Hlavní obsah

Medvědí rodinka pomáhá lámat návštěvnické rekordy v zoo Brno

Právo, Miroslav Homola

Máma Kamčatka a její dvojčata Kuba a Toby jsou zřejmě největším lákadlem brněnské zoologické zahrady posledních měsíců. Medvíďata se velmi rychle naučila kouskům od své mohutné matky, která je ve svých sedmnácti letech celý život zvyklá na přítomnost lidí a baví návštěvníky například chytáním potravy v letu, prosíkem, kdy si o rybu “řekne“ zdviženou tlapou a podobně.

Medvědi v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Brněnská zahrada nyní chce podle ředitele Martina Hovorky dát postupně celou medvědí rodinu dohromady a následně ji v novém působivém výběhu s vodopádem ještě rozšířit.

„Musíme s tím však velmi opatrně, nejprve kvůli pachům a prvním kontaktům s mláďaty se dostane samec Jelizar do blízkosti Kamčatky a synů Kuby a Tobyho jen přes plot. Pokud vše půjde dobře, tak zábranu postupem času odstraníme. V přírodě však samec obvykle považuje i vlastní mláďata za soky a má tendenci je zabít, nebo vyhnat z vlastního chráněného teritoria. Tento pár však žije celý život prakticky spolu a je v něm dominantní samice a tak by jejich spojení do jedné rodiny mohlo vyjít,“ vysvětlil záměr Hovorka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Medvědi Kuba a Toby s mámou Kamčatkou

Mezi návštěvníky, kterých přišlo v srpnu přes 44 000, což je druhá největší návštěva v tomto měsíci za 15 let, je nejvíce obdivované komentované krmení těchto dravců, kdy mohutný samec dosahuje váhy až 700 kilogramů. Mimochodem obrázky těchto zvířat, která zoo v Brně chová jako jediná v zemi, se objevily i jako ilustrace k „medvědí aféře“ na Břeclavsku, kam se zatoulali zřejmě medvědi hnědí ze Slovenska. Podle odborníků je však taková prezentace jen šířením poplašné zprávy.

„Tyto dva druhy se spolu vůbec nemohou srovnávat. Medvědi, kteří k nám zřejmě doputovali ze Slovenska, mohou mít sto, maximálně 150 kilo a s kamčatským se vůbec nemohou poměřovat. Nesmyslné jsou i mnohé rady, které některé televize prezentují."

Foto: Miroslav Homola, Právo

Medvědi Kuba a Toby s mámou Kamčatkou

„Mačetou by se nikdo takovému medvědovi neubránil, i když ten by s největší pravděpodobností stejně utekl jako první. Nejlepší je obyčejný pepřový sprej,“ radí ředitel Hovorka. Podle něj však medvědi na Moravě brzy zase zmizí.

„Poznají, že zde v této hustě obydlené aglomeraci si své nové teritorium rozhodně nemohou budovat. Pokud je něco nezajede, tak se stejně zase vrátí na Slovensko,“ doplňuje Hovorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám