Hlavní obsah

Turisté mohou opět na Nový rok zdolat ostravskou haldu Ema

Právo, Denisa Telaříková

Turisté se dočkali. Nejenže je část památkově chráněné ostravské haldy Ema, kde platil rok zákaz vstupu, od letošního podzimu opět přístupná, navíc po roční pauze opět mohou na Nový rok zdolat Emin vrchol.

Foto: Jan Král

Novoroční výstupy na vrchol ostravské haldy Ema jsou mezi lidmi oblíbené. Po Česku se tato tradice již rozkřikla, a proto přijíždějí turisté z různých koutů země.

Článek

Klub českých turistů znovu pořádá tradiční novoroční výstup na tento odval, který se tyčí nad centrem Ostravy. Letos 1. ledna jej totiž museli zrušit, na haldu se nesmělo kvůli vyvěrajícím plynům z podzemí. Hluboko uvnitř haldy totiž stále hoří, cože se projevuje tak, že z ní vystupují páry zapáchající sírou.

Čekalo se na šetření Báňského úřadu. Na konci letošního léta vstup úřad k velké radosti všech milovníků haldy Emy opět povolil. Nemůže se jen do části, která hoří.

Ostravská zvláštnost

„Měl jsem opravdu velkou radost. Ema se mi vryla pod kůži. Poprvé mě sem vzali na Štědrý den v roce 2004 synové a tak se mi tam zalíbilo, že tuto ostravskou zvláštnost propaguji, kde se dá,“ svěřil se Právu osmašedesátiletý Herbert Schenker z Klubu českých turistů, jemuž jeho kolegové neřeknou jinak než ředitel haldy Ema.

„Jsem rád, že po roční pauze se opět 1. ledna sejdeme nahoře. Každý, kdo se výstupu zúčastní na Nový rok mezi 9. a 13. hodinou, dostane pamětní list. Každého stého účastníka pak čeká malé překvapení. Odměníme také nejmladšího účastníka výstupu. Rekordmanem v této kategorii je miminko staré 46 dnů,“ popisoval Schenker.

Připomněl, že každý může zdolat vrchol, kudy chce, avšak oni doporučují, aby lidé Emu zdolali od zoologické zahrady. „My na ně budeme čekat na viditelném místě zhruba 150 metrů pod vrcholem, kde tolik nefouká, u tabule naučné stezky, kam se ještě smí.

Kromě pamětního listu budou letos k mání růžové turistické odznaky s nápisem Halda Ema - ostravský Mount Everest. Za dvacet korun si však mohou koupit také nalepovací odznáček s čtyřlístkem, jehož koupí podpoří budování tras pro vozíčkáře,“ upozornil ještě Schenker.

Poslední výstup byl na podzim

Naposledy se turisté na haldu Ema vydali letos na podzim. Akce se zúčastnilo 128 lidí. „Novoroční výstupy jsou však ještě mnohem oblíbenější. Vloni na Emu 1. ledna přišlo 600 lidí. Přijeli z různých koutů České republiky, například až z Chebu. Dorazili však turisté i z východního Slovenska,“ zavzpomínal s tím, že letošní chybějící ročník novoročního výstupu byl pro něj velkým zklamáním.

„Nechal jsem proto vyrobit i smutné odznaky v černé barvě hlásající Halda Ema nepřístupná. Sběratelé mi mohli utrhnout ruce,“ usmíval se Schenker.

Ostravský odval zvaný Ema vznikl patrně již před rokem 1920. Nasypáván byl bez přestávky až do roku 1960. Celkově se v útrobách haldy skrývá na 28 miliónů kubíků vytěžené hlušiny z okolních dolů. Ema však není nejvyšší vrchol Ostravy, ten se nachází v Krásném Poli.

Reklama

Související témata:

Související články

Ostrava ukazuje intimní portrét Jana Zrzavého

Nenavštívit v těchto dnech Dům umění v Ostravě je pro milovníky obrazů Jana Zrzavého něco nepředstavitelného. Jeden z nejznámějších českých autorů se do...

Výběr článků

Načítám