Hlavní obsah

Začíná lyžařská sezóna v Krušných horách, Krkonoších i na Šumavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazivé počasí nahrává vlekařům, kteří zasněžují svahy a připravují se na lyžařskou sezónu, kterou řada středisek zahajuje o víkendu. Lanovky a vleky se rozjedou například na Klínovci v Krušných horách, v Krkonoších v Peci pod Sněžkou a Špindlerově Mlýně, na jihu Čech na Lipně a na šumavském Špičáku. Na krkonošské Černé hoře otevřeli sjezdovku Anděl a horní úsek sjezdovky Černohorská již ve čtvrtek.

Článek

Již v pátek zahájili provoz na malém hanku ve Svatém Petru a Horních Mísečkách, sezóna začne také v Deštném a Říčkách v Orlických horách. Na sobotu se předpokládá otevření středisek v Peci pod Sněžkou, kde bude v provozu lyžařský vlek Javor.

Na jihu Čech se od čtvrtka jezdí na Kvildě na Prachaticku, v pátek pustí vleky na rakouské straně Šumavy v lyžařském areálu Hochficht. V sobotu mohou lyžaři přijet do středisek na Zadově a skiareálu Lipno.

V západočeské části Šumavy v pátek otevírají svahy na Špičáku, areály Nad nádražím a Weissova louka. Na Přimdě v Českém lese sezónu zahájili již minulý víkend, mimo provoz je zatím areál v Kašperských Horách a sjezdovka v Kocourově nedaleko Klatov.

V Karlovarském kraji se o víkendu rozjedou lanovky v pátek na Klínovci a v sobotu v areálu Boží Dar. Dostatek sněhu pro spuštění vleků je také v Bublavě. Na Ústecku budou od soboty v provozu sjezdovky na Bouřňáku u Teplic, na Jedlové na Děčínsku a v Zadní Telnici. Zasněžování pokračuje v areálu Klíny, tady ale asi otevřou až v příštím týdnu. Rejdice v Jizerských horách budou v provozu v pátek od rána, o víkendu mohou lyžaři vyjet také na Severák, do Desné na Černou Říčku a jednu sjezdovku pustí i Ještěd.

Velká střediska jako Rokytnice a Harrachov sezónu zahájí až příští týden. V Dolní Moravě na Orlickoústecku spustí o víkendu asi 600 metrů sjezdovky v areálu Sněžník, v sobotu se bude jezdit v Červené Vodě. Ještě týden počkají s otevřením v Čenkovicích.

V sobotu by se mělo začít lyžovat v Chotouni u Prahy, v Monínci a na Šibeničním vrchu by dostatek sněhu mohl být příští týden ve středu. I na Vysočině většina areálů počítá s otevřením až příští týden, jedině na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí by mohli vlek pustit již tento, ale rozhodnutí zatím nepadlo.

V Jeseníkách by se první vlek měl rozjet již v pátek v Branné na Šumpersku. V sobotu bude v provozu sjezdovka Večerník v Koutech nad Desnou dlouhá 400 metrů, příští víkend už otevřou celý areál. V Petříkově na Šumpersku se začne jezdit příští pátek. Zhruba sedm až deset centimetrů přírodního sněhu leží na Červenohorském sedle a na Ovčárně. Umělé zasněžování zde nemají a zatím se tu nedá vyjet ani na běžky.

V Beskydech se tento víkend vleky ještě nerozjedou. Výjimkou je areál v Mezivodí, který v neděli otevře sjezdovku dlouhou 400 metrů. V Bílé na Frýdecko-Místecku by chtěli spustit provoz v pondělí na jižní sjezdovce. Pokud počasí vydrží, ve středu by se měla rozjet jižní sjezdovka. Úplné zahájení sezóny zde plánují na 15. prosince, příští týden by večerním lyžováním chtěli začít v Mostech u Jablunkova.

Ve Zlínském kraji zvažují puštění vleků v Karolince na Vsetínsku a ve Stupavě na Slovácku. Kohútka a Troják by mohly otevřít 15. prosince. Horší je to na Pustevnách, kde kvůli slabému mrazu a větru otevřou asi až víkend před Vánocemi.

Ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích se rozjede vlek v sobotu na jedné ze čtyř sjezdovek areálu - sjezdovce Horal. V sobotu i neděli tam budou moci návštěvníci lyžovat zdarma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám