Hlavní obsah

Zajatý Přemysl si nejspíš polohu hradu Týřov nevychutnal, turisté ano

Novinky, Miroslav Šára

Stojí na skále vysoko nad hladinou Berounky. Kdysi sledoval, jestli se neblíží nebezpečí, dnes už jen s porozuměním pozoruje vodáky a návštěvníky, kteří se vydali k němu do kopce nad místem, kde se do řeky vlévají čisté vody Úpořského potoka. Řeč je o hradu Týřov.

Hrad TýřovVideo: Miroslav Šára, Novinky

 
Článek

Ze středočeských Skryjí, malebné obce na území CHKO Křivoklátsko, jsou to ke hradu zhruba dva kilometry. Pěšina opatřená žlutou turistickou značkou nejprve od kostela skočí do hlubiny k Berounce – a pak již kopíruje její pravý břeh. A nabízí krásnou procházku místy, kde vládnou stromy a odkud jsou krásné výhledy na řeku. V létě plnou barevných lodí a záběrů pádel.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Výhled na Berounku z Týřova

Úpořský potok se z údolí a ze sevření skvostných zelených vrchů objeví takřka znenadání. Pak již zbývá jen pár kroků k dřevěné lávce, o trochu víc kroků do kopce – a jste na místě, kde vás osloví historie. Ovšem nejen ona. Výhled na Berounku je odtud úchvatný. Jistě jej oceníte. Určitě mnohem víc než Přemysl, syn krále Václava I. (a budoucí král Přemysl Otakar II.), který sem 20. září 1249 přijel požádat o milost po své rebelii a byl zatčen a uvězněn...

Zmíněný Václav I. byl „otcem“ i tohoto hradu, o němž se uvádí, že byl vybudován v první polovině 13. století. Odborné prameny zdůrazňují, že se jednalo o hrad víc než významný – a také důmyslně opevněný. Podobně jako Konopiště je na území Česka tou nejlepší ukázkou tzv. francouzského kastelu. Byl tak pevný, že se mu vyhnula i husitská vojska. Jen ve spodní části míval šest věží, jež umožňovaly i boční střelbu.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Týřov

Ovšem ani přepevný hrad není imunní vůči vleklému útoku, který představuje zanedbávaná péče. A tak již ve druhé polovině 16. století se o Týřovu píše jako o objektu pustém.

Po necelém půltisíciletí tu nad Berounkou zbyla působivá hradní zřícenina. K poznání jsou torza věží, palácových zdí a hradeb, turisty tu ovšem těší i již zmíněná vynikající vyhlídka na Berounku, na most u Skryjí a spoustu malebných vrchů. Jeden z nich, jmenuje se Vápenný, se tyčí přímo nad hradem a překonává jeho nadmořskou výšku o dalších odhadem sto metrů.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Pohled od hradu Týřova

Přitažlivost této části středních Čech navíc násobí fakt, že v blízkém okolí se nacházejí další skvělé turistické cíle. Daleko to není k hradu Křivoklát, o mnoho blíž na návštěvníky čekají známá Skryjská jezírka, přímo v obci je muzeum, jež mj. připomíná, že jsme v lokalitě, kde své první vykopávky pravěkých zkamenělin prováděl Joachim Barrande.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám