Hlavní obsah

Výroba piva je i lákavá turistická atrakce

Právo, Radek Plavecký

Nevšední výlet si mohou naplánovat turisté po středních Čechách. V parném létě je možné schovat se před slunečními paprsky do chladných pivovarských sklepů. Trasy s novinkami nabízejí dva největší středočeské pivovary – ten v Krušovicích i ve Velkých Popovicích.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Pivovar Velké Popovice vaří Velkopopovického kozla.

Článek

Velkopopovický pivovar otevřel novou „kozlí“ trasu, což je ta původní rozšířená o unikátní tunel vedoucí z ležáckých sklepů do stáčírny. V nové podobě je tady také historická varna, sklepní prostory s novým výčepem, kde dostanou dospělí návštěvníci pivo na ochutnání, a expozice u stáčírny.

„Vloni jsme překročili počet 30 tisíc návštěvníků a doufáme, že nová cesta bude také úspěšná. Nabízíme osvěžení, i v letních vedrech je ve sklepích velká zima a lidé tu uvidí spleť potrubí, sudy a tanky s pivem nebo malou historickou expozici sklenic, lahví či etiket,“ uvedl Tomáš Raboch, manažer služeb cestovního ruchu pivovaru Plzeňský Prazdroj, kam patří i velkopopovický pivovar.

Pivovar Velké Popovice těží ze své dobré polohy – malá vzdálenost od Prahy, navíc nedaleko od brněnské dálnice D1 – to je záruka mnoha zastávek turistů. Téměř polovinu návštěvníků přitom podle Rabocha tvoří turisté z Ruska. Velkopopovický kozel, jak se zdejší pivo jmenuje, se vyváží do 37 zemí světa. Ročně se ve Velkých Popovicích vyrobí 1,6 miliónu hektolitrů piva, úplně první várka tady byla uvařena na konci roku 1874. Základní cena prohlídky je 80 korun.

Zájem je o historii, která vede k Rudolfovi II.

Vylepšenou exkurzní trasou se pyšní také pivovar Krušovice. Kromě odborného výkladu průvodce mají mimo jiné návštěvníci k dispozici fotografie i informační panely, jejichž cílem je všem přiblížit jak používané suroviny, tak klasickou technologii výroby piva. „Kromě toho všichni zájemci získají spoustu informací o jednotlivých provozech pivovaru,“ informovala Zuzana Kosáková z mediálního oddělení pivovarnické skupiny Heineken, kam Krušovice náleží.

„Lidem se zalíbil nový orientační systém na prohlídkách. Zajímá je i velmi dlouhá historie pivovaru. Vždyť zdejší pivo se vozilo na Hrad i císaři Rudolfu II. Podařená je i nová prezentace surovin, kdy průvodce stojí nad potůčkem a prostřednictvím fotografií představuje suroviny k vaření piva, pravý žatecký chmel a ječmen pro výrobu sladu,“ doplnil specialista na exkurze v pivovaru Josef Helebrant.

Jako jediná česká pivní značka byl pivovar Krušovice sto let ve vlastnictví české královské koruny, když jej v roce 1583 koupil král český a císař římský Rudolf II. Krušovičtí sládci pivo vaří bez přerušení letos rovných 430 let.

Rusů je nejvíc

I krušovický pivovar stojící u hlavní silnice I/16 mezi Slaným a Rakovníkem patří mezi oblíbené cíle českých i zahraničních turistů. Jen letos od začátku roku do konce dubna jich sem přijelo 14 tisíc. Stejně jako v Popovicích převažují ruští návštěvníci. „Pivovar ale začíná navštěvovat čím dál více Čechů,“ připomněla Kosáková.

Návštěvníci také nahlédnou do vysvěcené pivovarské kaple Nejsvětější trojice, jediné svého druhu, která v pivovarech České republiky existuje. Po exkurzní trase se všichni těší na ochutnávku krušovického piva, jehož zrod mohli během exkurze krok za krokem sledovat. Cena základního vstupného s degustací piva i suvenýrem činí 150 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám