Hlavní obsah

Návštěvníci Šumavy mají opět šanci vidět Krále lesa

Právo, ch

I letos budou mít milovníci lesa v pozorovací obůrce na Srní příležitost obdivovat nejkrásnější jelení parohy na Šumavě. První prohlídka bude už 26. prosince. Loni měl Král lesa, jak jelenovi s nejsilnějšími parohy na Šumavě lesníci přezdívají, dvacet výsad. Letos už jich má dvaadvacet.

Foto: Pavel Pechoušek

Král lesa v srnské obůrce.

Článek

Když na začátku letošního roku parohy shodil, vážily, jak uvedl vedoucí územního pracoviště Správy NP a CHKO Šumava na Srní Jiří Kec, něco okolo sedmi kilogramů. Měly dvacet výsad, krásně tvarovanou a rozložitou korunu, i když trochu otlučenou kvůli souboji s německým jelenem, se kterým bojoval o přízeň laní v oblasti Rokyteckých slatí.

„Krále jsem viděl už letos během léta. Letos mají jeho parohy ještě o dvě výsady navíc. Je z něj dvaadvacaterák,“ zdůraznil Kec. Existuje tak reálná naděje, že až kapitální jelen své parohy na jaře shodí a ty získají zlatou medaili, což je pro parohy nejvyšší myslivecké ocenění. Loni mu tato medaile o vlásek unikla.

Foto: Pavel Pechoušek

Jiří Kec se shozeným parožím jeleního Krále lesa.

Mluvčí NPŠ Pavel Pechoušek v této souvislosti připomněl, že letos budou mít lidé možnost prohlédnout si Krále lesa o vánocích. „První krmení plánujeme na 26. prosince. Počítáme s tím, že někteří lidé už budou přesycení cukrovím i sledováním televize a rádi vyrazí na Šumavu. Sraz je ve 13 hodin před hotelem Vydra na Srní. Tedy na stejném místě jako obvykle,“ dodal mluvčí parku.

Zájemci se mohou objednat na emailu jiri.kec@npsumava.cz nebo na telefonu – 731 530 235. Ti co na Srní dorazí, mohou jelenům přinést i něco na zub. Ideální jsou prý jablka, mrkev nebo řepa. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám