Hlavní obsah

Tipy na víkend: Nejvyšší věž z Lega, Chilližrout, vinobraní a Mrkvancová pouť

Novinky, Lucie Poštolková

Babí léto stále láká na procházky přírodou. V sobotu se můžete vydat na pražskou Pankrác a pomoct postavit nejvyšší věž ze stavebnice Lego. U brněnské přehrady se sejdou milovníci ostrého jídla, budou soutěžit v rámci akce Chilližrout 2012. Mrkvancovou pouť připravili v Polné. A vinobraní propukne v Mikulově, na Kuksu, v Uherském Hradišti, v Litomyšli, Ústí nad Labem a na zámku Nebílovy.

Foto: Profimedia.cz

Na Pankráci ve středu začali stavět nejvyšší věž z kostiček lego. Pokud stavba překoná hranici 32 metrů, stane se nejvyšší věží svého druhu na světě.

Článek
Praha

Veteráni se chystají na závod historických vozidel do vrchu

Majitelé historických vozidel se chystají na 45. ročník závodu do vrchu Zbraslav-Jíloviště, který se koná v sobotu. Jízda je vypsána pro automobily, užitková vozidla a motocykly od počátku výroby až do roku 1982. Nejstaršími veterány budou vůz Ford N Runabout z roku 1906 a jen o rok mladší motocykl Torpedo vyrobený firmou Trojan & Nágl.

Jezdci absolvují dvě jízdy. Hodnotí se nejmenší rozdíl dvou dosažených časů dvou absolvovaných samostatně měřených jízd do vrchu. Maximální povolená průměrná rychlost je 50 kilometrů v hodině a za její překročení závodník obdrží trestné body. Vítěz obdrží putovní pohár věnovaný před lety slavnou závodnicí Eliškou Junkovou. Historická vozidla odstartují hodinu po poledni ze zbraslavského náměstí a budou směřovat ulicí Elišky Přemyslovny na Baně.

Na Pankráci se bude stavět největší věž z lego kostek

Na Pankráci ve středu začali stavět nejvyšší věž z kostiček lego. Pokud stavba překoná hranici 32 metrů, stane se nejvyšší věží svého druhu na světě. Děti všech věkových kategorií budou moct budovat cihly, které pak dospělí nakladou do výšky na sebe. Až věž překoná hranici, kam dosáhne dospělý člověk, vypomůže technika.

"Velké finále stavění bude v sobotu 8. září," uvedla Markéta Zahradníčková ze společnosti Lego, která očekává, že světový rekord bude pokořen. Na místě bude po celou dobu pro děti i rodiče připraven doprovodný program se stavěním z lego kostek.

Zámek v Tróji bude hostit gastronomický festival Foodparade

Kuchařská show, řízené kávové degustace, povídání o víně nebo ochutnávky vybraných menu předních pražských restaurací čekají o víkendu na návštěvníky festivalu jídla Foodparade v zahradách zámku Trója. Návštěvníci budou moct ochutnat molekulární kuchyni, která připravuje pokrmy metodami známými spíše z laboratoří. Zájemci budou moci ochutnat například svítící okurkový salát v kostce nebo balónek z mozzarelly nafouknutý česnekovým vzduchem.

Festival zahájí v sobotu ve 12:00 porcování téměř stokilového halibuta. Děti od čtyř let si budou moct vyzkoušet kurzy vaření. Dětský program bude zdarma, dospělí zaplatí za vstup a základní konzumaci 300 korun v předprodeji, 350 korun na místě. Více najdete zde.

Parním vlakem do Lhotky 2012 – Ten(to)krát na Západě

V neděli se můžete vydat na Divoký západ s pražskými domy dětí a mládeže. Parní vlak pojede do táborového areálu ve Lhotce u Mělníka, kde stráví celý den v duchu westernových tradic a chybět nebude ani kovbojská show či country bál.

Speciální parní vlak vyráží v 7:45 z Hlavního nádraží v Praze, zpět vyjíždí v 16:10 hodin. Ve westernovém městečku je pro všechny kovboje a indiány připravena spousta aktivit, her a úkolů. Návštěvníci se mohou těšit na dětské divadlo, kovbojskou show či country bál. Po celou dobu bude možnost občerstvit se v nefalšovaném salonu. Celá akce je díky finanční podpoře hlavního města Prahy pro všechny účastníky zdarma, jízdenky na vlak si můžete vyzvednout v pražských domech dětí a mládeže. Více informací naleznete zde.

Den otevřených dveří v Jezdeckém středisku

V sobotu pořádá Jezdecké středisko Zmrzlík Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy v Řeporyjích Den otevřených dveří. Návštěvníci si prohlédnou nejen stáje, klubovnu či venkovní a krytou jízdárnu, ale shlédnou také ukázku dovedností členů zdejšího jezdeckého oddílu.

Ve 13:30 začíná doprovodný program. Těšit se můžete na ukázky drezury, parkuru i voltiže. Pro návštěvníky bude připravena také oblíbená jízda na koních a komentovaná prohlídka areálu. Při té zjistíte, že na Zmrzlíku zdaleka nechovají jen koně, ale i psy, kočky, ovce, kozy a domácí prasátka. Děti se tu tak naučí pečovat o živé tvory a vážit si jich. Další podrobnosti najdete zde.

Kosatce v Botanické zahradě Chotobuz v Průhonicích

O víkendu budou přesazovat kosatce nedostupných odrůd z genofondových sbírek Botanického ústavu Akademie věd ČR v Průhonicích u Prahy. „Každý návštěvník parku si bude moci vybrat některou z více než 150 odrůd, které většinou nelze pořídit v žádném zahradnictví, a odnést si ji za symbolickou cenu 15 Kč. Letos máte možnost získat i kosatce výměnou. Pokud přinesete starou odrůdu, kterou pěstovaly vaše babičky či prababičky, či kterou jste koupili s vaší chalupou, můžete tento kosatec vyměnit za některý z moderních,“ řekl Pavel Sekerka z Botanického ústavu.

Zahrada bude otevřena od 9:00 do 17:00, vstup do zahrady je z Průhonického parku.

Středočeský kraj

Utajená krása hradu Kamýku, oblíbeného sídla Přemyslovců

Před pár lety byl kdysi jeden z nejvýstavnějších přemyslovských hradů Vrškamýk neboli Hunec stále více se rozvalující rozvalinou. To již neplatí. Kdo se jen trochu zajímá o historii českého státu z dob nejranějších, Vrškamýk by mu neměl uniknout. Za dva roky prokoukl, jeho zázemí je velmi přitažlivé (celý článek).

Festival historického šermu

V sobotu od 11 do 22 hodin se můžete jet podívat na zámek v Dobřichovicích. Koná se tu 9. ročník festivalu historického šermu, tance a divadla. Návštěvníci se mohou těšit na historickou hudbu, projížďky na koni, ukázky dravých ptáků, tržiště a dobové krčmy, historické tance a fireshow. Jako účinkující vystoupí Alotrium, Reginleif, Rebel, Regius,  Golem, Lepus, Vae Victus, Ohnivé růže, InsPyro a další. Vstupné bude pro dospělé 100 Kč, mládež za polovinu a děti do výšky meče zdarma. Více najdete zde.

Dny evropského dědictví v muzeu stříbra

Pokud jste dosud váhali s návštěvou Českého muzea stříbra v Kutné Hoře, můžete se sem vypravit o víkendu. V rámci Dnů evropského dědictví budou mít návštěvníci zvýhodněné vstupné (na Hrádek 35 a 25 Kč). Těšit se můžete na doprovodný program a výstavy Vladislav Jagellonský a Kutná Hora, Sestry Voršilky, Královské horní město a další. Kompletní program najdete zde.

