Hlavní obsah

Tipy na prodloužený víkend: Staročeské selské Vánoce, lokše a kapřenky

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Prodloužený víkend voní po cukroví, vánočce a purpuře. Nemusíte sedět doma za pecí, u kachlových kamen bude například vyprávět pohádky hraběnka zámku Děčín. Selské staročeské Vánoce vás v sobotu na Michalově statku zavedou do období našich praprarodičů. Svojanovské Vánoce slibují tradiční i netradiční cukroví, slovenské lokše i kapřenky.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce vás v sobotu na Michalově statku zavedou do období našich praprarodičů.

Článek
Praha

Kluziště na Štvanici

Na pražském ostrově Štvanice je opět v provozu venkovní kluziště v místech, kde stál původně zimní stadión. Otevřeno bude denně od 10:30 do 21:00.

Kluziště má rozměry 15 krát 30 metrů. Za bruslení zaplatí dospělí 50 korun. Děti od čtyř do 14 let platí o víkendech 30 korun, ve všední dny mají vstup zdarma. Otevřena bude také půjčovna bruslí.

Historická tramvaj přiveze Betlémské světlo

V sobotu bude Prahou jezdit historická tramvaj s betlémským světlem. Od 13 do 19 hodin pojede světlo přes stanice Výstaviště, Strossmayerovo náměstí, Náměstí Republiky, Václavské náměstí, Karlovo náměstí, I. P. Pavlova, Náměstí Míru, Flora, Olšanské hřbitovy a další stanice. Zájemci si mohou pro světlo zajít také od 12 do 16 hodin na stánek na pražském Náměstí Míru. Kompletní přehled míst, kam si lze pro Betlémské světlo dojít, je zde. Trasy historických tramvají jsou tady.

Výstava seznámí s historii i budoucností Kyselky

Historii, současný stav i plánovanou budoucnost lázní Kyselka představuje výstava, která je přístupná v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Jmenuje se Hvězdné nebe nad Kyselkou a připravili ji odborníci z Národního památkového ústavu a Muzea Karlovy Vary.

Středočeský kraj

Hrad Karlštejn láká na vánoční prohlídky

Od 25. prosince otevře hrad Karlštejn své brány pro vánoční a novoroční provoz. Připravena je vánoční prohlídka soukromých a reprezentačních komnat císaře Karla IV., speciální prohlídka Vánoční kaple svatého Kříže, svařené víno, jablečný punč a koncert skupiny Chaire. [celá zpráva]

Na zámku Loučeň Česká mše vánoční i živý betlém

Poslední adventní neděli 23. prosince zazní v zámeckém kostele Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Přichystán je i živý betlém a adventní prohlídky vyzdobeným zámkem s dárkem. [celá zpráva]

Jihočeský kraj

Medvědí Vánoce

Až budete držet štědrovečerní půst, můžete se jít podívat na medvědy v hradním příkopě v Českém Krumlově. Od 10 hodin se můžete medvědům přinést pod stromeček pamlsky v podobě ovoce a z mostu pak sledovat, jakou radost z nich mají.

Další podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Návštěvníci Šumavy mají opět šanci vidět Krále lesa

I letos budou mít milovníci lesa v pozorovací obůrce na Srní příležitost obdivovat nejkrásnější jelení parohy na Šumavě. První prohlídka bude už 26. prosince. Loni měl Král lesa, jak jelenovi s nejsilnějšími parohy na Šumavě lesníci přezdívají, dvacet výsad. Letos už jich má dvaadvacet. [celá zpráva]

Karlovarský kraj

Koncert na hradě

V sobotu se můžete podívat na hrad Loket. Otevřený je během zimního období od 9 do 15:30 hodin. Navíc se tu v sobotu koná vánoční koncert Roháčů. Akce začíná v 18 hodin v Rytířském sále. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Pohádkové odpoledne

V sobotu se můžete s rodinou vypravit na pohádku do zámku Děčín. V 15 hodin můžete usednout u roztopených kachlových kamen v bývalé zimní jídelně v jižním křídle zámku, kde bude paní hraběnka číst pohádku O zvědavém vánočním andílkovi. Děti si o přestávce budou moct vyrobit lucerničku a se skauty rozsvítit světlo na glorietu v Růžové zahradě.

V neděli si můžete poslechnout koncert Českých madrigalistů za doprovodu flétny a cembala. Koncert začíná v 18 hodin v zámecké kapli sv. Jiří. Další podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Veselé hradní koledování

Na Štědrý den můžete navštívit hrad Rotštejn u Turnova, kde se bude konat akce s názvem Veselé hradní koledování. Od 13 hodin budete moct pomáhat ustrojit vánoční stromeček pro zvířátka, ochutnat hradní medovinu, houbovník i cukroví. Předpokládaný konec akce je ve 14:30. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Betlémský příběh

V sobotu se můžete přijet na zámek v Potštejně na Rychnovsku. Pro malé i velké budou vypravovat příběh malé holčičky, která pátrá o původu Vánoc, dojde spolu s ostatními až do Betléma. Začátek ochotnického divadla začíná ve 14 a 17 hodin. Navíc si zájemci projdou vánočně vyzdobené zámecké místnosti, nahlédnou pod pokličku českých vánočních tradic. Připraven bude také punč a živý betlém. Dopředu je lepší se registrovat. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Vánoční výstava historických betlémů

Až do 30. prosince se můžete přijít podívat na Vánoční dekorace a neznámé betlémy na Tvrz Orlice v Letohradě. Skvostem pak bude čtyřmetrový betlém se 400 figurkami, který vytvořil rakousko-uherský námořník z České Třebové. Mlsalové ocení soutěž o hodnocení nejlepší vánočky. Další podrobnosti najdete zde.

Svojanovské Vánoce

V sobotu můžete přijít ochutnat vánoční cukroví, vinné klobásy, slovenské lokše, kapřenky a jiné vánoční pochutiny na Svojanov. Od 16 hodin propukne na náměstí akce s názvem Svojanovské Vánoce. Pokud se chcete pochlubit svým pekařským uměním, vezměte sebou na ochutnání vaše delikatesy. Další podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Selské staročeské Vánoce

Vánoční zvyky našich praprarodičů v 17. a 19. století se předvedou o víkendu na Michalově statku u Světlé nad Sázavou. Připraveny jsou ukázky ze selského života, obyčeje, vánoční výzdoba, zimní práce jako je mlácení obilí cepem a výroba dřevěného šindele na rolnické usedlosti. V sobotu vystoupí se svým vánočním programem folklorní soubor Škubánek ze Světlé nad Sázavou. Po oba dny je otevřeno od 10 do 17 hodin. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Krmení zvířat v zoo

Netrpělivé čekání na Ježíška si můžete zkrátit v Zoo Brno. Od 9:30 do 12 hodin budou probíhat v areálu komentovaná krmení u lachtanů, medvědů, opic, lam, velbloudů, surikat, kajmanů a ovcí a koz z Dětské zoo. Brána zoologické zahrady se otevře již v 9 hodin, návštěvníci obdrží plánek s expozicemi a dobou krmení. Zvířata budou krmit převážně jen chovatelé, ale někdy ovšem může dětem přenechat část krmiva, aby si samy zvíře nakrmily. Další podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Vánoční strom pro zvířátka

Po ujídání cukroví, se můžete vydat na hezkou procházku do Zoo Olomouc. V sobotu můžete s dětmi pomoct ozdobit vánoční stromeček pro zvířátka. Program začíná v 9 hodin. Ve stejný den se můžete vydat na večerní prohlídku s průvodcem od 17 a 18:30 hodin. Na Štědrý den bude zoologická zahrada otevřena od 9 do 16 hodin. Jako dárek mají všichni návštěvníci sníženou cenu vstupenek. Další podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Ježíšek si ustlal ve Vizovicích, kde shání cukroví

Zámek i předzámčí ve Vizovicích nabízí krásné výletnické adventní cíle. Malí i velcí mohou nakouknout do Ježíškovy jeskyňky v galerii Mariette, ze zámecké výstavy dýchne nostalgie starých časů. Výstava bude otevřena v přízemí zámku ve výstavních prostorách od 15. do 30. prosince od 14 do 17 hodin. [celá zpráva]

Ve Ski areálu Razula se lyžuje i na Štědrý den

Lyžařská sezóna ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích se o víkendu a Štědrém dnu opět rozjede. „Lyžovat se bude na sjezdovkách Razula a Horal. V týdnu se sice mírně oteplilo, ale sjezdovkám to nijak neublížilo. Jsou ve velmi dobrém stavu i díky tomu, že jsme je v týdnu nezatěžovali provozem a šetřili je právě na sváteční dny. Potěšující je, že o víkendu se má opět ochladit a mělo by také sněžit,“ uvedl šéf Ski areálu Razula Leo Bača.

Otevírací doba lyžování o víkendu bude od 9 do 16 hodin, o Štědrý den pojede vlek jen do 13 hodin. V dalších dnech pak již budou sjezdovky v provozu každý den. Aktuálně je na sjezdovkách Ski areálu Razula kolem 50 cm přírodního i technického sněhu.

Moravskoslezský kraj

Ostravská zoo má nové přírůstky, africké krkavce

V ostravské zoologické zahradě mají nové „ptačí chovance“. V zoo začali chovat nový ptačí druh, krkavce bělokrkého, který pochází z Afriky. Dva mladí samci do zahrady přicestovali z plzeňské zoo. Návštěvníci je zcela jistě nepřehlédnou, jsou nápadní nejen svým vzhledem, ale především svým hlasem. [celá zpráva]

V Ostravě výstava betlémů i Četnické humoresky

V sálech ostravského Moravskoslezského hradu probíhá výstava betlémů a také expozice Četnické humoresky. Na poměrně velké ploše může návštěvník až do 6. ledna zhlédnout asi 70 vystavených betlémů vyrobených v České republice, ale i v cizině. Prezentovány jsou betlémy, které byly vytvořeny z různých materiálů - ze dřeva, keramiky, cínu, papíru či skla. [celá zpráva]

V Ostravském muzeu výstava o Ázerbájdžánu

Země věčného ohně. Tak se nazývá dva roky připravovaná unikátní výstava o historii a krásách Ázerbájdžánu, která se ve středu otevřela veřejnosti v Ostravském muzeu v centru Moravskoslezské metropole. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám