Hlavní obsah

Na běžkaře čeká v Krkonoších pět set kilometrů upravených stop

Novinky, Dáša Palátková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonoše jsou protkány sítí více než pěti set kilometrů vyznačených běžeckých lyžařských stop, které jsou s ohledem na sněhové a povětrnostní podmínky upravovány jak pro klasiku, tak i pro volný styl. Některé denně, jiné průběžně.

Foto: Dáša Palátková

Většina tratí se nachází v otevřeném terénu, malá část probíhá lesem, proto se lyžařům otvírají krásné výhledy na Krkonoše a Jizerské hory, ale i výhledy do vnitrozemí na Zvičinu, Kumburk, Tábor, Kozákov a Ještěd.

Článek

V okolí krkonošských sjezdových skiareálů jsou vynikající podmínky pro lyžařskou turistiku. Navíc tu v řadě míst můžete lehce překonat výškový rozdíl jízdou na lanovce. Dostanete se do hřebenových partií a zde už jenom nastoupíte do tratí. Pokud jsou dobré sněhové podmínky i v krkonošském podhůří, budete mít připraveny lyžařské stopy i ve Studenci, kolem Jilemnice, Hostinného, Vrchlabí, Lánova, Poniklé, Martinic a Trutnova.

V Jilemnici a okolí se za příznivých a dostatečných sněhových podmínek upravují okruhy, které začínají v areálu Hraběnka. Trasa 1 „Buď fit“ je dlouhá 12,5 km, vede do prostoru Kozince.

Foto: Profimedia.cz

Trasa 2 „Jilemnická 50“ měří 25 km a vede směrem do Mříčné, Kruhu a Roztok. V Martinicích je vedena trasa na vrch Hůra. Nabízí pěkný panoramatický rozhled na Krkonoše, Tábor, Kozákov, Ještěd. V okolí Studence jsou tratě rozděleny do dvou okruhů.

První vede v okolí vrchu Strážník po pravé (severovýchodní) straně silnice a prochází ve směru od obce Horka na Vrchlabí. Má náročný profil, na jeho větší části jsou závodní tratě.

Druhý okruh, na severozápadní straně obce, má profil mírnější, nejsou zde náročné sjezdy ani stoupání. Většina tratí se nachází v otevřeném terénu, malá část probíhá lesem, proto se lyžařům otvírají krásné výhledy na Krkonoše a Jizerské hory, ale i výhledy do vnitrozemí na Zvičinu, Kumburk, Tábor, Kozákov a Ještěd.

Foto: Dáša Palátková

V okolí Vysokého nad Jizerou jsou upravovány standardní běžecké tratě např. na Štěpánku (Vysoké-Vystrkov) a část napojení trati na Planýrku. Z nich je možné napojit se na další trasy v okolí Štěpánky, případně na Jizerskou magistrálu.

I letos bude upravována trasa „Turistická desítka“. Vede k nové rozhledně „U borovice“, na Chlum a až nakonec hřebenu nad Přívlaku. Zpět do výchozího místa u divadla Krakonoš, asi sto metrů od náměstí ve Vysokém. Další udržovanou je „Vysocká osmička“, která částečně kopíruje závodní tratě. Její profil je podstatně lehčí než u závodních tratí.

V lyžařském běžeckém ráji pod Černou horou (1299 m n. m.) udržují běžecké tratě v obcích Rudník, Bolkov, Janovice, Fořt, Javorník, Čistá, Černý Důl a Janské Lázně.

Lze je kombinovat s tratěmi lyžařského oddílu Hostinné. Vedou obcemi Prosečné, Lánov, Čermná a Pilníkov.

Udržovaná trasa nazvaná Horní Polabí vede po staré zemské stezce tzv. Příčnici a na obě strany se napojuje na řadu vesnic (obě Olešnice, obě Kalné, Kl. Lhota, Kunčice, Čistá u H., D. Branná a další).

Klasická bílá stopa

Upravované tratě pro milovníky klasické bílé stopy v žacléřských osadách Bobr a Černá Voda jsou nenáročné, vysloveně relaxační okruhy, které na sebe vzájemně navazují a dají se snadno propojit.

Jeden z možných nástupů je pod Žacléřským hřbetem zvaným Polák u TirBaru ve výšce 645 m n. m. Stopa vede k severu a mírně klesá až ke státní hranici s Polskem 600 m n. m. Po pravé straně směrem k východu se rozkládá osada Bobr, založená Kryštofem z Gendorfu v roce 1565.

Vám, kteří si rádi kondičně zaběháte klasickou technikou ve stopě anebo zabruslíte na manšestru, určitě doporučujeme denně upravované lyžařské stopy a tratě ve Vrchlabí v areálu Vejsplachy, které jsou jako jedny z mála v ČR osvětlené. Nastoupit do nich můžete třeba u rybníka Kačák, kde se dá zaparkovat automobil.

V areálu jsou tratě závodní i pro rekreační sport. Průběžně je upravováno „kolo“ směrem na Dolní a Horní Brannou. Tratě navazují na velký okruh přes Valteřice směrem na Kněžice a zpět do Vrchlabí.

Podrobnější informace získáte na webové adrese: www.krkonose.eu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám