Hlavní obsah

Na výstavišti v Olomouci rozkvetla letní Flora

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí míří od čtvrtečního rána na olomoucké výstaviště, kde byla zahájena letní etapa mezinárodního zahradnického veletrhu Flora. Na největší a nejstarší akci svého druhu v Česku se představuje bezmála 300 vystavovatelů a prodejců z ČR, Polska a Slovenska.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci mohou nyní na olomouckém výstavišti ochutnat i džus ze zeleného ječmene.

Článek

Úvod letošní letní Flory obstaralo představení nově vyšlechtěných tzv. barevných odrůd pšenice, na jejichž vývoji spolupracovali odborníci z Mendelovy univerzity v Brně a společnosti Agrotest fyto z Kroměříže. První je purpurová, druhá modrá.

„Barevné pšenice obsahují antioxidanty, které mají výrazný pozitivní vliv na lidský organismus. Jsou tak potravinou, která může nejen nasytit, ale navíc přinést benefit pro zdraví člověka,“ řekl Právu Tomáš Vyhnánek z brněnské univerzity.

Letos poprvé je kvůli chystané rekonstrukci v průběhu Flory uzavřen centrální pavilón A. Změna však nemá výraznější vliv na kvalitu zahradnického veletrhu. „Uzavření „áčka“ bylo pro nás výzvou, jak to udělat jinak. Přesunuli jsme se více do parku, do zeleně. Centrum dění jsme přemístili k pavilónům G a H,“ řekl Právu ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Na úvod letní Flory byly představeny dvě nové odrůdy barevné pšenice.

Ústřední expozici - Getsemanskou zahradu tak návštěvníci spatří netradičně v pavilónu H. Autorem návrhu je přední český zahradní architekt Ivar Otruba. Připomíná dobu, kdy v zahradě podle Bible Ježíš bděl a modlil se v tu noc, kdy byl římskými vojáky zatčen, a později ukřižován.

Expozici se vzrostlými olivovníky, citrusy, purpurovými tillandsiemi či broméliemi, která návštěvníkům přibližuje floru Středomoří, vytvořili společně členové Unie botanických zahrad ČR.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Tradičně mohou návštěvníci letní Flory obdivovat i krásu květin.

Návštěvníci najdou i připomínku dějinných událostí spojených se zahradou z úpatí Olivetské hory – kamenitou kalvárii a kříž zdobený květinami. „Jde o výstavní expozici, která příchozí určitě zaujme,“ uvedla garantka veletrhu Věra Mazalová.

Členové Českého zahrádkářského svazu se chlubí letošními výpěstky, zejména gladiolami, jiřinami, bylinkami a trvalkami v pavilónu G. Nechybí tu ani expozice letního ovoce a zeleniny rozšířená o speciální sadbové jahody Frigo. Zájemci najdou v pavilónu i oblíbenou poradnu a okrasné dřeviny od členů Svazu školkařů ČR.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Členové Českého zahrádkářského svazu přivezli do Olomouce mj. své nejlepší výpěstky ovoce a zeleniny.

Ústředním mottem zahradnického veletrhu je letos dožínková slavnost, kterou se inspiruje řada doprovodných akcí. Jde například o sobotní Hanácký jarmark s řemeslníky a ochutnávkou jídel či soutěž O nejlepší hanácký vdolek.

Pestrý zábavný doprovodný program bude pro návštěvníky připraven každý den. Na výstavišti se uskuteční mj. i festival Country folk Flora. Pro zájemce jsou také zdarma otevřeny sbírkové skleníky ve Smetanových sadech a botanická zahrada s rozáriem v Bezručových sadech. Volný vstup je také do botanické zahrady Univerzity Palackého.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Ústředním mottem letošní letní Flory je dožínková slavnost.

Ti, kdo vyrazí do Olomouce vlakem, mohou využít nabídky Českých drah a cestovat na zpáteční jízdenku se slevou 25%. Jízdenku je možné použít z kterékoliv stanice, kde staví vlaky Českých drah, do libovolné stanice nebo zastávky v Olomouci. „Pro cestu zpět musí být účast na letní Floře potvrzena orazítkováním jízdenky na lícové straně pamětním razítkem,“ uvedla mluvčí ČD Kateřina Šubová.

Veletrh Flora potrvá do neděle. Výstaviště je otevřeno každý den od 9 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Flora nabídne biblickou Getsemanskou zahradu

Biblická Getsemanská zahrada bude ústředním motivem hlavní expozice letošního letního mezinárodního zahradnického veletrhu Flora, který se uskuteční od 16. do...

Výběr článků

Načítám