Jihočeský kraj

Vyřezávaný včelín v Krušlově na Strakonicku je unikátem

„Krušlovský včelín by mohl být národní kulturní památkou. Tohle místo i původní majitel Josef Mach by si to určitě zasloužili,“ říkají současní majitelé ručně vyřezávaného včelína v Krušlově Dan Havlík a Lucie Růžičková, kteří se už šestým rokem snaží o jeho obnovu a vylepšení (celý článek).

Plzeňský kraj

Nebílovské vinobraní

V sobotu se od 10 do 20 hodin můžete vydat na zámek Nebílovy, kde proběhne Nebílovské vinobraní. Letošní ročník bude spojený s výtvarným uměním, ale nebudou chybět lahvová a sudová vána z Moravy, Čech a zahraničí. Návštěvníci budou moct ochutnat také klobásy, pečivo a sýry. Programem bude provázet také plzeňský Ultramarin. Vstupné činí 50 Kč, snížené vstupné 30 Kč a děti mají vstup zdarma. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Sraz veteránů

V sobotu od 11 do 12:30 hodin se můžete jít podívat na náměstí Krále Jiřího v Chebu. Prostor tu totiž zaplní nablýskané poklady - veteráni. Z Německa přijede i starý autobus. Celkem by se tu mělo sejít 50 až 60 historických vozidel.

Ústecký kraj

Historické slavnosti vína a burčáku

Hrad Střekov v Ústí nad Labem ožije v sobotu historickým vinobraním. Program začíná ve 12 hodin. Se svou družinou přijede na hrad i král, nebude proto chybět středověká hudba, jarmark, šermířsko-divadelní představení a další. Vstupné činí 60 Kč, děti do 120 cm mají vstup zdarma. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Tanvaldské slavnosti

Od pátku do neděle se v Tanvaldu konají slavnosti. Městem budou kroužit historické autobusy, v ulicích se bude hrát divadlo a vystoupí i živé kapely. Připraveny jsou pouťové atrakce, řemeslný jarmark, pivní stan a mnoho dalšího. Kompletní program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Jiřinkové slavnosti v České Skalici

Tradiční Jiřinkové slavnosti se od pátku do neděle konají v České Skalici na Náchodsku, zároveň budou součástí Roku Boženy Němcové. Cyklus akcí připomíná 150. výročí úmrtí spisovatelky. Návštěvníci výstavy budou mít i letos možnost hlasovat v anketě Královna jiřinkových slavností, ve které určí nejkrásněji kvetoucí odrůdu.

V sobotu se otevře zrekonstruovaný kuželník u Panského hostince v Ratibořicích, ve stejný den bude v maloskalickém kostele barokní mše. Více informací o programu slavností je možné najít zde.

Vinobraní na Kuksu

V sobotu návštěvníkům krásného zámku Kuks zpříjemní šestý ročník vinobraní.

Program začíná v 9 hodin a potrvá do 19 hodin. Kromě degustace moštů, burčáku a vína je připravena také řada koncertů a jarmark. Více najdete zde.

Pouť na Křížový vrch nad Adršpachem láká na krásné výhledy

Na Broumovsko lákají návštěvníky zejména nejznámější partie Adršpašských skal. Zdejší region má však co nabídnout i mimo vlastní skalní město (celý článek).

Pardubický kraj

Městské slavnosti a Lanškrounská kopa

Od pátku do soboty probíhají v Lanškrouně městské slavnosti. Organizátoři si připravili trampolínovou show, výstavu veteránů, koncerty, ohňostroje, otevření lehkoatletického stadiónu a dálkový pochod Lanškrounská kopa. Program se bude odehrávat na náměstí J. M. Marků. Více najdete zde.

Litomyšlské vinobraní

Pokud vás láká degustace vína, burčáků a ochutnávání gastronomických specialit, můžete se v sobotu podívat na Litomyšlské vinobraní. Na Smetanově náměstí v Litomyšli bude připraven program od 10 do 22 hodin. Vystoupí zde například cimbálová muzika Zdeňka Jóži z Kyjova, kapela Omega a další. Během dne bude předvedena sabrage (sabráž) – technika otevírání láhve sektu. Pro děti bude připraven skákací hrad se skluzavkou a sladkosti. Vstup zdarma.

Vysočina

Mrkvancová pouť

Pokud váháte, kam se vydat, můžete se jet podívat do Polné. Od pátku do neděle zde probíhá Mrkvancová pouť. Na programu je tajuplný večer na polenském hradě, pouťový jarmark, vystoupení skupiny Sto zvířat, Wohnout a další. Podrobnější informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Pálavské vinobraní v Mikulově

Pálavské vinobraní, které se letos koná od 7. do 9. září v Mikulově, není jen festivalem burčáku, vín a zábavy pro dospělé, ale prosazuje se i jako akce rodinného typu. Zařazuje atraktivní zábavně-naučné programy pro děti a nabízí poutavá vystoupení i soutěže pro všechny, kteří rádi tráví společné aktivní víkendy (celý článek).

Chilližrout 2012

Na brněnské přehradě to bude v sobotu pěkně pálit. Jde o první Mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého jídla s názvem Chilližrout 2012. V areálu Lodních sportů bude možné sledovat soutěž, ale také zakoupit pálivé omáčky, ochutnávat některé pokrmy ze soutěže. Zájemci si budou moct zakoupit semínka několika druhů chilli různých odrůd (také exotické druhy jako je Trinidad Scorpion Moruga, která je zároveň oficiální držitelkou světového rekordu jako nejpálivější paprička chilli na světě). Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Hradní kejkle na Helfštýně

V sobotu od 12 hodin do půlnoci si zájemci mohou vyzkoušet různé žonglérské dovednosti pod vedením zkušených lektorů na hradě Helfštýn. Návštěvníci se naučí nejen s nimi zacházet, ale i si je vyrobit. O soutěžní část programu se postará osazenstvo Studia Bez kliky. Během odpoledne Vás pobaví vystoupení divadla Kufr. Na večer je připravené představení zkušených žonglérů, vrcholem noci bude ohňová show skupiny Prometheus. Vstupné činí 80 Kč, snížené 40 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek

O víkendu se v Uherském Hradišti konají velkolepé Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. Pro návštěvníky bude bezplatně zpřístupněno 26 památek. Navíc se můžete zaposlouchat do cimbálové muziky, prohlédnout si prezentace mikroregionů a ochutnat slovácký guláš. Další podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Fryštátský zámek otevřel expozici věnovanou mučení ve středověku

Výstava Útrpné právo věnovaná mučení a věznění ve středověku je nově otevřena ve sklepeních zámku Fryštát v Karviné. Expozice ukazuje metody, jakými se prosazovalo toto právo v českých zemích, a jaké nástroje k tomu inkvizice používala. Expozice bude přístupná až do 15. června příštího roku.

Fryštátská městská šatlava sousedila s mučírnou a byla umístěna ve sklepení dnešní radniční budovy na náměstí, kde v současnosti zasedá rada města. Za menší přečiny mohl městský soud vynést rozsudek veřejného pranýře. Zbytek řetězu pranýře je v průčelí radniční věže. Samotný zámek vězení s mučírnou nikdy neměl. Přestože k těmto účelům nikdy nesloužil, rozhodlo se město výstavu o útrpném právu umístit právě do sklepení zámku. Veřejnosti se tak totiž zpřístupnily dosud skryté prostory.

Havířovské slavnosti nabídnou osm druhů piv

Od pátku do neděle se v areálu Městské sportovní haly konají Havířovské slavnosti. Návštěvníci se v Havířově mohou těšit nejen na osm druhů piv, ale také na české hudební kapely Chinaski, Čechomor, Wanastowi Vjeci, Žlutý pes, polskou Lady Pank či slovenskou Tublatanka. Vystoupí tu také Jana Kirschner, Helena Vondráčková nebo Brit Paul Young. Detailní program najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám