Hlavní obsah

Tipy na prodloužený víkend: Koštování vín a historické slavnosti na hradech

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Prodloužený víkend doslova svádí vytáhnout kolo, jet na vodu nebo vydat se na malý výlet. Po cestě se můžete zastavit na historických slavnostech a speciálních prohlídkách, které připravili na Starých Hradech, Karlštejně, Křivoklátě, zámku Loučeň, Hauenštejně, Sovinci, Bezdězu, Grabštejně, zámku Hrubý Rohozec, Buchlově. Kadaňský hrad se otevírá po dlouhé době veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Od čtvrtka do neděle probíhají na hradě Bezděz Hradní slavnosti.

Článek
Praha

Muzeum hudby otevřelo výstavu historických hracích strojků

Historické hrací strojky znějí Českým muzeem hudby (ČMH) v Karmelitské ulici na výstavě otevřené až do konce ledna. Národní muzeum ji připravilo v rámci cyklu Monarchie, v němž hodlá zmapovat, jak se žilo za císaře pána.

Návštěvníci si mohou prohlédnout zvonkové hry, flašinety, orchestriony, pianoly i první hudební roboty, které hrávaly našim prababičkám. Mezi stovkou exponátů z Evropy i zámoří jsou i hrací hodiny, varhanní stroje, hřebíčkové hrací skříňky, polyfony a symfoniony, hrací poháry, holby a další. Nejstarším exponátem jsou renesanční Trauttmansdorffské hodiny se zvonkovou hrou zapůjčené z Národní knihovny. Soutěž o nejstrašidelnější hrací strojek by vyhrál kolovrátek s opičí kapelou z Národního technického muzea.

Prohlídky barrandovského fundusu

V sobotu se otevírá fundus filmových ateliérů na Barrandově, kde si můžete i některé kostýmy vyzkoušet. Začátky prohlídek jsou v 10, 11, 12, 13, 14 a 15 hodin. Dopředu je nutné se rezervovat na emailové adrese prohlidky@barrandov.cz. Vstupné je stanoveno na 120 korun pro dospělé, 60 korun pro děti do patnácti let a 80 korun pro důchodce. Rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti činí 300 korun. Další podrobnosti najdete zde.

Všesokolský slet

V Praze probíhá na několika místech XV. ročník Všesokolského sletu. Ve středu a ve čtvrtek od 14 do 17 hodin vystoupí na Staroměstském náměstí, kde si připravili Pódiové pohybové skladby sokolských jednot a hostů, vystoupí folklórní soubory. Další program najdete zde.

Výlet do zoo

V sobotu si v Zoo Praha připravili pohádku pro děti po celý den v divadélku Archa. V neděli se můžete s průvodce vydat na hudební procházku. Sraz je ve 13 hodin u Gočárových domů, kde bude na programu Kvartet lesních rohů.

Středočeský kraj

Zámek Loučeň oslaví páté výročí zpřístupnění

Zámek Loučeň oslaví 7. července páté výročí od svého zpřístupnění návštěvníkům. Oslava se uskuteční pod názvem Narozeniny zámeckých labyrintů. Otevřeno má od července 2007 a letos přivítá svého půlmilióntého návštěvníka (celý článek).

Karlštejn patří pohádkovým bytostem i historickým osobnostem

Objevitelka světa skřítků Vítězslava Klimtová přenesla část své kouzelné Pohádkové země z Pičína na hrad Karlštejn. V nově otevřené konírně Císařského paláce tak na všechny čekají nejen historické osobnosti s Karlem IV. v čele, ale také skřítkové a nejrůznější tajuplné pohádkové bytosti (celý článek).

Křivoklát zve na večerní prohlídky o alchymistovi Edwardu Kelleym

Od července začínají na hradě Křivoklát oblíbené večerní prohlídky s divadelním představením o alchymistovi Edwardu Kelleym, který zde jako vězeň prováděl své alchymistické pokusy. Naplánované jsou na 7. července, 13. července a 27. července vždy od 20, 21 a 22 hodin (celý článek).

Ve čtvrtek a pátek tam můžete zhlédnout představení Noc na Karlštejně. Podrobnosti najdete zde.

Středověké soboty a templáři

Na hradě a zámku Staré Hrady u Jičína středověk neskončil, ale trvá. O prázdninách tu každou sobotu můžete nahlédnout do dávných dob, kdy se konaly rytířské souboje, platila čest a síla. Potkáte tu kejklíře, zbrojnoše, jarmarečníky, tanečnice, žebráky, ale i čarodějnice. Můžete se těšit na nevídané a neslýchané - soutěže, hry, zábavu a překvapení pro děti i dospělé. Program potrvá celé prázdniny každou sobotu od 10 do 18 hodin. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Pozvánka na akce v Táboře

Ve čtvrtek v Táboře uctí památku Mistra Jana Husa na Husově náměstí u jeho památníku od 19.30 hodin. V pátek se od 9.30 koná na Kozím Hrádku ekumenická bohoslužba. Husitské muzeum pořádá během státních svátků od 9 do 17 hodin program pro děti věnovaný jeho památce. Na pátek jsou naplánovány noční prohlídky Bechyňské brány spojené s výstupem na Kotnovskou věž, které návštěvníky vrátí do dob minulých a nechají je okusit, jak se kdysi žilo na táborském hradě.

V sobotu od 12.45 hodin se můžete zúčastnit Muzejní kostýmované prohlídky v Husitském muzeu, kdy průvodci v dobovém oblečení provedou návštěvníky budovou i podzemím a starodávnou mluvou je seznámí s historií. Ve stejný den se konají Dobové slavnosti na Kozím Hrádku, obsahující ukázky historického šermu, středověkých řemesel, divadla, muziky a tance.

Naučná stezka připomíná dobu Buqoyů

Zájemci se mohou vydat po nově otevřené naučné stezce Buquoyskou krajinou po Nových Hradech na Českobudějovicku a okolí. Dva okruhy zavedou turisty na zajímavá místa přímo ve městečku, které leží blízko rakouských hranic, a také například do nedalekého Tereziina údolí.

Na trasách je umístěno 20 informačních panelů s dosud nikde nepublikovanými informacemi z historie rodů Buquoyů nebo místních historických skutečností. Naučná stezka má lidem připomenout minulost Nových Hradů a ukázat nový pohled na zajímavá místa lokality, kde od roku 1620 přes 300 let sídlil francouzský rod Buquoyů.

Plzeňský kraj

V unikátní kabině pod hladinou zatopeného lomu

Třicetitunová pozorovatelna, která je celoevropským unikátem, kotví od září loňského roku dvanáct metrů od břehu a asi deset metrů pod hladinou zatopeného Lomečku za obcí Mrákov-Starý Klíčov na Domažlicku. Dole je kulovitá kabina vyrobená z nádražní cisterny o průměru 3,5 metru (celý článek).

Muzeum historických motocyklů se může pochlubit dalšími unikáty

Muzeu historických motocyklů v Kašperských Horách se podařilo získat další výjimečné exponáty. Nejstarší pochází z roku 1918 (celý článek).

Za tajemstvím šumavských kopců – Boudovka

V překrásně šumavské krajině na Kolinecku se do nadmořské výšky 729 metrů zvedá kopec, který byl před rokem 1989 pro veřejnost nepřístupný, neboť se zde nacházela přísně utajovaná stavba (celý článek).

Techmania nabízí novou výstavu hlavolamů a skládaček

Novou expozici interaktivních hraček, hlavolamů, skládaček a bludišť nazvanou Přijď na to otevřelo plzeňské muzeum a vědecké centrum Techmania. Každý ze zhruba tří desítek interaktivních exponátů a vědeckých hraček má v sobě nějaký skrytý princip. Návštěvníci na něj musí sami přijít buď tím, že si s hračkou hrají, manipulují s ní, nebo nad ní přemýšlejí.

Výstava je vhodná už pro děti ve věku od tří let, během testovacího provozu se ale ukázalo, že i dětské dřevěné skládačky zabaví celou rodinu, včetně dospělých. Hračky jsou vytvořené podle didaktických pravidel, aby rozvíjely kreativitu, postřeh, paměť a kombinační schopnosti.

Karlovarský kraj

Škola in-line bruslení

V sobotu se před OC Varyáda v Karlových Varech můžete naučit a vylepšit jízdu na in-line bruslích. Výuka bude zaměřena na bezpečnou jízdu, je určena pro všechny, kdo si chtějí osvojit základy bezpečné jízdy, vylepšit svoji techniku nebo se naučit správně brzdit. Od 10 do 16 hodin povedou výuku certifikovaní instruktoři. Nebudou chybět soutěže v různých bruslařských disciplínách a školička bruslení pro nejmenší.

Řezbářské a umělecké symposium

Na Horním hradě Hauenštejně probíhá do soboty Řezbářské a všeobecně umělecké symposium. Na nádvoří si můžete prohlédnout desítky mistrů umění řezbářského, keramického, sklářského, kamenořezačského a další. Program je doplněn koncerty a divadlo. Vstupné pro dospělého činí 90 Kč, děti zaplatí 70 korun, rodinné je pak za 250 korun.

Ústecký kraj

Kadaňský hrad zve návštěvníky na pravidelné prohlídky

Třetí kadaňskou památkou, kterou si návštěvníci nebudou muset prohlížet jen z chodníku, je od soboty také Kadaňský hrad. Expozice nabídne pohled na základní etapy architektonického vývoje budovy, přináší informace o klíčových bodech historie areálu, královských návštěvách či zástavních držitelích (celý článek).

Řopík na Křížovém buku si prohlédl i Adolf Hitler

Pás železobetonových pevnůstek i tvrzí postavených koncem 30. let minulého století podél hranic měl zadržet rozpínající se Německo. Mnichovská dohoda učinila obranným plánům konec, i přesto v mobilizaci byly objekty bleskurychle obsazeny čs. armádou (celý článek).

Tolštejnské panství loupežníka Vildy

Pojďte se projít Šluknovským výběžkem, panstvím rozcuchaného divouse Vildy. Základnu má na Tolštejně, zřícenině nad Jiřetínem pod Jedlovou. Kupte si Vandrovní knížku a vyrazte po okolních památkách. Získáte razítka a k tomu si zasoutěžíte o tolštejnské krejcary (celý článek).

Liberecký kraj

Hradní slavnosti na Bezdězu

Od čtvrtka do neděle probíhají na hradě Bezděz Hradní slavnosti. Můžete se těšit na šermířská vystoupení skupiny Askalon od 11, 12:30, 14 a 15:30 hodin. Připraveno bude také občerstvení. Vstupné pro dospělé je 60 Kč, snížené za 40 a rodinné za 160 Kč. Více najdete zde.

Výlety do minulosti

Na Grabštejně se můžete od čtvrtka do neděle vydat do minulosti. Organizátoři akce připravili program plný pohádek, šermu, hudby ze starých tržišť i hodovních síní. Prohlédnout si budete most řemeslné dílny i ochutnat dobové občerstvení. Po hradě budou provázet postavy z dob minulých. Na setkání se můžete těšit také se sv. Barborou Grabštejnskou, která coby hradní patronka bude hradem po celý den provádět a to spolu s princeznami, bílou paní a čarodějnicí. Více najdete zde.

Móda sedmi staletí na zámku Hrubý Rohozec

Malé princezny a obdivovatelé módy se mohou vydat ve čtvrtek a pátek na kostýmované prohlídky zámku Hrubý Rohozec. Móda sedmi staletí vás provede nejen po zajímavostech módy od konce 14. století až po počátky 20. století, ale také po krásách zámeckých interiérů a historii jeho majitelů. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Pohofest pro milovníky vozů Škoda

PohoFest přiláká v pátek a sobotu milovníky starších aut značky Škoda, ale i jejich tunningově upravené vozy. Na srazu v Pohoří u Dobrušky uvidíte velkou přehlídku vozů Škoda 100, 110, 110R, 120, 125… Připraveny jsou různé soutěže od zručnosti v autě, znalostní o soudek piva až po válení pneu. Další podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Devět let po ničivém požáru začne Kramářova chata opět sloužit turistům

Kramářova chata na Suchém vrchu v Orlických horách přivítá od svého vyhoření v roce 2003 první návštěvníky. Slavnostní otevření je naplánováno na 5. července a doprovodí jej výstava historických fotografií chaty či ochutnávka z gurmánského menu zdejší restaurace přímo z rukou šéfkuchaře Aleše Jurka. Zpřístupněna bude i opravená přilehlá rozhledna (celý článek).

Dějiny hradu Lanšperk začínají ve 13. století

Hradní zřícenina Lanšperk, majetek obce Dolní Dobrouč, představuje nepochybně jednu z nejvýznamnějších historických památek Orlickoústecka (celý článek).

Večerní prohlídky a trvalky kvetoucí jeden den

Večerní prohlídky připravil zámek Slatiňany pro všechny milovníky památek. Zúčastnit se jich mohou s odborným vedením samotného kastelána zámku ji 6. a 20. července nebo formou hry s žokejkou Latou dne 6., 13., 20. a 27. července z projektu "Otevřte 13. komnatu" (celý článek).

Navíc se od 3. do 8. července 2012 koná na zámku Slatiňany výstava světově proslulých trvalek kvetoucích pouze jeden den pod názvem Denivky aneb „kytky k sežrání“ (celý článek).

Vysočina

Sedm důvodů, proč zajet do Telče

Město sevřené dvěma rybníky, náměstí Zachariáše z Hradce, sevřené v učebnici renesanční historie. Pohádkový zámek pánů z Růže, natolik pohádkový, že se jen těžko počítá, kolik pohádek se v něm točilo. Včetně té nejoblíbenější - Pyšné princezny. Ne nadarmo získala Telč statut zápisu na listinu kulturního dědictví UNESCO. Pojďte se podívat do krásného Telče (celý článek).

Večerní prohlídky jihlavského podzemí

Jihlavské podzemí se letos turistům otevře poprvé v historii během letních prázdnin i ve večerních hodinách. Prohlídky budou každý pátek od 20:00, 21:00 a 22:00 hodin. Skupinu návštěvníků bude doprovázet postava havíře, která je postupně provede důležitými okamžiky jihlavské historie.

Návštěvníci se seznámí například s mincmistrem, který připomene zašlou slávu stříbrného dolování, s králem Zikmundem, který byl přítomen vyhlášení Basilejských kompaktát. Připomínkou švédské okupace Jihlavy za dob třicetileté války bude postava švédského vojáka. Díky spolupráci s jihlavskou Společností přátel dělostřelby si budou moci návštěvníci prohlédnout a potěžkat historické palné zbraně.

Jihomoravský kraj

Tip na výlet v okolí Vranova: Bítov, Cornštejn a další

Vranovská přehrada je vyhlášené turistické středisko na jižní Moravě a v nastávající prázdninové sezóně vyhledávaným cílem rekreantů, cyklistů a mototuristů (celý článek).

Otevřené sklepy pokračují v koštování

Oblíbená koštovací akce Den otevřených sklepů pokračuje. Ve čtvrtek můžete začít ochutnávat už v 10 hodin u Moravské Nové Vsi ve sklepních uličkách Výmol, Zátiší a U Nádraží. Akce se koná za každého počasí. Vstupné činí 300 Kč a zahrnuje skleničku, tužku, katalog a bločky ke konzumaci vína.

Ve stejný den můžete koštovat víno od 12 vinařů přímo v areálu historických sklepů Plže u Petrova u Hodonína. Součástí programu je i cimbálová muzika. Více najdete zde.

V pátek se otevřou vinné sklepy v Horních a Dolních Věstonicích. Posadit a ochutnávat u vinařů z 13 sklepů můžete už od 9 hodin.

V sobotu si zajděte do areálu sklepů U hřiště a Sklepní ulici v Hruškách. Sklepy otevře 17 vinařů od nejmenších hobby vinařů až po profesionální lahvující vinaře. Po celou dobu akce bude zajištěna možnost občerstvení a kyvadlová doprava koňskými povozy. Odpoledne bude přímo u jednotlivých sklepů vyhrávat cimbálová muzika a navečer vám zahraje živá hudba k tanci i k poslechu. Více najdete zde.

Královská kaple na Špilberku láká výstavou skla

Již osmá z pravidelných prezentací fenoménu českého autorského skla v Muzeu města Brna představuje tvorbu brněnského rodáka akad. malíře Ivo Rozsypala. Jméno tohoto žijícího klasika českého ateliérového skla je odborníky vyslovováno s úctou v USA, Německu i v Japonsku. Královská kaple na Špilberku láká výstavou skla Ivo Rozsypala (celý článek).

Olomoucký kraj

Ukázka vaření domácího piva

V sobotu začínají v 9 hodin vařit pivo v domácích podmínkách klasickým českým postupem. Samotný var trvá asi osm hodin, následně po zchlazení zkvasí. V Hanáckém skanzenu bude odpovídat na otázky domovařič Petr Melichárek. Více najdete zde.

Večerní Zoo Olomouc

Od středy do soboty si můžete prohlédnout večerní zoo Olomouc z výšky. Vyhlídková věž bude otevřena po soumraku až do 21:30, odtud budete mít rozhled nejen na zvířata, ale i olomoucké střechy, siluetu Jeseníků a svatokopeckou baziliku. Pokladny zoo budou otevřeny až do 20 hodin, areál pak do 22 hodin. Od 18 do 22 můžete využít jednotného zvýhodněného vstupné za 70 korun. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Kováři z pěti zemí na hradě Buchlov

Několik desítek kovářů z České republiky, Slovenska, Polska, Belgie a Norska předvede o víkendu své umění na hradě Buchlov na Slovácku. Budou se střídat u několika výhní, hotové výrobky budou poté k vidění ve výstavních prostorách hradu. Zvuk kovadlin se hradem rozezní vždy od 10:00 do 16:00.

Po oba dny budou na nádvořích hradu k vidění řemesla, která se týkají zpracování kovu - šperkaři, měditepci a platnéři. Na druhém hradním nádvoří v prostorách galerie zase budou prezentovat své výrobky nožíři. V rámci malého řemeslného jarmarku si lidé budou moci prohlédnout výrobu vitráží nebo si zkusit vyrobit drátěný šperk s dráteníkem.

Moravskoslezský kraj

Hon na hradní bestii

Sovinec si od čtvrtka do neděle připravil velkolepou historickou akci s názvem Hon na hradní bestii. Nebudou chybět šermíři, mušketýři, kejklíř, žoldáci, tanečnice, muzikanti, děsivá hradní bestie se svými hloupými skřety, ale především pohodička a odpočinek.

Po celé čtyři dny, od 10 do 18 hodin, si budete moct sami volně projít celý areál včetně vyhlídkové věže, nebo se můžete vydat na netradiční prohlídky hradu s průvodkyní. V rámci dětských her se vydají nejmenší Po stopách hradní bestie, prověří si tak zručnost, hbitou mysl i fyzickou kondici. Děti s vysvědčením s vyznamenáním mají na hrad vstup zdarma.

Moravskoslezský kraj má nové lákadlo: zpřístupněný zámek v Janovicích

Dosud prázdný a nevyužívaný renesanční zámek v Janovicích, místní části Rýmařova, se konečně otevřel pravidelně veřejnosti. Víkendového zahájení zámecké sezóny se mimo jiné zúčastnil potomek posledních majitelů zámku, hraběnka Maria PodstatzkaLichtenstein. Moravskoslezský kraj se tak může pochlubit dalším zpřístupněným zámkem (celý článek).

Reklama

Související články

Jeseníky mají co nabídnout i v létě

Řadu lákavých příležitostí pro turisty nabízejí i v létě Jeseníky a jejich podhůří. Na výběr je nespočet túr zdejší nádhernou přírodou, ale také řada atrakcí.

Výběr článků

Načítám