Hlavní obsah

Baťův kanál můžete objevovat z paluby lodě i z jízdního kola

Novinky, Martina Žáčková

Dobrodružství na vodě, nebo raději výšlap na kole? Během návštěvy Baťova kanálu na jihu Moravy můžete zažít obojí. Tato unikátní vodní cesta loni získala prestižní evropské ocenění EDEN 2011, které bývá co do významu přirovnáváno k Oscarům ve světě filmu.

Foto: Martina Žáčková

Baťův kanál

Článek

Baťův kanál byl původně vybudován pro potřeby obuvnické firmy Baťa, která hledala způsob, jak levně dopravovat lignit z Hodonínska do továren na Zlínsku. V letech 1934 až 1938 tak vznikl vnitrozemský průplav zčásti využívající přirozený tok řeky Moravy a zčásti vedený uměle vyhloubenými koryty. Protože se o výstavbu výrazně zasloužil Jan Baťa, vžil se název Baťův kanál.

Foto: Martina Žáčková

Při cestování jste limitováni pouze provozní dobou plavebních komor.

Po roce 1948 se vodní cesta dále nerozšiřovala, o deset let později na ní plavba zcela ustala a Baťův kanál zpustl. Na počátku 90. let se o oživení plaveb zasloužily obce ležící na břehu, které zanedbaný kanál postupně zrekonstruovaly. Dnes slouží už jen turistickým účelům. Splavných je 80 kilometrů od Kroměříže až ke slovenské hranici. Výškové rozdíly vyrovnává třináct funkčních zdymadel.

Vzhůru na palubu

Na Baťově kanále můžete podniknout lodní výpravu, aniž byste k tomu potřebovali vlastní loď nebo kapitánský průkaz. Stačí si v některém přístavu půjčit motorovou loď a pak s ní zdolat vybraný úsek vodní cesty. Limitováni jste pouze provozní dobou plavebních komor, která je v létě od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin. Některé půjčovny mají k dispozici také obytné hausbóty, takže si můžete putování prodloužit na více dnů.

Plavba po Baťově kanálu má jen minimální omezení. K řízení plavidla není nutné zvláštní oprávnění, stačí věk nad 18 let. Na umělých úsecích je povolena maximální rychlost osm kilometrů za hodinu. Při vyšší rychlosti by totiž vlny způsobily erozi břehů.

Foto: Martina Žáčková

Přístaviště ve Vnorovech

Vedle člunů a hausbótů brázdí Baťův kanál také větší výletní lodi. Můžete se v nich svézt na některé z pravidelných plaveb. V současné době provozovatelé nabízejí plavby z přístavů v Uherském Hradišti, Spytihněvi, Veselí nad Moravou, Strážnici a v Hodoníně.

Přístaviště ve Spytihněvi se navíc může pochlubit novinkou – před letošní sezónou prošlo rekonstrukcí, během níž tu mimo jiné vzniklo nové molo s venkovním amfiteátrem. Dva zdejší původní baťovské domky byly kompletně opraveny, takže získaly svou někdejší podobu.

Po březích na kole

K Baťovu kanálu už neodmyslitelně patří nejen lodě, ale také jízdní kola a kolečkové brusle. Podél vodní cesty vyrostla v minulých letech cyklostezka kombinovaná s cyklotrasou měřící celkem 81 kilometrů. Dokonale splňuje nároky na klidný a pohodový výlet hlavně pro rodiny s dětmi. Užít si ji mohou ale také bruslaři.

Jede se většinou po břehu řeky Moravy a podél umělých kanálových úseků, stranou frekventovaných silnic, takřka po rovince, ve Zlínském kraji navíc převážně po asfaltu vhodném i pro bruslaře.

Foto: Václav Jůza

Kanál můžete poznávat i z paluby hausbótu.

Velmi oblíbený je například úsek mezi Spytihněví a Starým Městem, kde můžete díky bezprostřední blízkosti vodního kanálu z břehu zdravit posádky lodí plujících kolem. Velmi atraktivním zážitkem zvláště pro děti je možnost přihlížet „komorování“. Výlet si můžete zpestřit přestávkou na limonádu v novém přístavišti v Babicích.

Ať už zvolíte výlet na lodi, nebo na kole, můžete si návštěvu Baťova kanálu zpestřit prohlídkou zajímavých míst. Na severu v Kroměříži můžete poznat krásu Arcibiskupského zámku s Květnou a Podzámeckou zahradou, které jsou zařazeny na seznamu UNESCO. Děti určitě ocení zastávku v Napajedlech v přístavu Pahrbek, kde byl nově otevřen minigolf. Dá se tu vyrazit také na prohlídku blízkého zámku nebo hřebčína Napajedla.

Ve Starém Městě se dá navštívit třeba Památník Velké Moravy, který díky nové interaktivní expozici zaujme i děti. Za prohlídku stojí celé historické centrum Uherského Hradiště. V Kunovicích určitě zaujme prohlídka Leteckého muzea s expozicí letadel pod širým nebem. Některá si můžete prohlédnout i uvnitř. Jižněji stojí za zastávku třeba zámky v Uherském Ostrohu a ve Veselí nad Moravou.

Ve Strážnici nevynechte prohlídku méně známého, ale půvabného skanzenu, v němž nechybí ani areál typických starých slováckých vinných sklípků. Netřeba dodávat, že v okolí je možné navštívit také řadu „živých“ sklípků, v nichž si pochutnáte na vynikajících moravských vínech.

Foto: Václav Jůza

Vinné sklípky ve Strážnickém skanzenu

Informační centrum Baťova kanálu

Pro návštěvníky je k dispozici ve Veselí nad Moravou. Poskytuje kompletní informace o možnostech turistiky na Baťově kanálu i o provozu na vodní cestě (komorování, splavnost, překážky a opravy). Otevřeno je od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin.

Přístavy a přístaviště

U Baťova kanálu se nachází celkem 17 přístavů a přístavišť. Malé motorové čluny nebo hausbóty se půjčují v Spytihněvi, Starém Městě, ve Veselí nad Moravou, Vnorovech, Strážnici, Petrově, Sudoměřicích, Skalici a v Hodoníně.

Co je EDEN?

Soutěž o Evropskou destinaci nejvyšší kvality EDEN byla loni tematicky zaměřena na Obnovu hmotného dědictví. Region Slovácko do ní přihlásil Baťův kanál a zvítězil s ním v konkurenci 26 dalších tuzemských destinací. Porota mj. ocenila společné úsilí měst a obcí na břehu Baťova kanálu, které společnými silami změnily původně industriální vodní cestu v úspěšný turistický projekt.

Reklama

Související články

Jeseníky mají co nabídnout i v létě

Řadu lákavých příležitostí pro turisty nabízejí i v létě Jeseníky a jejich podhůří. Na výběr je nespočet túr zdejší nádhernou přírodou, ale také řada atrakcí.

Výběr článků

Načítám