figurky zvířat, pohybliví panáčci lidí v různých profesích a další exponáty připomínají přelom 19. a 20. století až po léta šedesátá.

Poslední příležitostí pro návštěvu expozice, která zaujme celou rodinu, je právě tento víkend. Více informací naleznete zde.

Tip pro vášnivé bruslaře

Milovníci klouzání po ledě se mohou i tento víkend vyřádit na znojemském kluzišti. Otevřeno je tu denně od 9:00 do 20:00 a víkendová bruslařská vstupenka stojí pouze 10 korun.

Olomoucký kraj

Děti k nepoznání

V přerovském Městském domě v Kratochvílově ulici se v neděli od 14:00 koná Dětský karneval. Kdo nemá masku, ať začne rychle přemýšlet nad originálním převlekem. Konkurence tady totiž bude veliká. Bude hrát hudba a zábavu rozproudí také soutěže. Vítáni jsou princové, čerti i další pohádkové bytosti.

Zlínský kraj

Tradiční hračky dnešním dětem

Unikátní sbírku starých hraček rodiny malířky Marie Fischerové-Kvěchové představí poprvé výstava, která bude zahájena sobotní vernisáží v Muzeu luhačovického Zálesí a ponese název Hračky ze staré půdy. Děti si tu s rodiči budou moci prohlédnout staré lidové hračky, které dnes v obchodech nevídají. Více informací o akci naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Ostravské malování na dětské obličeje

Celých 120 minut bude v ostravském Jojo parku probíhat malování s Livií. Od 16:00 do 18:00 se tu děti můžou nechat ozdobit barvami na obličej a proměnit se tak třeba v nejoblíbenější zvířátko. Podrobnější program Jojo parku čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám