Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dobývání Brna, Velkopavlovické krojované hody, sexyďáblice v Úštěku

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu se pokusí dobýt Brno Švédové, město se tak ponoří do období třicetileté války. Léto na Moravě patří tradičně vínu, o víkendu se tu konají Velkopavlovické krojované hody, Zarážení hory a Otevřené sklepy v Pavlově. S dětmi můžete vyrazit do Muzea čertů - úštěckého pekla, kde vystřídala Lucifera Luciferýna.

Foto: Archiv města Velké Pavlovice

Léto tradičně patří na Moravě vínu, o víkendu se tu konají Velkopavlovické krojované hody.

Článek
Praha

Prague Pride

V Praze probíhá festival sexuálních menšin Prague Pride, který vyvrcholí v sobotu takzvaným duhovým průvodem hrdosti z Václavského náměstí na Střelecký ostrov. Organizátoři nahlásili magistrátu 8000 účastníků. Stejně jako loni i letos akce komunity gayů, lesbických žen, bisexuálů a transsexuálů vyvolala odpor konzervativců, kteří se chystají protestovat v ulicích.

Druhý ročník festivalu má motto "Dáme barvy dohromady". Pořadatelé chtějí představit hlavně skupiny, které zůstávají spíš skryty. Přiblíží tak třeba život postižených homosexuálů, transsexuálů či homosexuálních Romů. Program nabídne diskuse, výstavy, koncerty, večírky, procházky s průvodcem i bohoslužbu.

Na Kácovskou pouť vás sveze Posázavský Pacifik

V sobotu 18. srpna vyjede z nádraží Praha-Braník na trať legendárního „Posázavského Pacifiku“ parní vlak v čele s parní lokomotivou z roku 1917 přezdívanou Čtyřkolák. Vlakem mohou cestující vyrazit na tradiční Kácovskou pouť. Cestující se zpátečními jízdenkami na parní vlak budou mít levnější vstupné do Sázavského kláštera, zámku a pivovaru Kácov. Na hradě Český Šternberk jsou pro ně přichystány přednostní prohlídky.

Parní vlak bude sestaven ze sedmi historických vozů 3. třídy s dřevěnými lavicemi a vozu bufetového. Odjezd z Prahy-Braníka bude v 9:53, příjezd do cílové stanice - Kácova, je naplánován na 14:12. Zpáteční jízdenka z Prahy do Kácova a zpět stojí 280 Kč, do Sázavy 240 Kč a do Týnce nad Sázavou 200 Kč. Prodávat se budou i jízdenky na kratší úseky a zlevněné jízdenky pro děti.

Středočeský kraj

Do Dánska se lze podívat i ve středních Čechách

Na vrchol Hvíždinec a také do místa s názvem Dánsko u Žlutých skal se můžete podívat v rámci následujícího výletu. I druhou zmíněnou lokalitu naleznete nedaleko Prahy ve středních Čechách. Celá trasa vychází na 12 kilometrů (celý článek).

Vnuci barona Kasty si na zámku Mníšek hrávali s rosničkou

Na malém stolku klávesy, na zemi hra Dostihy a sázky, na stěně dva dřevěné meče. Klícka na stolku byla pro rosničku a nejspíš předpovídala počasí. Prohlédněte si dětský pokoj a zjistěte, jak si hráli malí aristokraté na zámku Mníšek pod Brdy (celý článek).

Na zámku v Dobříši bydlel generál, který vydal rozkaz k „heydrichiádě“

Jeden z nejhezčích středočeských zámků, dobříšské panství rodu Colloredo-Mansfeld, si vybral během války za své sídlo zastupující říšský protektor Kurt Daluege. SS-Obergruppenführer působil v úřadě zastupujícího říšského protektora pro Čechy a Moravu rok, za tu dobu stačil rozpoutat nejkrvavější teror (celý článek).

V Berouně otevřeli naučnou stezku mapující historii záplav

V pondělí přesně po deseti letech od začátku ničivých záplav byla v Berouně otevřena naučná stezka Po stopách povodní. Trasa vedoucí centrem města a podél řeky Berounky zájemce seznamuje s historií povodní, likvidací jejich následků a výstavbou protipovodňových opatření. Město není dodnes protipovodňovou bariérou chráněno.

Naučná stezka obsahuje šest panelů. První je umístěn u radnice a připomíná historii povodní, které se Berounem prohnaly už několikrát. Další panely jsou umístěny před muzeem, na náměstí Joachima Barranda a zbývající přímo u řeky Berounky. Lidé se na nich dozvědí třeba o mostech a lávkách, které voda před deseti lety strhla, nebo si mohou prohlédnout srovnávací fotky poničených míst, jak vypadala dříve a dnes.

Jihočeský kraj

Tvrz v Kestřanech je vítaným cílem archeologů i turistů

Ne každému se poštěstí objevit Troju nebo hrobku Tutanchamona, ale na Horní tvrzi v Kestřanech u Písku mají mladí archeologové možnost prakticky se procvičit v hledání, třídění a archivaci nálezů pod dohledem zkušených odborníků (celý článek).

Plzeňský kraj

Na Krasíkově u Konstantinových Lázní je nová vyhlídka

Na zřícenině hradu Krasíkov na Konstantinolázeňsku ve výšce přes 630 metrů nad mořem vznikla vyhlídková plošina. Zvýšila turistickou atraktivitu okolí Konstantinových Lázní, jediných lázní v Plzeňském kraji. Samonosná kovová vyhlídka s celoročním provozem je na zbytcích hradní věže. Má výšku téměř pět metrů a vede na ní 29 schodů.

Karlovarský kraj

Středověké slavnosti Purkrabího Půty

V sobotu a neděli se na hradě Loket konají středověké slavnosti Purkrabího Půty. Pro návštěvníky jsou připraveny středověká řemesla, šermířská a divadelní představení, kejklíři, sokolnická společnost a další. Slavnosti se konají v sobotu i neděli, od 10 hodin do 18 hodin. Vstup pro dospělé je 120 Kč, pro starší, študáky i malé 60 Kč. Návštěvníci v historickém kostýmu mají vstup zdarma. Další podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Hubaté sexyďáblice řádí v úštěckých Pekelných sklepích

„V pekle nesmí býti nuda, to není žádné nebíčko,“ vítá mě vrchní pekelník úštěckého Muzea čertů Jarda Stejný ve svém inovovaném království. "Lucifer se už trochu okoukal, tak ho na chvilku vystřídala Luciferýna a s vámi bytostmi lidskými to docela umí,“ vede dychtivé návštěvníky do podzemí Pekla (celý článek).

Liberecký kraj

Štěpánka - kráska mezi rozhlednami skrývající tajemnou pověst

Nad obcí Příchovice u Tanvaldu stojí na zalesněném kopci Hvězda kamenná rozhledna s romantickým názvem Štěpánka, která 14. srpna oslavila 120 let od svého otevření. Na věži se nacházejí dvě vyhlídky: první je umístěna v širším ochozu ve výšce devět metrů a ta druhá je až těsně pod střechou věže. Vede na ní celkem 81 schodů a turistům nabízí opravdu pěkný výhled. Severozápadním a severním směrem jsou vidět vrcholky Jizerských hor a východně zase Krkonoše. Návštěvníci ale mohou spatřit také hrady Bezděz a Trosky, rozhlednu na Kozákově a Ještěd s typickou dominantou televizního vysílače.

Návštěvníkům je otevřena celoročně, zavřeno zde bývá pouze za nepříznivého počasí. Okolí je vhodné také pro cykloturistiku.

Královéhradecký kraj

Čarování pod Královskou korunou

Milovníci tajemna, esoterici, léčitelé, astrologové a věštci se sejdou v sobotu na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Návštěvníci si budou moci koupit mandaly, produkty zdravé výživy, poslechnout si přednášku peruánského šamana a děti potěší překážkové skákání králíků. Podrobnější program najdete zde.

Pardubický kraj

Ukázky vojenské operace z 2. světové války

V pátek a sobotu se koná akce Cihelna ve městě Králíky. Diváci se mohou těšit na ukázky boje o československé opevnění, rekonstrukce operací z 2. světové války. Dokonce návštěvníci budou moci rozhodnout o tom, jak skončí druhá historická ukázka. Vylosovaných deset výherců losovací soutěže se bude moci svézt v některém z historických vozidel. Na programu jsou prezentace celní správy, vězeňské služby ČR a policie ČR. Kompletní program najdete zde.

Vysočina

Pacovský jarmark

V sobotu od 10 hodin začíná v areálu zámecké zahrady v Pacově tradiční Pacovský jarmark. Můžete se těšit na pražskou kapelu BraAgas, táborské soubory Dei Gratia a Kancioneta nebo šermířský spolek Táborští kupci a na pestrou nabídku originálních řemeslných výrobků z Pacovska i dalších regionů. Podrobnější program akce najdete zde.

U Fryšavy se bude po 350 letech tavit ruda, ale jen v kilogramech

U Fryšavy na Žďársku se fandové místní historie chystají na tavení železné rudy. U rybníka Medlov staví vysokou pec z cihlářské hlíny. Několik kilogramů surového železa z ní chtějí získat v sobotu. Ve Fryšavě se železná ruda tavila před 350 lety.

První zmínka o vysoké peci s hamrem, kterou ve Fryšavě nechala postavit vrchnost, je z roku 1666. Ještě dřív byla v obci významná sklářská huť. S tavbou bude pomáhat odborník z brněnské vysoké školy. Používané suroviny budou místní, a to včetně železné rudy.

V peci vysoké kolem dvou metrů bude ruda proložena dřevěným uhlím. Oheň bude žhnout od sobotního rána, tým tavičů bude teplotu udržovat ručním dmycháním. Matura předpokládá, že surové železo vyteče během odpoledne. Akce bude v tábořišti Juta Hamick. Se sdružením Chalupáři ji pořádá obec Fryšava pod Žákovou horou.

Jihomoravský kraj

Brno se znovu pokusí dobýt Švédové

Den Brna každoročně připomíná výročí úspěšné obrany města Brna proti Švédům v průběhu třicetileté války. Letos budou boje připomenuty v sobotu 18. srpna, programová nabídka je ale připravena i na pátek a neděli. Hlavním tahákem bude v sobotu od 15:00 bitva, v níž se pod hradbami Špilberku utkají desítky kostýmovaných nadšenců. Od 11:00 do 23:00 každou hodinu vypadne z orloje černá kulička. Podle legendy jen kulička odlitá o půlnoci z černého skla mohla velitele početných švédských šiků usmrtit.

Pro zájemce jsou připraveny i prohlídky podzemního labyrintu pod Zelným trhem. Akci tradičně zakončí děkovná mše biskupa Vojtěcha Cikrleho v katedrále na Petrově za šťastnou budoucnost města (celý článek).

Znojemsko: kraj vína, cyklostezek a historických měst

Region pověstný pěstováním vína a okurek má za sebou bohatou historii. Do Znojma jezdili králové a další panovníci už v 11. století, protože tudy vedla významná stezka spojující Prahu s Vídní (celý článek).

Galavečer na pláži Vranovské přehrady

Pokud se o víkendu pojedete podívat na zámek Vranov nad Dyjí, můžete se v sobotu v podvečer podívat na Galavečer sektu Lechovice, jež se bude odehrávat na pláži Vranovské přehrady. Program začíná v 17 hodin. Pro návštěvníky připravili organizátoři koncert rockové kapely Vicomt a Katapult, someliérskou soutěž a další. Večer zakončí slavnostní ohňostroj.

Zarážení hory 

Zamykat vinice budou v sobotu ve sklepní uličce ve Vlkoši u Kyjova, kde začíná program od 18 hodin. Ve stejný den budou zarážet horu na Vinckově náměstí v Bořeticích - Kraví Hoře od 17 hodin. [celá zpráva]

Velkopavlovické krojované hody

V neděli začínají tradiční Velkopavlovické krojované hody, jeden z největších svátků ve Velkých Pavlovicích. Kromě degustace vín se můžete těšit na sklepníky, sklepnice a stárky. V areálu TJ Sokol se v neděli uskuteční diskotéka pod širým nebem. Podrobnější program najdete zde.

Foto: Archiv města Velké Pavlovice

Velkopavlovické krojované hody

Otevřené sklepy Pavlov

Nad vodní nádrží Nové Mlýny pod Pálavskými vrchy najdete městečko Pavlov, ve kterém se během léta každý víkend otevírá veřejnosti jedno vinařství. Kromě degustace vín vás vinaři provedou sklepením a povypráví o výrobě lahodného moku, který si zde můžete také zakoupit. Tento víkend se můžete těšit na vinařství Milana Zatloukala. Otevírací doba je pátek odpoledne (16–20 hodin), sobota (10–18 hodin) a neděle (10–14 hodin).

Olomoucký kraj

Flora nabídne biblickou Getsemanskou zahradu

Biblická Getsemanská zahrada bude ústředním motivem hlavní expozice letošního letního mezinárodního zahradnického veletrhu Flora, který se uskuteční od 16. do 19. srpna na stejnojmenném výstavišti v Olomouci. Návštěvníci ji netradičně najdou v pavilónu H, protože ústřední pavilón A je kvůli chystané rekonstrukci uzavřen, jak novináře informoval ředitel výstaviště Jiří Uhlíř (celý článek).

Deponie historických mašinek v Olomouci opět otevře své brány

V tzv. deponii historických kolejových vozidel v Olomouci jsou o víkendu k vidění jedinečné exponáty železniční historie z muzea v Lužné u Rakovníka. K největším lákadlům patří bezesporu parní lokomotivy. Těšit se můžete na elegantní lokomotivu 464.202, která pro svůj tmavě zelený nátěr získala označení Rosnička, nebo na neméně atraktivní lokomotivu 534.0432 Kremák z roku 1923, známou z většiny nostalgických jízd Českých drah v Olomouckém kraji. Navíc si o víkendu můžete užít jízdy motorovým vozem z výstaviště Flora do muzea a zpět.

Zlínský kraj

V Břestku na Slovácku se uskuteční festival balonového létání

V Břestku na Uherskohradišťsku probíhá festival balonového létání Lety bez hranic. Akce zahrnuje pětidenní kemp pro 24 dětí z Česka a Slovenska a také bohatý doprovodný program či atrakce v podobě startu balonů pro širokou veřejnost. Festival se koná od středy do neděle 19. srpna.

Balony budou během festivalu startovat ve čtvrtek a v pátek ve 04:00 z kunovického letiště a v 18:00 z Balon Centra v Břestku. Na čtvrteční ráno je plánován přelet české a slovenské hranice, pořadatelé podle počasí zvažují start z Velké Javořiny. V pátek v 07:00 by zase balony měly vzlétnout od zimního stadionu v Uherském Hradišti. V sobotu v 07:00 se poletí opět z letiště v Kunovicích a v 18:00 se uskuteční v Břestku hromadný start všech balonů.

Sobota bude vrcholem festivalu. V areálu Balon Centra bude od 15:00 připraven doprovodný program pro veřejnost. Kromě prohlídky balonů a jejich startu pořadatelé lákají zejména malé návštěvníky na spoustu her a soutěží a v případě příznivého počasí i na ukázkové lety na upoutaném horkovzdušném balonu. Navíc připravili program i pro děti ze tří dětských domovů ve Zlínském a jednoho z partnerského Trenčínského kraje.

Beskydy mají novinku pro malé děti: Kulíškovu naučnou stezku

Nabídka aktivit a zábavy pro malé cestovatele se v Beskydech rozrostla o další novinku. Ve Velkých Karlovicích byla otevřena nová Kulíškova naučná stezka, která atraktivní formou přibližuje dětem zajímavosti přírody CHKO Beskydy (celý článek).

Cestou kolem čtrnácti mravenišť k rozhledně Královec u Valašských Klobouků

Přestože okolí Valašských Klobouk na Zlínsku nepatří k turisticky notoricky známým oblastem, můžete tu objevit řadu hezkých míst. Chcete-li se krajinou okolních Bílých Karpat pokochat z výšky, vydejte se na rozhlednu Královec (celý článek).

Hrad v Malenovicích zve na výpravu za nočním tajemstvím

Když se setmí, vypadá všechno jinak. Přesvědčte se o tom na vlastní oči. Potemnělé středověké zdi nádvoří hradu Malenovice ozáří ohňoví žongléři a rozezní zvuky bubnů a zbraně šermířů. Hradní sály ožijí krásnými tanečnicemi i obrazy ze života šlechty. Ale pozor - někteří obyvatelé hradu přicházejí v noci sami a nepozváni...(celý článek).

Moravskoslezský kraj

Výstava snímků Jiřího Kolbaby, který procestoval 130 zemí

Jeden z nejznámějších českých cestovatelů Jiří Kolbaba zahájil svou novou výstavu v Ostravě. V prostorách nákupního centra Forum - Nová Karolina představuje od minulého týdne dvě stovky fotografií, které pořídil na šesti světových kontinentech v mnoha desítkách zemí. Další Kolbabova fotografická výstava probíhá zároveň v prostorách brněnské Nové radnice (celý článek).

Rozhledna Bílov dominuje kopci Kanihůra, je z ní vidět až na Beskydy

Na kopci Kanihůra stojí rozhledna, která je jednou z dominant v okrese Nový Jičín v Moravskoslezském kraji, východně od obce Bílov. Při stavbě stožáru jednoho mobilního operátora si obec dala podmínku, že součástí stožáru bude i rozhledna. Byla zprovozněna v roce 2006 (celý článek).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám