Hlavní obsah

Tipy na víkend: Den letiště v Letňanech, vinobraní a Pohádkový Jičín

Právo, Novinky, ČTK, Lucie Poštolková, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpověď slibuje na víkend slunečné počasí. Návštěvníci leteckého dne v pražských Letňanech budou mít ideální výhled na akrobatické lety, stejně tak mohou diváci o víkendu sledovat letouny nad Chebem. V Praze si můžete vybírat hned z několika vinobraní, na Moravě oslaví svátky vína ve Znojmě. Na Bruntálsku chystají festival řízků a Jičín zaplavily pohádkové bytosti.

Foto: Profimedia.cz

Na akci Den Letiště v pražských Letňanech se představí také letoun Aero 145.

Článek
Praha

Den Letiště Praha Letňany

V sobotu se budou nad letištěm v Letňanech vzduchem prohánět unikátní letadla v rámci akrobatické show Den letiště. Návštěvníci uvidí světovou leteckou akrobacii v podání Martina Šonky, jediného českého pilota série Red Bull Air Race a Petra Biskupa - mistra světa v letecké akrobacii. Létat budou historická letadla z dvacátých let, ale i letadla z druhé světové války.

Organizátoři slibují, že nebude okamžik, kdy bude nebe v okolí Letňan prázdné. Zároveň se tu koná slet Nebeských Andělů a Setkání sportovních pilotů a letadel LAA. Vstupné je zdarma, areál se otevírá v 10 hodin. Program začíná v 11 hodin. Podrobnější informace najdete zde.

Prahu čekají o víkendu tradiční slavnosti vína a hudby

Na několika místech v Praze si o nadcházejícím víkendu přijdou na své především milovníci kvalitních vín a sladkého burčáku. Tradiční vinobraní se odehraje na Žižkově, na náměstí Míru, na vinici Grébovka a v botanické zahradě. Kromě popíjení vín a ochutnávky nejrůznějších laskomin bude připraven bohatý kulturní a hudební program.

Žižkovské vinobraní začne v pátek slavnostním průvodem, v jehož čele půjde Karel IV. Celé slavnosti se ponesou v historickém duchu. Letošní ročník je zaměřen nejen na víno, ale také na pokrmy, které se k jednotlivým druhům vín hodí. Ve večerním programu se představí kapely Support Lesbiens nebo Visací zámek.

V časech středověkých rytířů a králů se ocitnou všichni, kteří se vypraví v pátek odpoledne na vinobraní na náměstí Míru nebo v sobotu do parku Grébovka. Setkají se se středověkými postavami, řemeslníky i herci. Botanická zahrada zve o víkendu na burčák na stráně Vinice svaté Kláry, jejíž víno se dočkalo už řady prestižních ocenění.

Tendence - veletrh stolování, dekorací a bytového textilu

Od čtvrtka do neděle probíhá v Průmyslovém paláci v areálu Výstaviště Praha Holešovice veletrh Tendence. Představí se zde nejnovější trendy ve stolování, dekoracích i bytovém textilu. Navíc je připravený samostatný blok zaměřený na thajské doplňky, moderní ložnice, světlo a design a dárkové předměty. Otevřeno bude denně od 10 do 18 hodin, v neděli do 16 hodin. Pro obchodní partnery jsou určeny první dva dny veletrhu, pro širokou veřejnost víkendové dny. Více informací naleznete zde.

Rozloučení s létem na Petříně

V sobotu se můžete jít rozloučit s létem na Petřín. Od 10 do 22 hodin se na loukách od stanice lanové dráhy Petřín až po Petřínskou rozhlednu koná multižánrový festival. Hudební stage nabídne vystoupení kapel Chancers, Plexis, Lucie revival či The Linings a dalších. Přestávky vyplní bubeníci hrající na popelnice a odpadkové koše. Přičemž nebude chybět ani degustace moravských vín a burčáku.

Pro děti si organizátoři připravili divadlo, skákadla, malování na obličej, balónkovou dílnu, klauny a další. Občerstvení bude zajištěno. Vstup po celý den zdarma.

S Pražskou 50 se pojede cyklistický závod na Okoř a zpět

V sobotu 15. září startuje již 14. ročník otevřeného závodu Author Pražská 50. Mohou se zúčastnit všichni, kterým bylo v den závodu minimálně patnáct let, horní věková hranice není omezena. Start je pro všechny kategorie v 10 hodin v Bechyňově ulici v Praze-Dejvicích (celý článek).

Na pražském Vítkově vystavují první české sportsmeny

Doby, kdy společnost ještě vnímala sport spíše jako kuriozitu či akrobacii, zas tak vzdálené nejsou. Zbyly po nich dresy, předměty, zachytila je fotografie. Jak se u nás dařilo sportu na přelomu 19. a 20. století, může veřejnost od pátku zkoumat v Národním památníku na Vítkově, na výstavě Sportsmeni v zemích českých (celý článek).

Středočeský kraj

Zámek v Dobříši zve do pohádky, chybět nebude ani Princezna ze mlejna

Pohádkový program v zámeckých komnatách, Princezna ze mlejna, šermíři a sokolníci ve francouzském parku, stánky, degustace vína a kovářské či zámečnické dílny na nádvoří zámku. Na zámku Dobříš se v sobotu 15. září uskuteční dvanáctá Svatováclavská slavnost s názvem Z pohádky do pohádky (celý článek).

Hořovický zámek připravil prohlídky pro náročné návštěvníky

U příležitosti Dnů evropského dědictví připravil zámek v Hořovicích prohlídky pro náročné a vytrvalé návštěvníky. Prohlédnou si nejen všechny tři prohlídkové okruhy, ale také prostory běžně nepřístupné (celý článek).

Jihočeský kraj

V Táboře otevřeli Muzeum čokolády a marcipánu

V historickém centru Tábora otevřeli nové Muzeum čokolády a marcipánu. Je největší svého druhu v Česku a jedno z největších v Evropě. Návštěvníci mohou ochutnávat každodenní degustační menu i se dívat přes sklo přímo pod ruce cukrářů. Vyzkoušet tu můžete speciální pralinky s extrakty bylinek a koření, které prý nikde jinde nejsou k mání. Pro děti je připravená dílna, kde mohou z marcipánu tvarovat třeba pohádkové figurky.

V samotných expozicích muzea, které se rozkládají od sklepa až po půdní prostory, se mohou zájemci dozvědět všechno o historii čokolády. Ve stínu stromů deštěného pralesa je pro ně připraven i pohyblivý model putování kakaového bobu z plantáží až do obchodu s čokoládou. Mezi zajímavé exponáty patří také věž z čokoládového městečka Orion - 20 let stará kulisa ze známé televizní reklamy, nebo třeba čokoládová fontána vyrobená ve sklárnách Bořka Šípka. K vidění jsou dokonalé marcipánové modely historického Tábora a mnoho dalšího.

Trasa na Kleť je určena zdatnějším cyklistům

Pokud se chcete vydat ještě na podzimní výlet na kole, můžete vyzkoušet trasu od kempu u rybníka Podroužek u Netolic, ležícího ve zvlněné krajině v nadmořské výšce 427 m n. m. Historické jádro Netolic, jednoho z nejstarších jihočeských měst, je od roku 1994 vyhlášená městská památková rezervace. Zajímavostí města je Archeopark Na Jánu, první jihočeská archeologická památka (celý článek).

Plzeňský kraj

Nový gurmánský festival Vařečka rytíře Žumbery

Nový gurmánský festival Vařečka rytíře Žumbery vypukne na loukách u kostelíka svatého Jiří v Plzni - Doubravce v sobotu. Na prvním ročníku akce budou vybrané restaurace nabízet speciality přímo pod širým nebem. Veškeré pokrmy budou uvařené podle tradičních českých receptů.

Celodenní akce nabídne dvě gastronomické soutěže. Při první se o přízeň návštěvníků utkají se svým soutěžním pokrmem vybrané restaurace. Na jídelníčku bude například vepřové koleno po farmářsku s cuketovým knedlíkem, krkovička pečená na pivě s majoránkou, vařené hovězí s houbovou omáčkou a další. Každý, kdo si za 50 korun koupí porci jídla, může pak hlasovat o nejlepší pokrm.

V druhé soutěži uvaří kuchaři jedné plzeňské restaurace tři nejlepší originální české recepty vybrané z tipů zaslaných veřejností a porota vybere nejlepší. V pokrmech uvařených podle receptů od lidí se tak objeví například omáčka ze švestkových povidel, srnčí maso, hříbky či dršťky uvařené podle pracného receptu kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.

Karlovarský kraj

Letecký den

Na Letišti Cheb se o víkendu koná Letecký den. Po oba dny je stejný program od 9 do 17 hodin. Kromě desítek druhů letadel z Česka a Německa se představí také modeláři, zájemci mohou využít vyhlídkových letů nebo tandemových seskoků. Od 13 hodin začíná hlavní část programu. Děti do šesti let mají vstup zdarma, dospělí zaplatí 150 Kč, do 18 let je vstup za 80 Kč. Akce se koná za každého počasí. Podrobnější informace najdete zde.

Otevřený kostel sv. Mikuláše

O víkendu se v rámci Dnů evropského kulturního dědictví zpřístupní v Chebu sakristie a presbytář kostela sv. Mikuláše. Od 13 do 16 hodin si mohou zájemci prohlédnout věž kostela. Navíc bude po oba dny vstup na Chebský hrad zdarma.

Ústecký kraj

Vinobraní na zámku v Roudnici

Víno můžete v sobotu degustovat na vinobraní v Roudnici nad Labem. V areálu zdejšího barokního zámku vystoupí Gipsy.cz, UDG, Segment, Clou, Olga Lounová, Šárka Vaňková, Yvonne Přenosilová a další. Pro děti budou připraveny pouťové atrakce, dětské koutky, dětské divadlo, koně, šermíři a mnoho dalšího. Návštěvníci se mohou těšit na stánky s vínem, burčákem, občerstvením a dobovým zbožím. Kompletní program najdete zde.

Liberecký kraj

Zářijový čaj o páté

Na zámku Sychrov se v sobotu od 17 hodin koná komentovaná prohlídka I král byl dítětem, která prostřednictvím bohatého obrazového materiálu přibližuje život malých, budoucích panovníků a šlechtických dětí, vychovávaných podle jejich vzoru. V 18 hodin bude pokračovat prohlídka 2. patra východního křídla zámku, kde v současné době probíhají rozsáhlé stavebně rekonstrukční a restaurátorské práce.

V již obnovených interiérech představí Milan Svoboda mnohostrannou osobnost Miroslava Horníčka, českého herce, spisovatele, dramatika, režiséra, fotografa a v neposlední řadě výtvarníka. Nakonec si návštěvníci budou moct posedět v zámecké oranžérii, kde bude povídání s dlouholetým osobním přítelem Miroslava Horníčka, panem Rudolfem Tomšů a promítání jeho amatérských filmů Malá noční inventura a Být dědečkem, zasvěcených právě Horníčkovi. Jednotný vstup činí 100 Kč. Vzhledem k omezené kapacitě se dopředu rezervujte na telefonním čísle : 482 416 011.

Královéhradecký kraj

Jičín patří pohádkovému festivalu

Jičín se ponořil do pohádek v rámci festivalu Jičín - město pohádky. Od středy zde probíhá 22. ročník, který letos připomene sté výročí narození výtvarníka Jiřího Trnky a 90. výročí narození spisovatelky Marie Kubátové. Festival potrvá do neděle 16. září.

Letošní ročník je věnovaný loutce, proto zvolili podtitul Pohádkové Pimprlatérium. Součástí festivalu jsou tradiční divadelní představení, výstavy či koncerty. Návštěvníci v Jičíně najdou také nejrůznější tvůrčí dílny, které letos spojí hra nazvaná Putování za rolničkou.

Nabídne také akci nazvanou Řemeslný a hravý Ryneček, na které studenti středních a vyšších odborných škol představí své dovednosti. K vidění budou například šperkaři, kováři, truhláři či sochaři. Více informací o programu festivalu je možné najít zde.

Pardubický kraj

Bramborový jarmark

V sobotu se můžete zajet podívat do Chrudimi na bramborový jarmark. Akce začíná v 8 hodin a potrvá do 12.00. Na Resselově náměstí budou připraveny dílny pro děti, kde si budou moct vyrobit tiskátka z brambor. Dospělí ocení dobroty z bramborové kuchyně a prodej brambor.

Vysočina

Výstava hub v Šumperku

Velké sucho v lesích a nedostatek hub dělaly vrásky na čele pořadatelům Výstavy živých hub ve Vlastivědném muzeu v Šumperku, která začala ve čtvrtek. Obvykle si na ní mohou zájemci o mykologii prohlédnout na 200 druhů hub, letos se zřejmě tento počet zajistit nepodaří. Částečnou náhradou budou vystavené fotografie ostravské mykoložky Heleny Deckerové.

Výstava živých hub, která je naplánovaná od čtvrtka do soboty, se ale určitě uskuteční. Její součástí totiž bude doplňková expozice fotografií hub, které budou vystaveny až do počátku listopadu.

Jihlavská výstava kaktusů nabízí i kvetoucí lidožravé rostliny

Kvetoucí lidožravé rostliny, pouštní růže i unikátní kaktusy objevené českým cestovatelem, etnografem, spisovatelem a kaktusářem Alberto Vojtěchem Fričem nabízí návštěvníkům výstava exotických rostlin, jejíž 12. ročník začal v Muzeu Vysočiny v Jihlavě. Letošní výstava je zaměřena hlavně na začátečníky a takzvané okenní pěstitele, kteří pěstují exotické rostliny na parapetech.

Právě rostliny rodu Uncarina, jimž domorodci na Madagaskaru říkají lidožravé stromy, jsou pro začínající kaktusáře ideální. Dalším právě kvetoucím exponátem je takzvaná pouštní růže, která naopak není na pěstování jednoduchá, protože je náchylná k hnilobám. Kvetoucí peyotly Lophophora fricii, které mají narkotické účinky, návštěvníci najdou v samostatné části expozice věnované 130. výročí Fričova narození. Výstava potrvá do 16. září.

Jihomoravský kraj

Na vinobraní ve Znojmě se otevře 2222 mázhausů

Pro návštěvníky vinobraní ve Znojmě se letos otevře na 2222 mázhausů, starobylých řemeslnických a obchodnických prostor s prodejem vína, burčáku a pokrmů. Velkým lákadlem je každý rok historický průvod, letos v něm lidé uvidí kostýmy za dva milióny korun.

Mezi hlavní hvězdy budou letos patřit kapely Chinaski, Support Lesbiens, Tata Bojs nebo Vladimír Mišík. Novinkou letošního ročníku bude zóna vyhrazená dětem a možnost přenocování ve stanovém městečku. Organizátoři lidem slibují, že k dostání bude kvalitní burčák. Někteří vinaři také vysvětlí, jak poznat dobrý burčák. Více najdete zde.

Bučovické muzeum skládá hold stavebnici Merkur

Stavebnici Merkur, fenoménu českého hračkářského průmyslu, je věnována výstava, která je k vidění až do konce listopadu v bučovickém muzeu v okrese Vyškov. K vidění jsou zde exponáty ze sbírky známého sběratele a badatele o historii této stavebnice - Jiřího Mládka (celý článek).

Bohatá květinová aranžmá provoněla valtický zámek

Až do 14. září mají návštěvníci zámku ve Valticích výjimečnou možnost prohlédnout si zámecké interiéry na prohlídkové trase v záplavě živých květů (celý článek).

Olomoucký kraj

Hanácké slavnosti

O víkendu se můžete pobavit na XXX. Prostějovských hanáckých slavnostech a V. Dožínkách Olomouckého kraje. Sobotní program začíná v 15 hodin na náměstí T. G. Masaryka koncertem Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů - Broln. Neděli na náměstí v Prostějově zahájí sérií vystoupení Promenádní koncert dechové hudby Věrovanky z Věrovan. Ve Smetanových sadech se můžete svézt od 10 hodin v historickém kočáru. Vstupné je zdarma. Kompletní program najdete zde.

Zlínský kraj

Cyklostezka Bečva - vyhledávaná zábava pro každého

Cyklostezka Bečva je královnou moravských stezek. S tímto odvážným tvrzením byla 141 km dlouhá cyklostezka uvedena do provozu. A ukazuje se, že si královské pocty jednoznačně zaslouží. Její obliba a návštěvnost překonává všechna očekávání. Stoprocentně to platí pro úsek vedený podél Vsetínské Bečvy (celý článek).

Moravskoslezský kraj

Festival řízků nabídne maso z muflona i klokana

Řízky z krůtího, klokaního, kančího či mufloního masa budou k ochutnání o víkendu v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem na Bruntálsku. V sobotu a neděli se zde totiž koná již tradiční Festival řízků. Řada místních restaurací bude návštěvníky lákat na nejrůznější variace tohoto v českých domácnostech velmi oblíbeného jídla.

„Klasickým kuřecím nebo vepřovým přírodním či obalovaným řízkem bychom asi nikoho neohromili, a proto připravujeme několik specialit. Například lehce stravitelné řízky z krůtího masa s minimálním obsahem tuku, které jsou vhodné pro děti a všechny, kteří si ze zdravotních nebo dietních důvodů řízek jinak nedopřejí. Nabídneme ale také nepříliš obvyklé kančí nebo mufloní řízky a naší lehce exotickou specialitou budou řízky z klokaního masa,“ lákal na akci Marek Bokůvka, který provozuje penzion a restauraci Roháč v Karlově pod Pradědem a festivalu se letos účastní poprvé.

Festival řízků se kromě penzionu Roháč bude v Karlově pod Pradědem konat také v hotelu Kamzík, penzionu Ema a restauraci Bohouš. V Malé Morávce si pak lidé budou moci vychutnat řízky v restauracích Pohoda, u Kovárny a na chatě Kopřivná.

Jubilejní Radegast den spojí hudbu s adrenalinem

Desátý ročník akce Radegast den se v sobotu uskuteční ve zcela novém areálu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Největšími hvězdami Radegast dne budou zcela jistě kapely Chinaski, No Name, Mandrage, Wohnout a Charlie Straight. Program odstartuje v sobotu v 11 hodin dopoledne a skončí hodinu před půlnocí. Kromě hudebních vystoupení se zde bude konat také finále adrenalinové soutěže Hlas se do služby. Vítěz si domů odnese 300 tisíc korun.

Nebude chybět ani zábava v podobě sedmi adrenalinových disciplín či vyhlídkových letů vrtulníkem nad vrcholky Beskyd. Návštěvníci se mohou těšit také na tradiční hořký nefiltrovaný ležák Radegast a na exkurze nošovickým pivovarem.

Do Nošovic pojede v sobotu speciální parní vláček z Ostravy Hlavního nádraží. Odjezd má v devět hodin ráno. Z Frýdku-Místku pak budou jezdit vlaky a autobusy prakticky celý den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám